Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam w akwarium Red Redy i Saulosi. Dzisiaj zobaczyłem małą rybkę i jest cała czarna. Red Redy już się mnozyły ale Saulosi jeszcze nie. Mam pytanko czy małe saulosi sa koloru czarnego? Przypomina molinezję. A jak nie to co mi w akwarium się urodziło?

Opublikowano

Ja juz o tym gdzieś pisałem. Gdy mój samiec saulosi tarł się w 99% ze swoją siostrą młode urodziły się bez oczu, ciemne itd. Możliwe więc że ma to podstawe genetyczną.

Opublikowano

Saulosi sa delikatnie żółte a w krótkim czasie stają się pięknie żółte i podobne do mamusi. To cos czarnego to albo efekt chowu wsobnego tak jak wspomniał czester albo Red Red-a poniosło ;).

Opublikowano
ja osobiscie bym tą rybke jeżeli ofc widać ze sie meczy, usunął

Wygląda normalnie ma oczy i pływa jak każda inna rybka. Może to faktycznie Red Red zaszalał.....poobserwuje to.

• 2 lata później...
Opublikowano

Mam w akwarium identyczna sytuacje z tym ze nie mam a saulosami zadnych redow tylko socolofi. Dodatkowo saulosy sa z roznych zrodel wiec szansa na krzyzowke wsobna jest raczej mała.

Bardzo jestem ciekaw co z takiego czarnego saulosa wyrosnie...

edit

----

Po pół roku mam w akwarium 3 sztuki czarnych saulow z czego jeden ma juz z 3-4 cm. Wbrew slowom conajmniej paru osob rybki nie stracily czarnej barwy. Mysle nad wydzieleniem ich do osobnych zbiornikow - moze wyjdzie z nich cos ciekawego - moze nowa odmiana barwna ? :)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Moje socolofi po wypuszczeniu przez samice są prawie bezbarwne ale z czasem robią się jakby czarne i z czasem powoli robią się coraz jaśniejsze i przy wielkości około 2-3cm sąjuż niebieskie jak ich rodzice

Opublikowano

Wiem, ze zwykle jest własnie tak jak piszesz.

Ja wspominam o moim przypadku dlatego, ze niektore maluchy przystały juz byc maluchami a dalej maja ten nietypowy kolor. Rozjasnily sie tylko troche i zaczynam juz troche watpie czy zrobia sie wiele jasniejsze w przyszlosci...