Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

RW-8 będzie za mocny w tym litrażu... 

RW-4 będzie ok do 120 cm długości zbiornika... 

U mnie pracuje on na 3-4 biegu z 8 możliwych...W nocy na 1 biegu. 

Koleżanka @rosa1986  używa go w swojej 240... 

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, karolus napisał:

jasne, rozumiem.

Czy da się jakoś z automatu ustawić zmianę biegu na noc, czy ręcznie?

Da się, niezależnie od tego na którym biegu chodzi w ciągu dnia w nocy będzie chodził na 1 biegu po zgaszeniu światła. Można też ustawić żeby nie zwalniał na noc.

Opublikowano

no to sprawa jasna HW-603A i RW-4 zagoszczą w moim zbiorniku, mam nadzieję że pyszczaczki odwdzięczą się za to ładnym wybarwieniem :D

Opublikowano

Poszperałem w Internetach i doszukałem się informacji, że następcą RW-4 jest SW-4 (obie wersje są dostępne w e-rybce). Z opisu nie wynika za bardzo czym konkretnie się różnią.

Opublikowano (edytowane)

ponoć SW są ciut mniejsze i maja mieć usunięte wady RW (ale pewnie za jedną usuniętą pojawiły się dwie nowe ;p)

acha, na stronie e-rybki napisali że SW-4 nadaje się do akwarium 80-100cm i szybie do 8mm, przy RW-4 nie ma takich informacji 8mm to nie za dużo, minimum co jest 240 to 8 a może nawet 10mm (muszę zmierzyć). To potencjalnie może być problem jeśli chodzi o nową serię

Edytowane przez karolus
Opublikowano
Godzinę temu, karolus napisał:

ponoć SW są ciut mniejsze i maja mieć usunięte wady RW (ale pewnie za jedną usuniętą pojawiły się dwie nowe ;p)

acha, na stronie e-rybki napisali że SW-4 nadaje się do akwarium 80-100cm i szybie do 8mm, przy RW-4 nie ma takich informacji 8mm to nie za dużo, minimum co jest 240 to 8 a może nawet 10mm (muszę zmierzyć). To potencjalnie może być problem jeśli chodzi o nową serię

Pompy te niczym się nie różnią, są zbudowane identyczne, po za kontrolerem, który został teraz wyposażony w dodatkowe wejście 0-10v do którego można podłączyć zewnętrzny kontroler, np bezprzewodowy ;) 

Opublikowano

No właśnie znalazłem info o tym wejściu 0-10V, rozumiem że podając tam napięcie mamy możliwość sterowania obrotami?

Jeśli tak to fajna sprawa, miałbym możliwość podpięcia pod swój sterownik światła, jeszcze jeden kanał PWM mam wolny :)

Opublikowano
7 minut temu, karolus napisał:

No właśnie znalazłem info o tym wejściu 0-10V, rozumiem że podając tam napięcie mamy możliwość sterowania obrotami?

Jeśli tak to fajna sprawa, miałbym możliwość podpięcia pod swój sterownik światła, jeszcze jeden kanał PWM mam wolny :)

Dokładnie tak to powinno wyglądać, natomiast nie sprawdzałem czy ta opcja faktycznie działa :)

Opublikowano

@egon44pisałeś  że w 240L RW-4 chodzi u ciebie na 3-4 biegu z 8 (czyli połowa mocy), w takim wypadku czy SW-2 (2500l/h) dałby radę?
Cenowo spora różnica ~70-80PLN (niby może nie majątek, ale zawsze)