Skocz do zawartości

Pomocy - pomarańczowa wysypka!!!

jarek1969

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy!

Podpowiedzcie mi co to może być? Akwarium w trakcie dojrzewania. Dzisiaj w trakcie podmieniania wody zauważyłem na gumowych elementach filtra coś co przypomina wysypkę w kolorze pomarańczowym - patrz foto. Ta wysypka jest tylko na gumowych elementach i da się ją usunąć poprzez przetarcie palcem. Jej kolor jest nieco drażniący aczkolwiek przy zalanym zbiorniku tego nie widziałem. Pomóżcie proszę, bo nie wiem czy to normalny objaw czy coś niepokojącego?IMG_20180213_112008.thumb.jpg.37a07c369006cbb53af8953946b6dc01.jpgIMG_20180213_111958.thumb.jpg.e832b89efc740f7c980266961707a1d0.jpg

Dzięki Koledzy. Uspokoiliście mnie bo panika zaczęła się wdzierać. Tym bardziej, że mój Mentor chyba na urlop się udał bo nie odzywa się i zostałem jak dziecko we mgle :P

21 minut temu, MatiK napisał:

Edytowane przez jarek1969

59 minut temu, jarek1969 napisał:

Ta wysypka jest tylko na gumowych elementach i da się ją usunąć poprzez przetarcie palcem. Jej kolor jest nieco drażniący aczkolwiek przy zalanym zbiorniku tego nie widziałem.

Te gumowe elementy mogą być czymś pokryte, czymś co przy kontakcie z wodą może powodować taką reakcję. Czy te gumowe elementy są też w wodzie? Nie ma się chyba czym przejmować, ale przy wpuszczaniu ryb wpuść jedną i obserwuj czy wszystko jest ok. Jeśli nic nie będzie się działo, to wpuszczaj resztę. 

3 minuty temu, pozner napisał:

Te gumowe elementy mogą być czymś pokryte, czymś co przy kontakcie z wodą może powodować taką reakcję. Czy te gumowe elementy są też w wodzie? Nie ma się chyba czym przejmować, ale przy wpuszczaniu ryb wpuść jedną i obserwuj czy wszystko jest ok. Jeśli nic nie będzie się działo, to wpuszczaj resztę. 

Myślę, że firma Fluval raczej nie pozwala sobie na tego typu wpadki, bo straciłaby renomę. Raczej łączniki są bezpieczne biologicznie i chemicznie. 

3 godziny temu, jarek1969 napisał:

Bałem się bardziej, że wydziela się z wody jakiś związek, bo mam wysokie stężenia NO2 i NO3. Ale teraz zachowam spokój

Jarku...masz wysokie parametry a to znaczy ,że cykl  azotowy  idzie prawidłowo. Tylko nie rób podmian bo będziesz go zaburzać.

Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Jarku...masz wysokie parametry a to znaczy ,że cykl  azotowy  idzie prawidłowo. Tylko nie rób podmian bo będziesz go zaburzać.

Andrzeju. Zrobiłem gdzieś po drodze błąd i wyszło po tygodniu od startu, że mam dojrzały zbiornik - co wydało się mi i Mentorowi raczej niemożliwe. Uzgodniłem z mentorem, że żeby się przekonać o tym czy zbiornik jest dojrzały dodam kolejną porcję WA. Po dodaniu WA NH4 wzrosło do 3 ppm co upewniło Nas, że popełniłem błąd (najprawdopodobniej w pomiarach a dodatkowa dawka WA spowodowała katastrofę w baniaku). W najgorszym momencie miałem NO2 miałem nawet 0,8 ppm, a NO3 40 ppm. Od tamtej pory udało się zredukować częściowymi podmianami wody i dodawaniem szczepu bakterii NH4 do 0,05 ppm ale NO2 cały czas miałem na poziomie 0,8 ppm, a NO3 20 ppm. Stąd decyzja o kolejnej podmianie bo bakterie nie przerabiały od dłuższego czasu tlenków azotu. Uważam, że bez podmiany nie było szans na redukcję tlenków bo od dwóch tygodni sytuacja stała w miejscu.

Po dzisiejszej podmianie mam NO2 0,4 ppm, NO3 15 ppm, a NH4 0,05 ppm. I tak na razie zostawię dodając porcjami bakterii Stability Seachem. W końcu muszą ten azot przerobić.

Edytowane przez jarek1969
  • Lubię to 1