Skocz do zawartości

Myciok - opinie

Alex.C

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładne szkiełko, tylko czy to jest Opti ? Myciock zdaje się robi z Huty w Częstochowie czyli Guardian, czyli jak już to jest Ultra Clear a nie Opti White, który jest nieznacznie lepszy od OW :) (na próbkach - bo w rzeczywistości nie ma różnicy w naszym biotopie czy dasz OW, UC czy zwykłe zielonkawe szkło)

Gdybyś był jeszcze uprzemy zrobić fotki spoin i w zasadzie mamy dzięki Tobie w pełni udokumentowane akwarium od Mycioka. 

Dzięki

Dodałem jeszcze 4 zdjęcia spoin, niestety jakość słaba :( Zdjęcia z telefonu nie rzucają na kolana. Co do Opti - w sumie nie dopytywałem o szczegóły. Podczas kontaktu zawsze wspominane było o OptiWhite. Generalnie patrzac na pusty zbiornik nie widzę różnicy, i gdyby nie naklejka na szybie to niewiedziałbym które to OW a które nie. Może jak jak naleję wodę będzie lepiej ;)

Edytowane przez rekawiczka

Nie wiem, czy te spinki masz już przyklejone, czy je tylko tak położyłeś, ale wystarczy jedna. Mam takie same akwarium (5cm. krótsze) i tak u mnie producent zrobił. Akwarium stoi od wielu lat. Jedna spinka ułatwi Ci operowanie ew. tłem. Jeśli są już przyklejone (co jest błedem ze strony producenta), to spróbuj może odkleić i przykleić jedną spinkę. Ułatwi Ci to ew. zmiany w aranżacji. To tylko taka rada z mojej strony.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1

Tu jest pewien myk. To nie ingeruje w konstrukcję akwarium. Oczywiście kolega powinien to uzgodnić z producentem. Producent nie powinien wklejać spinek bez uzgodnienia tego z zamawiającym. Ja dostałem spinkę z tubką kleju do samodzielnego wklejenia. Tak to powinno wyglądać. Producent nie musi znać zamiarów zamawiającego, więc takie wklejenie spinek jest zbyt daleko idącą ingerencją. Podkreślam, jeśli to nie było w zamówieniu. Warunki gwarancji i zamówienia też powinny być znane przed samym zamówieniem. Takie szczegóły mogą być istotne.

31 minut temu, janas1970 napisał:

masz nowe akwarium na które jest gwarancja, każda ingerencja spowoduje jej utratę a nie o to chyba chodzi

Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę, bo takie szczegóły warto uwzględnić przy zamawianiu akwarium.

Panowie - dziękuję za cenne informacje, ale odbiegamy chyba od tematu ;) Celowo zamówiłem dwie spinki i są już one przyklejone. Jeżeli chodzi o wystrój, to po godzinach przeglądania galerii zdecydowałem się wzorem innych kolegów na oklejenie tylnej i bocznej szyby czarną folią. Na razie nie planuję kombinowania z tłem wewnątrz akwarium, sądzę, że gruzowisko uda się ogarnąć mając 2 spinki :) 

17 godzin temu, rekawiczka napisał:

i gdyby nie naklejka na szybie to niewiedziałbym które to OW a które nie. Może jak jak naleję wodę będzie lepiej ;)

Niestety OW i UC to tylko przez przyłożenie białej karteczki, albo jak kiedyś @deccorativo robił zdjęcia białej ściany,  bo niestety w realu i w życiu codziennym nie widać różnicy i zawsze to każdemu napaleńcowi powtarzam, bo sam przepłaciłem za front z UC.

Co do spinek to rzeczywiście odbiegamy od tematu, ale dodam swoje dwa grosze, są dwie to są, tak jak pisze Krzysiek, utrudni to włożenie tła strukturalnego, ale nie przejmuj się tym aż tak bardzo, bo jeśli sam je wykonasz to zrobisz w 3 kawałkach tak jak ja i dasz radę (tez mam 2 spinki na 195cm długości). Natomiast nawet jak byś chciał wsadzić czarne spienione pcv, to jest na tyle elastyczne że wsuniesz pod wzmocnieniami. Także tylko tła kupne, których nie można podzielić, mogą stanowić problem.

Dzięki za dodatkowe fotki, ładnie wykonany baniaczek.

No to teraz życzę powodzenia i czekamy na relację z budowy biotopu !!!

• Dziękuję 1

11 godzin temu, rekawiczka napisał:

Jeżeli chodzi o wystrój, to po godzinach przeglądania galerii zdecydowałem się wzorem innych kolegów na oklejenie tylnej i bocznej szyby czarną folią.

Hej. Ja oklejalem folia z linku nizej super się przykleja na wodę z niewielka ilością płynu do naczyń  nie ma żadnych bąbli itd. po wyschnięciu elegancko dolega do szyb

https://www.clarias.pl/czarne-tlo-samoprzylepne-50cm10cm-na-wymiar-p-6191.html 

19 godzin temu, pozner napisał:

Nie wiem, czy te spinki masz już przyklejone, czy je tylko tak położyłeś, ale wystarczy jedna. Mam takie same akwarium (5cm. krótsze) i tak u mnie producent zrobił. Akwarium stoi od wielu lat. Jedna spinka ułatwi Ci operowanie ew. tłem. Jeśli są już przyklejone (co jest błedem ze strony producenta), to spróbuj może odkleić i przykleić jedną spinkę. Ułatwi Ci to ew. zmiany w aranżacji. To tylko taka rada z mojej strony.

Małe pytanko, czy też masz szyby 10mm?  Czy przy wymiarach 180x50x60h i jednej spince na środku grubość 10mm będzie wystarczająca?