Skocz do zawartości

Akwarium 112L - prośba o rady i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minutes ago, Feekowek said:

i tą wodę potem wlać z powrotem do akwa i zamontować ten filtr?

Nie do końca. Filtr zamontować, używaną wodę do kibla, świeżą do baniaka.  

Woda z kranu z reguły zawiera substancje bakteriobójcze, jeśli wypłuczesz w niej gąbkę z zadomowionymi bakteriami to szlag je trafi.

Z kolei woda z akwarium zawiera ZiSPPM, głównie NO3, którego w typowym baniaku Malawi (zero roślin) ciężko się pozbyć inaczej niż przez podmianę. Koledzy zaraz każą ci budować ustrojstwo do wody, ja jestem sceptyczny ale moja kranówa smakuje lepiej niż dowolna mineralka. :) Tak czy inaczej, pozbycie się starej wody raz na jakiś czas nie zaszkodzi. 

Edytowane przez hilux
Opublikowano
2 minuty temu, hilux napisał:

Woda z kranu z reguły zawiera substancje bakteriobójcze, jeśli wypłuczesz w niej gąbkę z zadomowionymi bakteriami to szlag je trafi

To jest dla mnie jasne jak słońce

3 minuty temu, hilux napisał:

Z kolei woda z akwarium zawiera ZiSPPM, głównie NO3, którego w typowym baniaku Malawi (zero roślin) ciężko się pozbyć inaczej niż przez podmianę. Koledzy zaraz każą ci budować ustrojstwo do wody, ja jestem sceptyczny ale moja kranówa smakuje lepiej niż dowolna mineralka. :)

ale tego ni w ząb nie rozumiem ;)

Opublikowano

Ryby w akwarium żyją w swoich odchodach, twoją rolą jest upewnić się, że od nich nie poumierają. ZiSPPM to zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii. Googlnij sobie ''akwarium cykl azotowy'. Pprzeszczep bakterii z dojrzałego baniaka zajmie się NH4 i NO2, rozkładając je do NO3 - bez przeszczepu musiałbyś czekać aż  wykształcą się odpowiednie kultury bakterii. W większości akwariów NO3 służy jako nawóz dla roślin, typowe akwarium Malawi roślin nie ma a do tego mieszkańcy to brudasy i ZiSPPM generują jakby im ktoś za to płacił. ;)

Jeśli nie masz odpowiedniej ilości klombów do usuwania NO3 to pozbywasz się go wraz ze starą wodą, podmieniając ją na nową.

Ustrojstwo do nalewania wody oczyszcza ją z większości niechcianych wodociągowych dodatków. 

Mam nadzieję, że teraz jest jaśniej. :)

Opublikowano
22 minuty temu, hilux napisał:

Ryby w akwarium żyją w swoich odchodach, twoją rolą jest upewnić się, że od nich nie poumierają. ZiSPPM to zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii. Googlnij sobie ''akwarium cykl azotowy'. Pprzeszczep bakterii z dojrzałego baniaka zajmie się NH4 i NO2, rozkładając je do NO3 - bez przeszczepu musiałbyś czekać aż  wykształcą się odpowiednie kultury bakterii. W większości akwariów NO3 służy jako nawóz dla roślin, typowe akwarium Malawi roślin nie ma a do tego mieszkańcy to brudasy i ZiSPPM generują jakby im ktoś za to płacił. ;)

Jeśli nie masz odpowiedniej ilości klombów do usuwania NO3 to pozbywasz się go wraz ze starą wodą, podmieniając ją na nową.

Ustrojstwo do nalewania wody oczyszcza ją z większości niechcianych wodociągowych dodatków. 

Mam nadzieję, że teraz jest jaśniej. :)

teraz zdecydowanie jaśniej i z ZiSPPM i z tą podmianą i ewent. ustrojstwem do uzdatniania wody ;)
podobno u mnie kranówka też niczego sobie. W zoologu ładują ją bezpośrednio do akwariów przy cotygodniowych podmianach a ponoć wymieniają ponad połowę... I nic im nie zdycha a przynajmniej tak mówią choć nie zauważyłem trupków. Jutro/dzisiaj jak dojadą w końcu do mnie testy to zobaczymy co i jak będzie.

Opublikowano

A jeśli kupujesz samochód a pan od dilera zarzeka się, że ma ten sam i spala mu 3 litry na sto, zimą, ciągnąc przyczepę z koniem i to cały czas pod górkę to też w to uwierzysz? ;)

Pan z zoologa ma za zadanie sprzedać produkt, tak samo jak pan od dilera. Rzetelni sprzedawcy służący fachową poradą to wyjątek, nie reguła. 

Poza tym ryby to generalnie dość twarde stworzenia i sporo zniosą. Per analogiam, ty też zniósłbyś przez długi czas życie zatrzaśnięty w nieczyszczonym wychodku, jeśli tylko dostawałbyś jeść i pić... :P 

Opublikowano
5 godzin temu, Feekowek napisał:

W zoologu ładują ją bezpośrednio do akwariów przy cotygodniowych podmianach a ponoć wymieniają ponad połowę... I nic im nie zdycha a

..tylko nie dodałeś  jaką chemię ładują  poza wodą  prosto  kranu. Nikt sobie nie pozwoli na to aby ryby padły i sklep w związku z tym poniósł straty. Też leje wodę prosto z kranu ale przez  węgiel  albo wkład sedymentacyjno węglowy.

Opublikowano
9 godzin temu, Feekowek napisał:

Druga sprawa to kwestia rodzaju bakterii jakie mam dać na wspomaganie. Wybór jest spory.

Dzień dobry wszystkim,
pomijając kwestię o czystości kranówki poproszę o pomoc w sprawie doboru bakterii startowych.
Dla przypomnienia wykorzystuję do startu filtr wewnętrzny z innego chodzącego akwarium.

Opublikowano

To i ja kolego dodam swoje trzy grosze. Bakterie jakie polecam to Prodibio, Seachem Stability lub Equo Bacterya - wszystko do dostania w erybce.

Filtrację planujesz bardzo dobrą czyli Ikola 600 plus prefiltr. Na tym sprzęcie masz załatwioną i biologię i mechanikę. Podczas startu przełóż stary wewnętrzny filtr do 112 i poczekaj na nową dostawę Ikoli z Chin. Budowę kaseciaka zostaw majsterkowiczom. Po przeczytaniu całego tematu na jego temat można lekko mówiąc zgłupieć. Na samym początku mojej przygody sam zacząłem się nad takim sposobem filtracji zastanawiać i po przeczytaniu tematu o jego budowie już wiedziałem, że nic nie wiem. Tutaj przegroda taka a za chwilę siaka. Komory śmieciowe i inne wynalazki. Wersja 5, 6, 7 a za chwilę czytasz, że różnica to tylko kilka milimetrów pomiędzy przegrodami lub otwory wyżej a nie niżej. Masz tylko 112 litrów więc po co dodatkowo zabierać miejsce w baniaku kominem. Oczywiście jeżeli należysz do takich, którzy próbują to śmiało buduj bo każda filtracja ma swoje wady i zalety.

Opublikowano
51 minut temu, Jerry_jerry napisał:

To i ja kolego dodam swoje trzy grosze. Bakterie jakie polecam to Prodibio, Seachem Stability lub Equo Bacterya - wszystko do dostania w erybce.

Filtrację planujesz bardzo dobrą czyli Ikola 600 plus prefiltr. Na tym sprzęcie masz załatwioną i biologię i mechanikę. Podczas startu przełóż stary wewnętrzny filtr do 112 i poczekaj na nową dostawę Ikoli z Chin. Budowę kaseciaka zostaw majsterkowiczom. Po przeczytaniu całego tematu na jego temat można lekko mówiąc zgłupieć. Na samym początku mojej przygody sam zacząłem się nad takim sposobem filtracji zastanawiać i po przeczytaniu tematu o jego budowie już wiedziałem, że nic nie wiem. Tutaj przegroda taka a za chwilę siaka. Komory śmieciowe i inne wynalazki. Wersja 5, 6, 7 a za chwilę czytasz, że różnica to tylko kilka milimetrów pomiędzy przegrodami lub otwory wyżej a nie niżej. Masz tylko 112 litrów więc po co dodatkowo zabierać miejsce w baniaku kominem. Oczywiście jeżeli należysz do takich, którzy próbują to śmiało buduj bo każda filtracja ma swoje wady i zalety.

cześć @Jerry_jerry, jest dokładnie tak jak mówisz. Najpierw zaciekawienie, potem po przeczytaniu pierwszych postów przychodzi myśl "przecież to nie jest skomplikowane, zrobię sobie" a potem więcej czytasz: "qrde o co w tym wszystkim chodzi, przecież to było takie proste" ;)