Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Proszę o propozycję obsady na 240l .

Sugestie które napewno się nie uda w takiej powierzchni?

Pseudotropheus acei Luwala 
Cynotilapia afra Cobue
Melanochromis maingano
Labidochromis caeruleus yellow 
Iodotropheus sprengerae
Cynotilapia afra white top Galileya Reef Hara

Naj bardziej zależy mi na maingano . Czy acei luwala przejdzie i ewentualnie jak ilościowo polować w obsadę .

Drogą eliminacji chciał bym pozostawić 3 gatunki . 

Opublikowano

Cześć, czy zadałeś sobie trochę trudu i przejrzałeś dział z obsadami? Jest tam wiele propozycji do takiego akwarium...

Acei odpadają, potrzebują większego akwarium. Do tego baniaka dałbym maks dwa gatunki. Przy trzech będzie kolorowo, ale zero obserwacji zachowań choćby zbliżonych do naturalnych.

Do Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano dobierz Yellow i Sprengerae, albo Zebroides Cobue zamiast Yellow.

Opublikowano

Witaj!

Acei nie da rady w tym litrażu tak jak napisał kolega powyżej...

Co do reszty to również jestem tego zdania że najlepszym rozwiązaniem będzie obsada dwugatunkowa,z tym że w układach dwu samcowych...

Piszesz że zależy Tobie na Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano(dawniej Melanochromis ) to dobrym towarzystwem do nich będzie wspomniany powyżej Labidochromis caeruleus lub Iodotropheus sprengerae...Oczywiście inne gatunki z listy też wchodzą w grę...

Możesz spróbować z tymi trzema gatunkami,ale znając perypetie różnych kolegów z maingano to przy trzech gatunkach wątpię aby maingano utrzymało się w haremie np.1+4(oczywiście nie jest to reguła),ale zazwyczaj w większości przypadków tak było...

Przy obsadzie dwu gatunkowej najlepszym wyborem jest zakupić po minimum 10szt maluchów z każdego gatunku,wtedy wszystko potem będzie zależeć w płetwach ryb ;) jaki układ haremowy będzie miał rację bytu...

Opublikowano

Spokojnie 3 gatunki dadzą radę, niekoniecznie maingano.

Z gatunków powyżej tak to widzę

Labidochromis caeruleus yellow 1+4

Cynotilapia sp hara Gallireya Reef 1+4

Iodotropheus Sprengerae 1+4/5

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A co to za różnica czy 3 gatunki wielosamcowo czy 2 gatunki jednosamcowo. Każdy samiec i tak rewir musi mieć i samice.

U Yellow dwa samce raczej się wnie uchowają przechodziłem przez to.

U Cobue tak samo, jedyny gatunek z dużą szansą na wielosamcowość to hara i może rdzawy.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wg mnie nie ma żadnej różnicy i nie poleciłbym ani wielosamcowych układów przy dwóch gatunkach, ani 3 gatunków w układach jednosamcowych. Ale ja to ja ;) 

Pozostaje pytanie jaki to akwarium ma dawać efekt. Jeśli stawiamy własne wymagania ponad przestrzeń dla ryb i chcemy żeby było super kolorowo, ale niezbyt interesują nas obserwacje zachowań różnych gatunków to jasne, zarówno 2, jak i 3 gatunki będą ok.

Jeśli chcemy obserwować namiastkę naturalnych zachowań to w takim akwarium wchodzi w grę tylko układ z jednym gatunkiem i trzymanie tych ryb ponad 3 lata ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano

Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano  odradzam do takiego zbiornika jeszcze z innymi rybami. Też tak miałem i nie wierzyłem..Owszem, dwa lata może ciut więcej było OK. Później samiec wybił samice..Ryba ładna i ciekawa ale albo będziesz ją trzymał w duży makwa i zagruzowanym albo licz się z tym ,że prędzej czy później zrezygnujesz z powodów  jak wyżej pisałem. Jeżeli jednak koniecznie chcesz w 240 litrach z jeszcze jednym gatunkiem to  zrób gruzowisko aby samice miały gdzie się chować.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Bezprym napisał:

Andrzeju to i tak długo był spokój, u mnie uporał się ze swoim gatunkiem w ciągu roku.

..ja nie chcę zdecydowanie koledze odradzać..nawet wskazane aby je miał i doświadczył.Ale musi uwierzyć ,że w tym zbiorniku na długą metę tych ryb nie da się trzymać. Mi został sam samiec i nie dokładam samic bo zrezygnowałem z  tego gatunku.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1