pozner Opublikowano 19 Lutego 2018 #11 Opublikowano 19 Lutego 2018 28 minut temu, radecki napisał: Jeżeli pierwsza porcja zostanie zjedzona zanim opadnie na dno dajemy kolejną szczyptę i kończymy karmienie jeżeli pokarm nie będzie zjadany. Taką radę znalazłem na forum - dobra czy zła ? To jest prosta droga do zatuczenia ryb. Pyszczaki są rybami pazernymi na jedzenie, więc trzeba im to jedzenie reglamentować. 1 Cytuj
radecki Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #12 Opublikowano 20 Lutego 2018 7 godzin temu, pozner napisał: To jest prosta droga do zatuczenia ryb. Pyszczaki są rybami pazernymi na jedzenie, więc trzeba im to jedzenie reglamentować. Ok rozumiem, taką metodę znalazłem gdzieś tutaj na forum, w takim razie jak wymierzyć odpowiednią dawkę pokarmu na raz ? Cytuj
pozner Opublikowano 20 Lutego 2018 #13 Opublikowano 20 Lutego 2018 To będzie 30 ryb, nie wiem jakiej wielkości będą ryby, ale myślę, że płaska łyżeczka do herbaty będzie ok. Sam musisz ocenić. Ryby nie mogą mieć powypychanych brzuchów, ani płaskich. Cytuj
egon44 Opublikowano 20 Lutego 2018 #14 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) 11 godzin temu, radecki napisał: Jeżeli pierwsza porcja zostanie zjedzona zanim opadnie na dno dajemy kolejną szczyptę i kończymy karmienie jeżeli pokarm nie będzie zjadany. Taką radę znalazłem na forum - dobra czy zła ? Zła rada moim zdaniem. Lepiej podawać jedną szczyptę pokarmu ale na dwie strony zbiornika.W ten sposób wszystkie ryby coś zjedzą...Jeśli chodzi o pokarmy w granulacie(osobiście tylko nimi karmię ryby) to ja nie namaczam ich przed podaniem,ale tobie sugerowałbym jednak namaczać bo łatwo można przeholować szczególnie w przypadku granulatu jak nie wiesz jakimi dawkami karmić... W twoim przypadku sugerowałbym jednak zakupić na początek pokarmy płatkowane... 14 minut temu, pozner napisał: To będzie 30 ryb, nie wiem jakiej wielkości będą ryby, ale myślę, że płaska łyżeczka do herbaty będzie ok. Zależy jakiego pokarmu? Jeśli platki to ok,ale jak granulat to za dużo moim zdaniem.Ja mam 24szt młodych ryb i karmię je dosłownie szczyptą(tak jakbym solił potrawę)... Jak kolega sypnie płaską łyżeczkę pokarmu granulowanego to może być nieciekawie... Edytowane 20 Lutego 2018 przez egon44 Cytuj
pozner Opublikowano 20 Lutego 2018 #15 Opublikowano 20 Lutego 2018 Dlatego napisałem, że sam musi ocenić. Przygotuj sobie kolego jakąś porcję pokarmu i powoli podawaj. Każdy ma swoje sposoby i ilości. Obserwuj ryby i pilnuj, żeby się nie napychały. To widać po ich brzuchach. Jak raz przekarmisz, to się nic nie dzieje. Sam dojdziesz do tego, ile pokarmu podawać. Jeśli to będzie pokarm Naturefood, to namocz go, bo trochę pęcznieje. Wylej wszystko na drobne sitko i podawaj. Cytuj
Bezprym Opublikowano 20 Lutego 2018 #16 Opublikowano 20 Lutego 2018 Ja granulat podaję łyżeczką, do lodów. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka Cytuj
radecki Opublikowano 10 Marca 2018 Autor #17 Opublikowano 10 Marca 2018 Zakupiłem takie oto pokarmy: Naturefood Supreme Artemia M Naturefood Premiumm Cichlid Plant S Naturefood Premium Cichlid S Tropical Super Spirulina Forte Płatki Czy porponujecie jeszcze coś zamówić czy będzie to wystarczająy pokarm aby ryby były żywione odpowiednio ? Dodatkowo zamierzam podawać warzywa takie jak ogórek czy groszek. Cytuj
darkon Opublikowano 10 Marca 2018 #18 Opublikowano 10 Marca 2018 To co masz wystarczy, dla profilaktyki możesz jeszcze dokupić Tropical D-alio Plus i podawać raz w tygodniu. Wytapatalkowane 1 Cytuj
radecki Opublikowano 10 Marca 2018 Autor #19 Opublikowano 10 Marca 2018 2 godziny temu, darkon napisał: To co masz wystarczy, dla profilaktyki możesz jeszcze dokupić Tropical D-alio Plus i podawać raz w tygodniu. Wytapatalkowane dołożyłem do zamówienia, dzięki, więcej nic nie zamawiam chyba że od sprzedwcy jeszcze coś wezmę żeby na początku dostawały to co przed przeprowadzką Cytuj
egon44 Opublikowano 10 Marca 2018 #20 Opublikowano 10 Marca 2018 8 godzin temu, radecki napisał: Zakupiłem takie oto pokarmy: Naturefood Supreme Artemia M Naturefood Premiumm Cichlid Plant S Naturefood Premium Cichlid S Tropical Super Spirulina Forte Płatki Czy porponujecie jeszcze coś zamówić czy będzie to wystarczająy pokarm aby ryby były żywione odpowiednio ? Taki zestaw + wspomniany przez kolegę D-alio Plus będzie wystarczający aby zaspokoić potrzeby żywieniowe ryb... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi