Skocz do zawartości

Pomoc w obsadzie - 375l

ika

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno przez przypadek stałam się posiadaczką 6 szt. Metracluma estherae red red, oraz 1 szt. Metriaclima callainos  cobalt. Tak bardzo mi się spodobały ze postanowiłam że zostają. Przeznaczyłam im standardową 375 l w której są od dzisiaj.

I teraz rodzi się pytanie co tu jeszcze do nich dobrać? Malawi jest dla mnie zupełnie nowym bioropem więc nie ukrywam że licze bardzo na Waszą pomoc w tym temacie.

W akwarium mam czarny piasek rzeczny i ciemne tło. Po ustaleniu i zakupieniu docelowej obsady zamierzam dodać ciemne kamienie.

Myslalam o  Labidochromis sp. Hongi i Pseudotropheus Acei ale nie mam pojmy czy to dobry wybór. Czy nie będzie za niebiesko i za ciemno, co o tym myslicie? A może coś innego zaproponujecie laiczce?

Acei to świetna ryba i na pewno bardzo ładnie kontrastowała by z estherae, ale moim zdaniem jeśli już to stadko przynajmniej 10szt. Kolejna sprawa to taka, że masz callainosa, więc z tego względu proponuję Pseudotropheus acei Itungi lub Pseudotropheus elegans Ngara.

• Dziękuję 1

Perlmutt bardzo mi się spodobała:-)

Elegans Ngara chyba za ciemna i zniknie u mnie.

10 szt Acei? Nie za male mam akwarium?

Jeżeli zdecydowalabym się na któreś z Acei, perlmutt i oczywiście red red to po ile sztuk kupić? A Callainosa to powinnam wydać czy dokupić więcej? 4 gatunki w 375 to chyba bym przegieła:-) 

17 minut temu, Bezprym napisał:

Proponuję dodać Metriaclime sp elongatus chailosi. Samieci samice paskowane645ba6c806cee59ad2bbbc609ae0c650.jpg

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

PIĘKNE...dzięki. Paski dadzą fajny kontrast.

Callainosa lepiej wydać. To ryba zbyt podobna gabarytami i temperamentem do red reda. Może między nimi iskrzyć, a poza tym jest tylko jeden, więc ułatwia to sprawę. Wtedy można to zrobić tak:

-Metriaclima estherae red red

- Pseudotropheus acei Luwala

- Labidochromis chisumulae (ładny pasiak, którego brakuje i z zupełnie innej bajki). 

Acei spokojnie z 10szt. Rewelacyjnie się prezentują w większym stadzie, a poza tym to nawet i dla nich wskazane. Piękna i dobrze dograna obsada! 

• Dziękuję 1

13 minut temu, przemo-h napisał:

Callainosa lepiej wydać. To ryba zbyt podobna gabarytami i temperamentem do red reda. Może między nimi iskrzyć, a poza tym jest tylko jeden, więc ułatwia to sprawę. Wtedy można to zrobić tak:

-Metriaclima estherae red red

- Pseudotropheus acei Luwala

- Labidochromis chisumulae (ładny pasiak, którego brakuje i z zupełnie innej bajki). 

Acei spokojnie z 10szt. Rewelacyjnie się prezentują w większym stadzie, a poza tym to nawet i dla nich wskazane. Piękna i dobrze dograna obsada! 

I mam obsadę, churra!!!

A ile sztuk chisumulae?

10 minut temu, Bezprym napisał:

A czasami nie jest tak , że koleżanka ma Metriaclimę esthrrae red blue? Wtedy ta jedna sztuka nie jest Callainosem tylko samcem Estherae.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Pokazywałam już tutaj zdjęcie tej tajemniczej rybki i stąd ta informacja.

Kolega z forum pomógł mi rozpoznać co to za zwierz:-)

Jeszcze raz:

IMG_20180208_220613.jpg

IMG_20180208_220707.jpg

28 minut temu, Bezprym napisał:

A czasami nie jest tak , że koleżanka ma Metriaclimę esthrrae red blue? Wtedy ta jedna sztuka nie jest Callainosem tylko samcem Estherae.

W dziale identyfikacja było wyraźnie widać samca red red i samiczki a ten jeden niebieski najbardziej pasował pod Callainos Cobalt...