Skocz do zawartości

Obsada mbuna 180x60x60

czaro998

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wybierałem na początku postu obsadę to odpowiedziała mi tylko jedna osoba -  SlavekG

ale skoro więcej ludzi zaczyna mi sugerować zmniejszenie liczby gatunków to jestem otwarty na sugestię .

Po to zakładam wątek by wyeliminować błędy w obsadzie.

Wodę zalałem kilka dni temu myślę że, z miesiąc się pokręci a to dość sporo czasu na dobór ryb.

Wybór ogólnego wystroju zacząłem od od oglądania filmików z żoną na YouTube

Tak samo było z obsadą podoba nam się jak jest dużo ryb w akwarium i gdzieś widziałem około 6-7 gatunków w podobnym litrażu.

W tym momencie uległem namowom żony by tak zrobić u nas

A przyznam że muszę się liczyć z jej zdaniem :) tyle przeszła przy przygotowaniach  - choćby moczenie tła w wannie :D

46 minut temu, Mortis napisał:

Socolofi i Metriaclima Estherae Blue będą podobne do siebie kolorystycznie

Co do obsady to mogę zrezygnować np. z jednego z tych podobnych do siebie

48 minut temu, Mortis napisał:

Masz ochotę porozmawiać zapraszam do Białegostoku :)

Oczywiście że mam !!! brać kierowcę? :D

Zgramy się na pryw.

11 minut temu, czaro998 napisał:

Co do obsady to mogę zrezygnować np. z jednego z tych podobnych do siebie

Patrząc na ostatnią listę odrzuciłbym Iodotropheusa i socolofi. Jeśli zależy Ci żeby w akwa było kolorowo to pozostałe 5 gatunków dadzą Ci ten efekt. Mam taki sam litraż i mam teraz 5 gatunków w sumie 50 rybek i muszę powiedzieć że ładniej by było jakby ich było z 10 mniej ale to już zależy co kto lubi. Zdecydowanie jednak zostałbym przy 5 gatunkach i ja dla siebie wybrałbym numery 3 do 7.

19 minut temu, czaro998 napisał:

Wodę zalałem kilka dni temu myślę że, z miesiąc się pokręci a to dość sporo czasu na dobór ryb.

Start robiłeś tylko zalewając wodę czy coś dodawałeś np: wodę amoniakalna?

8 godzin temu, SlavekG napisał:

Start robiłeś tylko zalewając wodę czy coś dodawałeś np: wodę amoniakalna?

Startowałem na wodzie amoniakalnej i bakteriach BioDigest - 2 ampułki według szablonu.

Co do ryb bardziej bym się skłaniał by zostawić Socolofi - bardzo mi się podoba

Myślę że ostateczną decyzję który gatunek wybrać Socolofi czy Metriaclima Estherae - podejmę na miejscu w augustowie jak zobaczę ryby na żywo.

3 godziny temu, Bezprym napisał:

Przy takim litrażu zrezygnowałbym z hary na rzecz Metriaclima fainizilberi Maison Reef. 

SlavekG sugerował że rosmą dość duże i bywają agresywne temu wybrałem hare !!! Bo zawadiaków już kilku w obsadzie mam.

A gdybym zostawił 6 gatunków z listy np. 1,2,3,4,5,7

5 zakupił po 10 szt. co daje 50szt.

A 5 nr z listy - CYNOTILAPIA ZEBROIDES JALO REEF   kupił 1+3 No wiecie żona wybierała i nie mam sumienia powiedzieć jaj że odpada z obsady :) bo za mało miejsca !!!

Razem to 54 rybki jest to jakiś kompromis moje oczekiwania a dobro ryb.

2 godziny temu, czaro998 napisał:

A gdybym zostawił 6 gatunków z listy np. 1,2,3,4,5,7

Mozesz zrobic i tak, to jest Twoje akwarium i Tobie ma się podobac, 50 ryb nie jest tragedia w takim litrazu. 

SlavekG sugerował że rosmą dość duże i bywają agresywne temu wybrałem hare !!! Bo zawadiaków już kilku w obsadzie mam.

Uwaga odnosnie wielokosci ryby podyktowana byla faktem ze akwarium i tak już zatloczone a hara jakby nie bylo jest znacznie mniejsza od maison reef. Jesli jednak maison reef bardziej Ci się podoba to Twoj wybor.

Myślę że ostateczną decyzję który gatunek wybrać Socolofi czy Metriaclima Estherae - podejmę na miejscu w augustowie jak zobaczę ryby na żywo.

Tu wybor tez nalezy do Ciebie. Zasugerowalem estherae ze wzgledu na mocno pomarczowe samiczki a i jasne samce sa ladne. Wybierajac estherae zamiast socolofi mozesz wtedy zrezygnowac tez z Iodotropheusa.

Wybor gatunkow jest duzy wiec mozna poszalec

Przyznam że wybór obsady jest o wiele trudniejszy niż myślałem.

Przygotowania do startu to była przyjemność wiedziałem jak ma wyglądać akwarium jaki kolor szafki, pokrywy itp.

Co do ryb po prostu jest ich za dużo i prawie wszystkie się podobają:)

No dobra do rzeczy - skorzystałem z zaproszenia @Mortisa  i odwiedziłem go w jego domu i se porozmawialiśmy.

Naprowadził on mnie na dobór obsady z dodatkiem non-mbuny co prawda tylko jeden gatunek ale zawsze to jakaś alternatywa.

Rozmawialiśmy chyba o 12 gatunkach pasujących do siebie (oczywiście docelowo do akwarium już tylko 5) ale ja na spokojnie w domu po przemyśleniach zdecydowałem podać wam tylko kilka tych które najbardziej biorę pod uwagę i co czym zastąpiłem lub jeszcze rozważam zastąpienie. A więc:

1. Metriaclima Fainzilberi Maison Reef                       - 6/8 szt.     - tu rozważam jeszcze zamianę na - Cynotilapia sp hara gallireya reef

2. Protomelas taeniolatus Namalenje Red Empress - 6/8 szt.     - jako równowaga dla Maison by za dużo nie kozaczył :) tak sugerował @Mortis

3. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano          - 10/12 szt.

4. Chindongo saulosi Taiwan Reef                                - 10/12 szt. - zamiast Labidochromis Caeruleus Kakusa  

5. Pseudotropheus Acei Luwala                                    - 10/12 szt. - lub Chindongo SOCOLOFI TUMBI POINT

6. CYNOTILAPIA ZEBROIDES JALO REEF                    - 5/6 szt. dostałem ultimatum od żony :D. Tylko teraz sam nie wiem jedni piszą że mięso żerna a na stronie FishMagic                    roślinożerne, wszystkożerne !!! to jak to jest?

Sporo się zmieniło względem początkowej obsady ale po to zakładałem wątek by uniknąć błędów i rozważyć rożne alternatywne rozwiązania obsad.

To na tyle chyba nic nie pokręciłem :) Napiszcie co o tym sądzicie może macie jakieś uwagi lub inne rozwiązania to proszę o sugestie.

Ostateczna decyzja co do wyboru obsady jeszcze nie zapadła.

A i najważniejsze @Mortis  dziękuje za poświęcony czas.

• Lubię to 1

Dla mnie to sam przyjemność porozmawiać o Malawi. 

Moja uwaga, jeśli zrezygnujesz z Maisona to Protomelas nie będzie potrzebny, a nawet nie wskazany bo z opisów wynika, że to zadziora, on też potrzebuję kogoś kto mu się przeciwstawi. Jeśli pójdziesz w Harę, będziesz miał, powiedzmy mniej agresywną obsadę. Będzie większa szansa, że więcej samców się wybarwi. Bardziej polecam do tego Saulosi, optycznie masz więcej gatunków bo samice od samców się różnią, czego nie ma u Yellow. Acei nie będą wkurzać ryb terytorialnych, a swoim wyglądem rozjaśnią zbiornik.

Jalo Reff to głównie planktonożerca lubiąca poskubać glony. Plankton to takie mięso jak parówki, ja bym go sklasyfikował jako rybę wszystkożerną.

• Dziękuję 1

51 minut temu, czaro998 napisał:

To na tyle chyba nic nie pokręciłem :) Napiszcie co o tym sądzicie może macie jakieś uwagi lub inne rozwiązania to proszę o sugestie.

Z tego zestawu dla siebie wybrałbym tak:

1. Metriaclima Fainzilberi Maison Reef                       - 6/8 szt.    

2. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano          - 10/12 szt.

3. Labidochromis Caeruleus Kakusa                             - 10/12 szt.

4. Chindongo SOCOLOFI TUMBI POINT                                   - 10/12 szt.

5. CYNOTILAPIA ZEBROIDES JALO REEF      

Wybrałem Careuleusa zamiast saulosi bo labidochromis ma ładny cytrynowy odcień i ładnie rozjaśnia akwarium. Większość ryb masz jasno i ciemno niebieskie więc careuleus będzie ładnie kontrastował.

Jalo reef jest klasyfikowany jako mięsożerca ale jak już Mortis wspomniał lubi poskubać glony więc można go uznać za wszystkożercę z przewagą na mięso.

Edytowane przez SlavekG
  • Dziękuję 1