Jusza Opublikowano 20 Lutego 2018 #1 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) Jak w temacie - po czym poznać, że samica inkubuje ikrę? Macie jakieś wskazówki z Waszych obserwacji? W moim akwarium wielogatunkowym wiele się dzieje, widzę walki, zaloty i próby tarła. Gdybym wiedział która samica inkubuje ikrę, to może udałoby mi się przenieść ją w "ustronne miejsce" zanim utraci jaja czy narybek? Edytowane 2 Czerwca 2018 przez AndrzejGłuszyca
darkon Opublikowano 20 Lutego 2018 #2 Opublikowano 20 Lutego 2018 Zobacz na jej pyszczek, wygląda tak jakby miała świnkę czy anginę Wytapatalkowane
egon44 Opublikowano 20 Lutego 2018 #3 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) Tak wygląda inkubująca samica. A tu zobacz jak mieli pyszczkiem Ps.Jeśli to pierwsza inkubacja samicy to sugerowałbym się wstrzymać z jej odławianiem gdyż samica może nie donosić ikry...W czasie stresu związanego z samym odławianiem może ją połknąć lub wypluć... Daj jej trochę czasu aż nauczy się nosić ikrę i wypuszczać maluchy w zbiorniku ogólnym... Edytowane 20 Lutego 2018 przez egon44 1
piotriola Opublikowano 20 Lutego 2018 #4 Opublikowano 20 Lutego 2018 12 minut temu, Jusza napisał: Jak w temacie - po czym poznać, że samica inkubuje ikrę? Samica jeżeli ma możliwość wybiera ustronne miejsce, widać jak mieli ikrę w pyszczku. 1
Jusza Opublikowano 12 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 12 Marca 2018 Yes!!! Wyjechałem na trzy dni w Bieszczady, wracam... a tu samica Ngary inkubuje. Nie spodziewałem się akurat u tego gatunku, jednak niemniej widok cieszy. Naprawdę można to rozpoznać niemal od razu Jak uchwycę dobrą fotę, to wstawię.
Jusza Opublikowano 13 Marca 2018 Autor #6 Opublikowano 13 Marca 2018 Zdjęcia nie najlepsze, ale inkubację chyba widać? 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Marca 2018 #7 Opublikowano 13 Marca 2018 4 minuty temu, Jusza napisał: Zdjęcia nie najlepsze, ale inkubację chyba widać? ..widać wyraźnie:) 1 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 2 Czerwca 2018 #8 Opublikowano 2 Czerwca 2018 W porozumieniu z autorem tematu część dotycząca wpływu aranżacji na przetrwanie narybku wydzieliłem jak niżej: 1
Rekomendowane odpowiedzi