Jump to content

Akwarium 375 L

Matius525

Recommended Posts

Witam. Przyszedl czas na rozpoczecie przygody z Malawi, z ktorym nigdy wczesniej nie mialem stycznosci. Duzo czytalem, rozmawialem ze znajomymi, lecz duzo jeszcze przede mną.

Mój zbiornik ma wymiary 150x50x50 i stoi u mnie w biurze. Trzymalem w nim wczesniej pielegnice, ktore wlasnie pooddawalem w celu wpuszczenia 40 egzemplarzy Mbuna z Polskiej Hodowli. Filtr to Aquael Unimax 700 z podstawowymi mediami + Prefiltry z watą. Piach z Castoramy. Ze starej obsady zostaly mi 3 kosiarki, bocja, zbrojnik i glonojad.

Dzisiejsze badania wykazaly pH okolo 7,5. Na podmianki uzywam wody RO, jest to okolo 80 litrow co 2-3 tygodnie. Temperatura wody to okolo 26-28 stopni.

Z nowych zakupów zamierzam jutro dorzucic Filtr wewnetrzny Aquael Turbo 2000 z tubą wypelniona watą oraz do filtra chce wrzucic nowa ceramike i zeolit, Purigen 250ml, Matrix 1L, Phosguard 250ml. + Zmiana tła na ciemniejsze.

Do w.w. zbiornika mam kilka pytań:

- Czy zakupic Seachem Malawi bufer i probowac podnosic pH? I w jaki sposob to robić?

-Czy pozbyc się calkowicie poprzedniej obsady ?

-Czy wyrzucic rosliny?

-Mam mozliwosc zmiany kamieni na łupek drzewiasty. Obecne kamienie zostaly wrzucone na szybko, bez stosownego zabezpieczenia pod piaskiem.

- Niedlugo planuje zmiane oswietlenia, stare to 2x 122cm swietlowki SunGlo i AquaGlo (nie jestem pewien czy napewno). Myslalem o Ledach - tylko nie wiem co wybrac ?

Z góry dziekuje za odpowiedzi i prosze o wyrozumialosc :)

20180315_215628.thumb.jpg.9db2a000b25ce1654fad5c3ad3706c2f.jpg