Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Panowie też jestem w trakcie doboru obsady do baniaka 150x70x50(h).

Listę już praktycznie zamknięta poniżej. Pytanie jest takie ile z każdego gatunku powinno zostać jak już podrosną i ile maluchów na start.

1. Pseudotropheus acei Luwala
2. Chindongo  saulosi
3. Lodotropheus sprengerae makokola red
4. Cynotilapia Afra Hara Gallireya Reef
5. Labidochromis caeruleus yellow kakusa

Opublikowano

Na start powinno się brać po 10 i czekać aż się poukładają haremy . Potem redukcja i docelowo celować albo układ wielosamcowy albo przynajmniej 1+4/5 .

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Co do acei fajnie zostawić 6 szt w ławicy, Yellow 1+3 daje radę, Hara też 1+3 jest ok , rdzawy 1+4 ,saluosi nie mam więc się nie wypowiem.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj!

W dniu 15.03.2018 o 16:45, severall napisał:

Witam, 

Panowie też jestem w trakcie doboru obsady do baniaka 150x70x50(h).

Listę już praktycznie zamknięta poniżej. Pytanie jest takie ile z każdego gatunku powinno zostać jak już podrosną i ile maluchów na start.

1. Pseudotropheus acei Luwala
2. Chindongo  saulosi
3. Lodotropheus sprengerae makokola red
4. Cynotilapia Afra Hara Gallireya Reef
5. Labidochromis caeruleus yellow kakusa

Osobiście w tym litrażu szedłbym w obsadę 4 gatunkową...

No i jeśli 4 gatunki to zrezygnowałbym albo z Chindongo saulosi albo Labidochromis caeruleus...Powód(zbyt dużo żółtego koloru)...

Tutaj również w miejsce Cynotilapia Hara Gallireya Reef dodałbym inny gatunek który byłby taką wisienką na torcie coś w ciapki w stylu np -  Metriaclima estherae OB itp.

Pseudotropheus acei Luwala dałbym w większej ilości (10-13szt) tu fajnie jak by się udał układ 2/3 +7/10

Chindongo saulosi w układzie dwu/trzy samcowym np. 2/3 +8

Iodotropheus sprengerae( I jak Irena,a nie przez L jak napisałeś ;)) układ 1+3/4

Następny gatunek?Tu nie wiem co wybierzesz,ale szedłbym w ciapki  1+3/4

Tyle z mojej strony ;):) 

Opublikowano

Amdrzeju proponujesz zrezygnować z dodatkowego gatunku żółtego a jednocześnie zalecasz dwa gatunki w ciapki.

Zrezygnowałbym bym z yellow bo raczej do roślinnego acei nie za bardzo żywieniowo pasuje. Zamiast rdzawego dałbym Labidochromisa hongi lub mbambę, co dodatkowo da pasiaka więcej. Jeśli zdecydujesz się pozostać przy Harze to polecam acel luwala wymienić na Ngarę(elegans)bo będzie za dużo niebieskiego.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
45 minut temu, Bezprym napisał:

Amdrzeju proponujesz zrezygnować z dodatkowego gatunku żółtego a jednocześnie zalecasz dwa gatunki w ciapki.

Sławku czytaj uważnie ;)

Nigdzie nie napisałem że proponuje dwa gatunki w ciapki...

Opublikowano

Panowie,

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie po namysłach zrezygnowałem z yellow dokładnie z tych powodów co pisaliście. Co do zamiany Hary na OB to raczej jakoś nie widzę tego ze względu właśnie na to, że jest pstrokata. Natomiast zastanawia mnie jeszcze Hara czy nie będzie robić jakiegoś strasznego zamieszania i czy zamiana na zaproponowane przez Ciebie Bezprym gatunki nie odbiegają agresywnością od Hary?

A jak to u Ciebie teraz wygląda jak zachowuje się Hara i w jakim układzie masz obecnie? 

Co do Nagra to jej ubarwienie jest czarne jak smoła czy mam odcień połyskującego granatu?

Opublikowano

Andrzeju no jak. W miejsce Hary proponujesz Metriaclimę estherae OB ina końcu postu znowu piolecasz jakiś nueokreślony gatunek w ciapki. Może twoje zamierzenie było inne ale tak to wygląda.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka