BombeL Opublikowano 1 Marca 2018 #11 Opublikowano 1 Marca 2018 4 minuty temu, Post_Mortem napisał: Ciekaw jestem czy na zasys do FX4/FX6 będzie pasował prefiltr Eheima ? Może ktoś już próbował ? ;-) Sprawdzę w weekend bo gdzieś mi leży w domu u rodziców i dam znac? 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 1 Marca 2018 #12 Opublikowano 1 Marca 2018 18 minut temu, BombeL napisał: Sprawdzę w weekend bo gdzieś mi leży w domu u rodziców i dam znac ..tu są podane dwie średnica tego króćca. Jak znasz średnicę zasysu FX4/FX6 to odpowiedź prosta: 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 1 Marca 2018 #13 Opublikowano 1 Marca 2018 ..te 16 mm jest w środku od połowy w dół.
Fikus Opublikowano 1 Marca 2018 #14 Opublikowano 1 Marca 2018 Prefiltr eheima pasuje do fx4 sam go użytkuje od tygodnia, mega fajny filterek. Zdjąłem tylko dyszę wylotową żeby nie tłumić przepływu wody:) 2 1
GOLUMN Opublikowano 1 Marca 2018 #15 Opublikowano 1 Marca 2018 23 minuty temu, Fikus napisał: Prefiltr eheima pasuje do fx4 sam go użytkuje od tygodnia, mega fajny filterek. Zdjąłem tylko dyszę wylotową żeby nie tłumić przepływu wody:) Czy fx4 jest głośny?
Fikus Opublikowano 1 Marca 2018 #16 Opublikowano 1 Marca 2018 Jeśli miałby stać poza szafką to pewnie nie było by zbytnio cicho. Ja mam go w szafce i wygłuszony pianką pod panele i go nie słyszę, a śpię metr od akwa.
Piotr775 Opublikowano 1 Marca 2018 #17 Opublikowano 1 Marca 2018 Nie wiem jak Fx4 ja mam Fx6 ,stoi na zewnątrz, bez żadnego wytlumienia i kompletnie nic nie słyszę. Chodzi dosłownie bezszelestnie.
Fikus Opublikowano 1 Marca 2018 #18 Opublikowano 1 Marca 2018 Zgadza się fx6 to jeszcze bardziej wytłumiony filtr niż fx4.
d8vil Opublikowano 2 Marca 2018 Autor #19 Opublikowano 2 Marca 2018 W dniu 1.03.2018 o 07:22, egon44 napisał: Nie wiem czy posiadasz już jakieś złoża czy dopiero wszystko kompletujesz? Do biologa na twój litraż starczy max 1l ceramiki lub 0.5l matrixa+prefiltr na zasysie... Natomiast do mechanika dałbym tylko gąbki,watę+purigen... Dlaczego purigen w mechaniku a nie w biologu... A dlatego że biologa praktycznie nie będziesz otwierał bo nie będzie takiej potrzeby... Mechanik jak to mechanik wymaga częstszego czyszczenia,gdzie po wyczyszczeniu gąbki i waty(albo jej wymianie na nową)przy okazji możesz zregenerować purigen... Dopiero kompletuje wszystko , choć już baniak zalany ponieważ likwiduje moje stare akwa i do startu nowego używam jednego filtra i wody z podmianek. Matrix purigen i prefiltr już kupiony. Niestety już nie upcham nigdzie korpusu narurowca choć szkoda bo mam 6 sztuk z poprzedniej instalacji. Co do fx4 to u mnie jest trochę kombinacji ponieważ góra akwarium jest zabudowana a w szkle mam wywiercone otwory o średnicy 25mm. Na moim fx-ie zastosowałem zwężki na 22mm i eheim installation na końcach
Rekomendowane odpowiedzi