Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj.

5 godzin temu, mariusz-lew napisał:

jeden Aquaszut - z innego akwarium, chodzi non stop bez natleniania na wkładzie z innego akwa

Co to za Aqua szut? Ile jest tych wkładów i jakie? Czy je przełożyłeś bez płukania, a jeśli wypłukałeś, to jaką wodą?

Jeśli to stare i dobre wkłady, to biologia powinna już dawno ruszyć. Tu bym nie szukał przyczyn. 

tło strukturalne,

Tło strukturalne wymyłeś, ale w zakamarkach mogło zostać dużo starej materii organicznej, która stała 2 lata, a teraz się rozpuściła i gnije. Powinieneś wyjąć tło i je potraktować jakąś bielinką lub czymś, co te tło dokładnie oczyści.

Aqua filter z UV - włączany sporadycznie ze względu na smród , jak go włączę to zaczynam w mieszkaniu czuć. włączone UV.

Co to za filtr? Czy ten filtr też jest z innego akwarium, z wkładami z niego? Jeśli siedzi w akwarium nie włączany, to też może w nim coś się dziać.

To uwagi ode mnie.

Opublikowano

Aquashut teraz modelu nie powiem, małe ustrojstwo ale wydajne, na watolinie pracowało ok. 2 tygodnie w ustabilizowanym akwarium z rybami, nie było płukane tylko przeniesione.

Tło szorowałem jak Zawisza czarny drapakiem metalowym (tzw. gąbka metalowa do naczyń) i oczywiście nie wszystko da się usunąć, ale gdyby glon czy jakiś syfek miał z tego tła wychodzić to by to było choć trochę widoczne (przynajmniej tak myślę)

Aquael UNIFILTER 750 UV -- pracował pół roku temu w tym akwarium, umyty gąbki pozostały z poprzedniego akwarium. Włączanie jego sporadyczne (rozrusza mocno wodę i intensyfikuje zapach) ale to na pewno błąd. Dzisiaj jak znajdę czas i podłączę zewnętrzny (tutaj wymiana węży mnie czeka) to  UV też załączę na stałe jak aqua shut.

Nie wiem dlaczego, ale cały czas myślę  o piachu. To jedyna rzecz, którą stosuje pierwszy raz.

Oczywiście akwarium jest nieustabilizowane i tutaj również może  być przyczyna zawirowań ale takiego zawirowania jeszcze nie miałem.

Opublikowano

Dopiero dzisiaj podzialalem z akwarium. Zewnętrzny założony, 2 wewnętrzne, zmienione oświetlenie na jedną jarzeniowke 30 w aquastar 10000 k. Wlalem sachem Prime.  Jak narazie wygląda za**b.....a z zapachem poczekam do soboty.

2018-03-13 17.30.29.jpg

Opublikowano

Miałem raz problem z zapachem wody. Myślałem, że jakiś siarkowodór ulatnia się. Okazało się, że zapach wody zmienił się pod wpływem stosowania pokarmu Tropical D-Allio Plus , który zawiera 30% czosnku. Może wsypałeś jakiś pokarm z czosnkiem na rozruch ?

Opublikowano

Mi kiedyś też pachniało inaczej po włożeniu litra węgla aktywnego 'swąd' zniknął

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam, kwoli wyjaśnienia tło 3d śmierdziało. Wyjęte,  stęchlizna znikła. Kto chce kupić tło 3d 120x50? Hehe. Oczywiście do wyczyszczenia.

Oczywiście zalane znow wodą.

DSC_0992.JPG