Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kompletuję obsadę i brakuje mi ryb pływających w toni. Przy dnie będą placidochromis mdoka i lethronobs marginatus. Między skałami labidochromis caeurruleus, a w dużej ilości wolnej toni ........ no właśnie !! Myślałem o copadichromis fire crest lub virginalis, ale to cud coś takiego znaleźć. Może ktoś z tutejszych zawodowców miałby jakąś alternatywę ? Zbiornik to 200x40x60.

8.thumb.jpg.fd18a2d25a79402527881679abe08671.jpg

Opublikowano (edytowane)

Uprzedzam, że nie jestem zawodowcem:)

Podoba mi się tytuł wątku, świadczy o duszy Non-mbunowca:)

Na 40cm szerokości, Copadichromis cyaneus jest za duży. IMHO najlepszy byłby C.sp."virginalis gold", ale rzeczywiscie jest trudno dostępny. Wpuściłbym Copadichromis trewavasae. Ma cała listę wad: samice kropkami, długo się wyprawia i nie jest specjalnie asertywny. Ale ....... ma to coś:biggrin: .... no i jest realnie toniowy.

Z wielu powodów lepiej je wpuścić już podrośnięte, większe od mdok i yellow.

Sorry za szczerość, ale przy braku wyrzeźbionego tla strukturalnego i niskich kamieniach, skalniaki będą w gruncie rzeczy rybami dennymi.

Paradoksalnie jednocześnie mało jest odsłoniętego piasku dla grzebaczy i wyjadaczy.

Wszystko powyżej to tylko moje zdanie:biggrin:

Edytowane przez tom77
Opublikowano

Jeśli mogę coś wtrącić, to z mego krótkiego doświadczenia wynika, iż przy podobnej obsadzie i przy tej wysokości zbiornika to tylko mdoki trzymają się przy dnie. Copadichromis trevavasa faktycznie bardziej w toni ale Lethrinops pływają po całej wysokości zbiornika. 76def7939305a6d0a66e0722258f8bd1.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1