Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie petarda ;) 

ja bym może wprowadził kilka zmian bo jak gruzowisko to bez plaży i tak np.:

2138524582_Beztytuu.png.d19ec71009224b4c675493835a74d5fb.png

Niebieski dość czytelnie chyba ?, coś bym zrobił z żółtym i pozbył się czerwonego ;)  ale wiadomo, że każdy ma swój gust i się o tym nie dyskutuje. Fakt pozostaje faktem - bardzo niewiele jest zbiorników, które z takim litrażem mają tak świetny aranż, jak dla mnie zdecydowanie akwarium do konkursu :) 

Opublikowano

Kamień po prawej od czerwonego zasłania sprzęt z tego co widzę po poprzednich postach, zresztą to jest nieistotne, tak samo jak nieistotna była moja uwaga na temat zmian. To tylko moje zdanie, a nie autora wątku i właściciela przedstawianego akwarium, ot luźne wtrącenie, nie przejmuj się tym tak bardzo ;)

• Lubię to 1
Opublikowano

Aranż naprawdę klimatyczny.

Co do tego co tak przyciąga wzrok to właśnie porośnięte skały chociaż do malawisty jeszcze trochę mi brakuje :)

2 godziny temu, MatiK napisał:

ja bym może wprowadził kilka zmian bo jak gruzowisko to bez plaży i tak np.:

2138524582_Beztytuu.png.d19ec71009224b4c675493835a74d5fb.png

Ale zamiast pozbywać się kamieni, jeżeli mowa o gruzowisku, to osobiście dołożył bym za niebieskim i żółtym jakiś ogromny kamień, a za czerwonym też jakiś zwiększający efekt głębi ale do połowy czerwonego ale to tylko subiektywne spostrzeżenia.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, egon44 napisał:

Super!

Glony robią wrażenie...

Troszkę szkoda że nie masz tła wewnątrz zbiornika wtedy glony na nim jeszcze atrakcyjniej by się prezentowały niż obecnie,chociaż dla mnie i tak jest naprawdę jest super ;) 

Tło wewnętrzne nie dały by efektu bo wyglądało by to jak brzeg a tu trzeba będzie zrobic przestrzeń do tyłu. Dlatego zarówno to tło jak i glony z tylnej szyby na konkurs będą musiały być usunięte nawet jeśli teraz akwarium wygląda lepiej. 

@przemo-hTu jest film z wypuszczania saulosi w tym miejscu

@MatiKKolory kamieni są bez znaczenia bo i tak zarosną glonami. DLa mnie ważne było zasłonic sprzęt i odtworzyć gruzowisko. Gdyby akwarium było szersze byłoby łatwiej a tak musiałem zrobić to jak jest. 

Edytowane przez AKWA ŁOBUZ
Opublikowano

Ale mi nie chodziło o kolory kamieni, zaznaczyłem kolorami te, które ja bym poprzesuwał i pisałem odnosząc do zaznaczenia. To, że kamień porośnie glonem to jasne. Chodziło mi tylko o ustawienie, ale jak również napisałem to Twoje ryby i twoje akwarium, mi nic do tego, poza tym i tak jest super.

Opublikowano

@AKWA ŁOBUZNa tym filmiku, który podrzuciłeś właśnie widać, że Taiwan Reef to typowa strefa skalista. Nasze saulosy w warunkach naturalnych nie wiedzą, co to jest piasek. Twój aranż odzwierciedla strefę przejściową, więc biotopem Taiwan Reef bym tego nie nazwał. Tak apropo strefy skalistej... Taki pomysł chodzi mi po głowie, ale w przyszłości. Na razie zostaje jak jest. Jak się znudzę, to zrobię?

Opublikowano

@przemo-hOwszem nie jest to pełen skalniak bo i nie dałbym rady zrobić go bez "płaskiego efektu" przy zaledwie 40cm szerokości. Piasek miejscami jest patrząc na różne relacje choć jest go mało. Idealnie nie da się zrobić tak małego litrażu porównując chociażby do akwariów na 1m szerokości ale z drugiej strony ile jest biotopów w malawi? Niech inni zaczną je robić to i jakość takich zbiorników pójdzie do przodu. Póki co to raczkujący temat więc cieszę się z tego co udaje mi się osiągać i promować.