Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Odwiedź pobliski skład kamienia...

Tam za grosze zakupisz kamienie...

Oczywiście najlepiej wybierać jeden rodzaj kamienia...

Przykładowo w mojej miejscowości za 50kg serpentynitu dałem 18zł...

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Witaj :) wystrój to oczywiście kwestia gustu i indywidualnych preferencji, ale zauważ, że za cenę 10 kg tego piaskowca, miałbyś prawie 300 kg serpentynitu, który moim zdaniem w akwa prezentuje się lepiej, bo ma bardziej regularne bryły i łatwiej ułożyć z niego jakąś sensowną, naturalnie wyglądającą aranżację. Wiem, że masz w baniaku jasne skały, ale może to jest właśnie ten moment, żeby przy okazji wymienić całość? ;) weź również pod uwagę to, że jasne kamienie jakoś wyglądają dopóki są.. jasne, jak pojawi się pierwszy okrzemek, czy glon - estetyka niestety mocno siada i pojawiają się pytania, jak z tym walczyć, jak doczyścić itd. Glon na ciemnych skałach prezentuje się dużo bardziej akceptowalnie. Taka moja opinia.

• Lubię to 2
Opublikowano
Teraz, marcin73m napisał:

Witaj :) wystrój to oczywiście kwestia gustu i indywidualnych preferencji, ale zauważ, że za cenę 10 kg tego piaskowca, miałbyś prawie 300 kg serpentynitu, 

Chyba 30kg ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

Chyba 30kg ;)

10 kg piaskowca w cenie 10 zł/kg to 100 zł

1 kg serpentynitu to 32 gr (tyle zapłaciłem w hurtowni kamienia w Toruniu)

100 zł : 0,32 zł = 312,5 kg

:)

• Lubię to 1
Opublikowano
23 minuty temu, marcin73m napisał:

10 kg piaskowca w cenie 10 zł/kg to 100 zł

1 kg serpentynitu to 32 gr (tyle zapłaciłem w hurtowni kamienia w Toruniu)

100 zł : 0,32 zł = 312,5 kg

:)

Masz rację :) 

Mnie chodziło o to,że płacąc 20zł za 2kg piaskowca w tym sklepie internetowym,na składzie kamienia za tą cenę dostanie + -  50kg serpentynitu lub innego rodzaju kamienia...

Opublikowano
20 minut temu, marcin73m napisał:

za cenę 10 kg tego piaskowca, miałbyś prawie 300 kg serpentynitu, który moim zdaniem w akwa prezentuje się lepiej, bo ma bardziej regularne bryły i łatwiej ułożyć z niego jakąś sensowną, naturalnie wyglądającą aranżację. Wiem, że masz w baniaku jasne skały, ale może to jest właśnie ten moment, żeby przy okazji wymienić całość? ;) weź również pod uwagę to, że jasne kamienie jakoś wyglądają dopóki są.. jasne, jak pojawi się pierwszy okrzemek, czy glon - estetyka niestety mocno siada i pojawiają się pytania, jak z tym walczyć, jak doczyścić itd. Glon na ciemnych skałach prezentuje się dużo bardziej akceptowalnie. Taka moja opinia.

Nie zgodzę się z tym. Piaskowiec, czy wapień też można kupić równie tanio. Wszystko to kwestia źródła. Za swoje sto kilkadziesiąt kg. czerwonego piaskowca dałem 20zł. Równie rególarne, a właściwie nierególarne bryły są w piaskowcu. Znowu kwestia źródła. Okrzemek kiepsko wygląda na każdym kamieniu, a glon zielony, czy każdy inny, wygląda dobrze też na jasnym kamieniu. Mam jasny dolomit i glony bardzo ładnie na nim się prezentują. Wcześniej miałem biały piaskowiec i też fajnie wyglądał porośnięty glonami. Taki kamień ciemnieje w akwarium nawet bez glonów, więc jeśli taki kamień Ci się kolego podoba, to dawaj śmiało.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, pozner napisał:

Nie zgodzę się z tym.

Cóż, że tak powiem masz prawo do własnego zdania, ja natomiast wyraziłem swoje, co podkreśliłem na końcu wypowiedzi:

40 minut temu, marcin73m napisał:

Taka moja opinia.

Natomiast wypowiadając się, odniosłem się do konkretnej oferty, którą przywołał autor postu - zarówno w kontekście ceny, jak i kształtu brył widocznych na foto.

Ja swojego zdania nikomu nie narzucam, jak Kolega woli jasne skały, no problem. Sam dokona najlepszego dla siebie wyboru.

Opublikowano
Godzinę temu, marcin73m napisał:

zauważ, że za cenę 10 kg tego piaskowca, miałbyś prawie 300 kg serpentynitu, który moim zdaniem w akwa prezentuje się lepiej, bo ma bardziej regularne bryły i łatwiej ułożyć z niego jakąś sensowną, naturalnie wyglądającą aranżację.

21 minut temu, marcin73m napisał:

Natomiast wypowiadając się, odniosłem się do konkretnej oferty, którą przywołał autor postu - zarówno w kontekście ceny, jak i kształtu brył widocznych na foto.

W ofercie tego sklepu nie ma serpentynitu, więc nie ma do czego porównać ceny. Z Twojej wypowiedzi wynika, że serpentynit jest dużo tańszy od piaskowca, a tak nie jest. Wszystko zależy od źródła.

Serpentynit nie ma bardziej regularnych brył od piaskowca. Co najwyżej ma równie rególarnie bryły. Znowu wszystko zależy od źródła.

9 minut temu, mwojciechowski47 napisał:

Nie wiem sam teraz czytałem że wapienie i piaskowce są naturalnymi sakałi walawi.

Z tego co ja czytałem, to w jeziorze głównym kamieniem jest granit.