Jump to content

hw-304 i prefiltr hw-603

biedronka

Recommended Posts

Witam posiadam kubełek  hw-304b i kupiłem do  niego prefiltr hw-603 ale przy skladaniu okazalo się ze jest różnica średnic węży bo w 304 jest waż 18/25 a w 603 16/22 . Nie mogę znalesc żadnej redukcji z takimi wymiarami, tu moje pytanie czy ktoś miał podobny problem ? 

9 minut temu, biedronka napisał:

Witam posiadam kubełek  hw-304b i kupiłem do  niego prefiltr hw-603 ale przy skladaniu okazalo się ze jest różnica średnic węży bo w 304 jest waż 18/25 a w 603 16/22 . Nie mogę znalesc żadnej redukcji z takimi wymiarami, tu moje pytanie czy ktoś miał podobny problem ? 

A jakbyś w gorącej wodzie mocno rozgrzał węża to powinien dać się wcisnąć na 2mm większy króciec.

9 minut temu, SlavekG napisał:

A jakbyś w gorącej wodzie mocno rozgrzał węża to powinien dać się wcisnąć na 2mm większy króciec.

Oki może i się uda w przypadku gdy zastosuje waż 16/22 z prefiltra do kubła hw304 a bardziej mi chodzi w jaki sposób 18/25 większy połączyć z mniejsza końcówka prefiltra. Po głowie chodzi mi nawiniecie jakieś taśmy izolacyjnej na zawór prefiltra i opaska skrętna to skręcić ale nie jestem pewny szczelności tego połączenia dlatego zapytuje czy ktoś to przerabiał.

Edited by biedronka

14 minut temu, biedronka napisał:

Oki może i się uda w przypadku gdy zastosuje waż 16/22 z prefiltra do kubła hw304 a bardziej mi chodzi w jaki sposób 18/25 większy połączyć z mniejsza końcówka prefiltra. Po głowie chodzi mi nawiniecie jakieś taśmy izolacyjnej na zawór prefiltra i opaska skrętna to skręcić ale nie jestem pewny szczelności tego połączenia dlatego zapytuje czy ktoś to przerabiał.

Jeśli już to tylko  taśmą PTFE i powinno trzymać, albo coś cienkościennego naciągnąć na końcówkę, może coś od kroplówki będzie pasować? Biorąc pod uwagę że wlot do filtra i tak ma tą mniejszą średnicę to wąż 16/22 będzie wystarczający.

Edited by SlavekG

Muszę Ci powiedzieć, że miałem taki etap, w którym zakupiłem taki sam zestaw. Z racji tego, że nic sensownego nie mogłem wymyśleć dosyć szybko oddałem prefiltr sprzedawcy. Niestety sam filtr nie należał do najlepszych wyborów i ten również powędrował do sprzedawcy. 

Przemyśl dokladnie swój wybór.

1 minutę temu, biedronka napisał:

hw304 napewno nie jest cichy to wiem, ale akwarium stoi w salonie i nie przeszkadza mi to.  Czy coś jeszcze z  tym filtrem jest nie tak?

W porównaniu do innych jest prądożerny

16 godzin temu, biedronka napisał:

Witam posiadam kubełek  hw-304b i kupiłem do  niego prefiltr hw-603 ale przy skladaniu okazalo się ze jest różnica średnic węży bo w 304 jest waż 18/25 a w 603 16/22 mm

Teraz dopiero zajazylem ze to kubel ma wieksze weze. W takim przypadku prefilter z mniejszymi kroccami zmniejszy przeplyw na filtrze.

34 minuty temu, SlavekG napisał:

Teraz dopiero zajazylem ze to kubel ma wieksze weze. W takim przypadku prefilter z mniejszymi kroccami zmniejszy przeplyw na filtrze.

W przypadku mocnego kubła lub pompy obiegowej, do których podchodzą węże o dużej średnicy to w zasadzie wybór się ogranicza do prefiltra narurowego odpowiednio o średnicy przyłącza 3/4 cala lub 1 cal, żeby nie tłumić przepływu w sprzęcie. Ewentualnie pozostaje umieszczenie wewnątrz akwarium prefiltra Eheima na rurze zasysowej kubła.

• Like 2