md86 Opublikowano 21 Marca 2018 #1 Opublikowano 21 Marca 2018 Witam, Od 27.01.2018 ryby pływają w nowym akwarium 450 l standard, obsada: aulonocara steveni hongi 8 szt, placidochromis mdoka 8 szt., copadichormis borlei 6 szt. Filtracja 2 kubełki, biologia JBL Cristal Profi e1501 z prefiltrem narurowym, mechanik HW-304a + cyrkulator JVP. Parametry NH4 - 0, NO2 - 0,025, NO3 - 5, PH - 7,6. Padła mi dziś jedna sztuka mdoki - najmniejsza, od kilkunastu dni wyglądała jakby miała zapadnięty brzuch, ogólnie była chudsza od pozostałych. Jadła normalnie, zachowanie też w normie. Mdoki były kupione bardzo małe ok 2-3 cm w TAN-MAL-u. Po wpuszczeniu profilaktycznie podane było Microbe (co 12 godz. przed 2 dni). Pokarmy płatki OSI cichlid + artemia, Northfin Cichlid 1mm , JBL spirulina, Seachem cichlid formula, Tropical D-allio plus. Karmione raz czas dwa na dzień, raczej w małych ilościach gdyż obawiam się przekarmienia. Moje pytanie: czy mogła to być słabsza sztuka i po prostu selekcja naturalna czy jednak powinienem się martwić że to może początek choroby? Lać Microbe Herbatana?
pozner Opublikowano 21 Marca 2018 #2 Opublikowano 21 Marca 2018 5 godzin temu, md86 napisał: Moje pytanie: czy mogła to być słabsza sztuka i po prostu selekcja naturalna Najpewniej tak było.
TOMKUD Opublikowano 21 Marca 2018 #3 Opublikowano 21 Marca 2018 też tak straciłem 5 sztuk , od początku były najmniejsze z lekko zapadniętymi brzuchami , popływały z 2-3 miesiące
md86 Opublikowano 21 Marca 2018 Autor #4 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Ok to będę obserwował. Dzięki za odpowiedź Edytowane 21 Marca 2018 przez md86
Rekomendowane odpowiedzi