Skocz do zawartości

Obsada do nowego 240L

karolus

Rekomendowane odpowiedzi

Też miałem zakusy na Hara, ale po rozmowie z p. Darkeim zostałem wyleczony (Twój wątek do końca mnie o tym przekonał)

zaczynam się chyba skłaniać do obsady saulosi/rdzawy/mpanga... w sumie kolorowo (to ukłon w stronę żony) i chyba w miarę spokojny zestaw, a przy okazji "to samo żerny" prawda?

Może to nie rada ale 3 miesięczne doświadczanie z obsada rdzawy +yellow+ hara.

Zbiornik 300l na start wypuściles rdzawego i yellow i bo ok przez 3 tyg . Ryby pływały, jadły. Po 3 tyg odpuściłem Hare gallireya reef ładna rybka w rozmiarze 3-5cm i sielanka się skończyła.
Hara bardzo aktywna i żywa ryba przy karmieniu pierwsza i wszystko sprząta po 5 dniach od wpuszcza ja ujawnia się samiec dominant z niezłym charakterem jak się okazało później.
2 tyg po wpuszceniu Hary znajduje pierwszego trupa yellow , myślę przypadek selekcja naturalna najsłabszy odpadł. Za 3 dni nast. Trup i zaczynam się już zastanawiać co jest , dostrzegam że yellow zmieniły zachowanie nieśmiało pływają, trzymają się raczej w ukryciu i po narożnikach zbiornika , padła teoria że samiec yellow eliminuje konkurencję w gatunku.

Mijają kolejne dni i niemal w ciągu miesiąca padaja wszystkie yellow i rdzawy.
Wnioski i obserwacja nie pozostawia mi złudzeń Hara zmęczony resztę obsady trafił mi się niezły as z niezłym charakterem.
Na chwilę obecną jestem na etapie odłowu Hary obecnie złapałem 6 z 10szt ale dominant ciągle nie uchwyty.
Kilka dni temu byłem tak wkurzony i wściekły że zdecydowałem o całkowitej rezygnacji z Hary, ale po rozmowie z Darkiem Gażą dostałem kilka rad które postanowiłem zastosować.
Próba odłowu dominant i zostawienie Haremu 1+4 a jak nowy samiec alfa będzie równie agresywny to dopuszcze mu drugiego samca jeśli układ 2+4 nie zmieni sytuacji i hara dalej będzie gnebic resztę rynku to wtedy rezygnacja z tej rybki.

Widzisz u mnie taka sama sytuacja jak u ciebie przy doborze obsady do głosu dochodzi rodzina żona postawiła warunek że ma być kolorowo i tyle nie rozumiesz że ryby maja inne preferencje żywieniowe itp itd.
Ja bym ci proponował ilość w same pseudotropheusy/chindongo

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Wystarczy usunąć agresywnego samca, widocznie ci się taki trafił. U mnie domunuje już drugi samiec i zawsze był spokój. Pogonią tylko ryby by pokazać kto rządzi i tyle.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

26 minutes ago, raiders said:

Może to nie rada ale 3 miesięczne doświadczanie z obsada rdzawy +yellow+ hara.

Zbiornik 300l na start wypuściles rdzawego i yellow i bo ok przez 3 tyg . Ryby pływały, jadły. Po 3 tyg odpuściłem Hare gallireya reef ładna rybka w rozmiarze 3-5cm i sielanka się skończyła.
Hara bardzo aktywna i żywa ryba przy karmieniu pierwsza i wszystko sprząta po 5 dniach od wpuszcza ja ujawnia się samiec dominant z niezłym charakterem jak się okazało później.
2 tyg po wpuszceniu Hary znajduje pierwszego trupa yellow , myślę przypadek selekcja naturalna najsłabszy odpadł. Za 3 dni nast. Trup i zaczynam się już zastanawiać co jest , dostrzegam że yellow zmieniły zachowanie nieśmiało pływają, trzymają się raczej w ukryciu i po narożnikach zbiornika , padła teoria że samiec yellow eliminuje konkurencję w gatunku.

Mijają kolejne dni i niemal w ciągu miesiąca padaja wszystkie yellow :( i rdzawy.
Wnioski i obserwacja nie pozostawia mi złudzeń Hara zmęczony resztę obsady trafił mi się niezły as z niezłym charakterem.
Na chwilę obecną jestem na etapie odłowu Hary obecnie złapałem 6 z 10szt ale dominant ciągle nie uchwyty.
Kilka dni temu byłem tak wkurzony i wściekły że zdecydowałem o całkowitej rezygnacji z Hary, ale po rozmowie z Darkiem Gażą dostałem kilka rad które postanowiłem zastosować.
Próba odłowu dominant i zostawienie Haremu 1+4 a jak nowy samiec alfa będzie równie agresywny to dopuszcze mu drugiego samca jeśli układ 2+4 nie zmieni sytuacji i hara dalej będzie gnebic resztę rynku to wtedy rezygnacja z tej rybki.

Widzisz u mnie taka sama sytuacja jak u ciebie przy doborze obsady do głosu dochodzi rodzina żona postawiła warunek że ma być kolorowo i tyle nie rozumiesz że ryby maja inne preferencje żywieniowe itp itd.
Ja bym ci proponował ilość w same pseudotropheusy/chindongo

Mam u siebie i harę gf i yellow, od ponad roku nie padłą żadna sztuka, hara w składzie 4 samce i 2 samice, yellow 4 samce i 2 samice 

Przede wszystkim, problemem jest u Ciebie to, że masz tylko jednego samca na 4 samice, z doświadczenia wiem, że takie układy kompletnie się nie sprawdzają i dochodzi później właśnie do sytuacji gdzie jeden samiec dominuje całe akwarium

Edytowane przez logralok

OK, odpuszczam yellow, nie będę się sam przekonywał który z Was miał rację :)

Jeszcze raz moja propozycja saulosi/rdzawe/mpanga, co o tym sądzicie, potencjalnie wróży to problemami czy raczej względnym spokojem. Oczywiście wszystkie kupione jako maluchy i wpuszczone w jednym czasie w ilościach po ~10szt.

4 hours ago, raiders said:

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.
Gdzie napisałem że mam jednego samca na cztery samice?

Z 10 sztuki ryb to na 90% 6 samców

zwracam honor, faktycznie pisałeś, że 1+4 to plan na przyszłość. Najwyraźniej trafił Ci się niezły gagadek, czasami tak niestety bywa. Tak czy inaczej nie kierowałbym się potrzebami żywieniowymi w doborze obsady, bo przy dzisiejszych świetnie zbilansowanych pokarmach dobrych firm, spokojnie można karmić wszystkie ryby tym samym pokarmem.

Edytowane przez logralok

2 godziny temu, logralok napisał:

zwracam honor, faktycznie pisałeś, że 1+4 to plan na przyszłość. Najwyraźniej trafił Ci się niezły gagadek, czasami tak niestety bywa. Tak czy inaczej nie kierowałbym się potrzebami żywieniowymi w doborze obsady, bo przy dzisiejszych świetnie zbilansowanych pokarmach dobrych firm, spokojnie można karmić wszystkie ryby tym samym pokarmem.

Niestety nie można karmić wszystkich ryb tym samym pokarnem. I znów schodzimy w OT. 

• Lubię to 1