Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni mam, a raczej miałem w akwarium tło z ceresitu. Tło zrobione było tak, że do tafli były poprzyklejane moduły imitujące bloki skalne. Dziś dwa takie moduły odkleiły się i wyleciały na powierzchnie. Tata chciał wyjąć tło w celu sklejenia i wszystko rozwaliło się na kilka części :cry: :? . Nie poddaje się natomiast i zrobię tło jeszcze raz, tym razem na wzór tła msobo z pianki.

Opublikowano

Kleiłem sylikonem - błędem było tu klejenie styropianu do styropianu, miałem najpierw pomalować moduły cr-em a potem dopiero kleić.

Opublikowano
Kleiłem sylikonem - błędem było tu klejenie styropianu do styropianu, miałem najpierw pomalować moduły cr-em a potem dopiero kleić.

Tym bardziej by się rozpadły

Opublikowano

Właśnie, że nie - zrobiłem taki test odrywając kawałki pomalowane ceresitem, a nie pomalowane - te pierwsze o wiele trudniej było odkleić od siebie.

Opublikowano

Lenek moduły Ci się rozpadły bo nie miałeś ich dociążonych od góry, jak to Romek robił, a co do klejenia to meth ma rację, klei się styropian do siebie, jeśli skleisz go jak będzie pomalowany CR-em to na 100% się to rozpadnie.

Opublikowano

test testem... a oczyściłeś styropian denaturatem?

ja jak budowałem moją pierwszą nieudaną konstrukcję ze styropianu to kleiłem, potem pokryłem CRem i można było za pojedyncze kawałki podnosić i nic...

więc coś tu u ciebie nie zadziałało...

swoją drogą to usypisko z otoczaków, które miałeś było całkiem niezłe... do tego czarna folia samoprzylepna na tylną szybę i na prawą stronę 3 płyty wapienia - bardzo płaskie wysokie - oparte o ściany akwa... (dwie na prawą część tynej ściany i jadna na boczną ścianę) - tam też w ten narożnik z płyt filtr od przedu zamaskowany opartą małą płaską płytą

jak nie wapienie to piaskowce

świetne akwa z podziałem na lewą i prawą stronę... prawy bok i tył obklejony czarną folią i gitara - jakbyś to ładnie skomponował to będzie pasować...

nie musisz tracić dwóch tygodni na kolejne dzieło z CRu :)

słowem po co się męczyć - moja propozycja to może kompromis, ale ma swoje zalety nie powiesz

pozdro

Opublikowano

no obejrzałem te otoczaki dokładnie i ...

idealnie by tu od połowy na tylnej ścianie w prawo pasowały te dwie płyty piaskowca (wapienia) tworzące wraz z analogiczną płytą na prawym boku "L" w widoku z góry...

Twoje otoczaki by się wcinały optycznie w litą skałę zakotwiczoną w piachu

oczywiście z tylną i prawą ścianą akwa oklejoną z zewnątrz czarną folią żeby nie było prześwitów...

coś ala plyty oparte o sciany akwa Bariana - na pewno widziałeś...

Opublikowano

Ma swoje zalety, ale co za sztuką jest kupienie folii samoprzylepnej i obklejenie baniaka ? Wolę zrobić coś niepowtarzalnego z ceresitu i mieć fajne akwa, niż potem żałować, że nie mam tła. Styropian do styropianu - pojedyncze kulki styropianu odrywają się od siebie - ceresit do ceresitu - płaska powierzchnia, lepsza przyczepność sylikonu.