Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, crav napisał:

Nie wiem jak u Ciebie,  ale u mnie w pełnym świetle  ryby szybko tracą kolory... tzn wyrazistość... ott światło jako ciekawostka i zmiana...

Dokładnie.. Im więcej światła tym ryby są bardziej blade i mniej kontrastowe. 

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, crav napisał:

Mocno mi świeci tylko 1 h. Reszta mrok...

A czy próbowałeś świecić mocnym światłem dłużej? Powiedzmy przez kilka dni non stop. Nic dziwnego, że ryby tracą kolory przy nagłym dowalenie mocy. Może przy długim, stałym świeceniu zwiększoną mocą przyzwyczaiły by się do tego i nabrały wyrazistości. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, pozner napisał:

A czy próbowałeś świecić mocnym światłem dłużej? Powiedzmy przez kilka dni non stop. Nic dziwnego, że ryby tracą kolory przy nagłym dowalenie mocy. Może przy długim, stałym świeceniu zwiększoną mocą przyzwyczaiły by się do tego i nabrały wyrazistości. 

Tak próbowałem bo przez kilka tygodni nie miałem sterownika i świeciło się na maxa... po za tym że  mnie się to nie podobało to ryby wyglądały słabo... przy  sterowniku od romka nie zaświeca "naglym dowaleniu " tylko dzieje się to kilka godzin... od 15 do 22 i od 23 wygasa bodajże do 1. to moje zdanie i moje obserwacje u kogoś może być inaczej...

Edytowane przez crav
Opublikowano

Potwierdzam baniak petarda nawet moja żona która nie jest specjalnie zainteresowana akwarystyka mówiła że robi wrażenie, zresztą dzięki doświadczeniu @crav, będę i ja mógł podobny projekt ukończyć😁.

Co do samego basenu który Zbyszek posiada, to woda kryształ, fakt ryby pięknie się prezentują, wad podczas inspekcji nie znaleziono 😉🤪

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...