Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najlepiej jak kolega sam spróbuje i się przekona na własnej skórze czy ten gatunek ma rację bytu w tym litrażu czy nie...

Każdy z nas ma rację,ale i tak ryby ustalą to po swojemu ;) 

Z maingano jest problem...niestety...

@Bezprym z tego co pamiętam to Tobie też odradzali auratusa do 240l zbiornika,a mimo że się uparłeś to wyszło jak wyszło...

3 godziny temu, Bezprym napisał:

A co to za różnica czy 3 gatunki wielosamcowo czy 2 gatunki jednosamcowo. Każdy samiec i tak rewir musi mieć i samice.

Szczerze to nawet by mi przez myśl nie przeszło aby ładować do 240l 3 gatunki w układach wielosamcowych...Bardziej szedłbym w dwa gatunki...

3 godziny temu, Bezprym napisał:

U Yellow dwa samce raczej się wnie uchowają przechodziłem przez to.

Co nie znaczy że w innym zbiorniku będzie tak samo...

Kolego @excessiveplus czy tylko te gatunki z listy bierzesz pod uwagę?

Opublikowano
Najlepiej jak kolega sam spróbuje i się przekona na własnej skórze czy ten gatunek ma rację bytu w tym litrażu czy nie... Każdy z nas ma rację,ale i tak ryby ustalą to po swojemu  

Z maingano jest problem...niestety...

[mention=1691]Bezprym[/mention] z tego co pamiętam to Tobie też odradzali auratusa do 240l zbiornika,a mimo że się uparłeś to wyszło jak wyszło...

Co nie znaczy że w innym zbiorniku będzie tak samo...

Kolego [mention=7565]excessiveplus[/mention] czy tylko te gatunki z listy bierzesz pod uwagę?

Oj tam, oj tam ppkręci) em trochę chodziło mi o 3 gatunki jednosamcowo a 2 gatunki wielosamcowo. Byłem z psem na spacerze dlatego nieuważnie pisałem.

Z tego co wiem układ z kilkoma samcami u Yellow nie tylko u mnie się nie sorawdził. Na grupie FB takich przykładów było więcej. Piszemy tu nie po to by kolegę zniechęcić tylko by miał jasność ryzyka, jego akwarium jego decyzja.

Z auratusami wyszło jak wyszło. Miały mi wybić obsadę a tymczasem same się powybijały podobnie jak yellow i maingano. Pokazało to tylko wysoką agresję wewnątrzgatunkową a obaliło mit zewnątrzgatunkowej.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie takie straszne te Maingano, mam od roku dziesięć sztuk układ 4+6 i jest spokój. S amce trochę się czasem poganiają i to wszystko,a od jakiś kilku tygodni zauważyłem,że mój dominujący rdzawy zaczyna rozstawiać je po kątach.

Opublikowano

Dzięki za rady . Postaram się zrobić obsadę z maingano + hara. Ewentualnie jakie jeszcze gatunki wchodzą w grę Na taki litrz. ? Wystrój zrobiłem wydaje mi się dość intesywnie w kryjówki zaopatrzony . Kończę pracę nad oświetleniem. Wyśle zdjęcia w dziale moje akwarium dziś wieczorem. 

Opublikowano (edytowane)

Labidochromis sp Perlmutt

Labidochromis joanjohnsonae

Labidochromis caeruleus

Chindongo saulosi

Metriaclima koningsi

Metriaclima sp elongatus chailosi

Metriaclima Msobo Magunga

Z harą i Maingano bedziesz miał miał szarawo, żólty akcent by się przydał by rozjaśnić akwarium. 

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bezprym
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ok. Obsada . Dotarła.  Tan Mal wrzucił jakieś gratisy i wyszło tak rybki około 3 cm :

saulosi - 12 szt 

Rdzawe - 10szt. 

Hara - 7 szt. 

No i 1cm auratus które kolega dał na strat zbiornika . 6 szt 

Wiem auratusy out Ale jak te małe asy złapać ?:):): będzie wesoło . Jak ułożyć haremy na pozostałej obsadzie. ? Z sauosi zostawić 2 samce? + 6 samic ? Hara planuje 2 samce Ale jeszcze nie idzie rozpoznać . Rdzawe też nie do rozpoznanie. Jak długo czekać z selekcja i redukcja obsady ?  Narazie powstał z tego haos i ławica.  Brak oznak agresji i walk. 

15243045351201701383132.jpg

Edytowane przez excessiveplus
Opublikowano
29 minut temu, excessiveplus napisał:

Jak ułożyć haremy na pozostałej obsadzie. ? Z sauosi zostawić 2 samce? + 6 samic ? Hara planuje 2 samce Ale jeszcze nie idzie rozpoznać . Rdzawe też nie do rozpoznanie

Na razie nie zawracaj sobie tym głowy. Teraz obserwuj i daj im czas na wybarwianie.

30 minut temu, excessiveplus napisał:

Jak długo czekać z selekcja i redukcja obsady ?

Aż się wybarwią. W  czasie różnie to trwa.

• 1 miesiąc temu...