Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.02.2018 o 16:59, piterssss napisał:

Aquael Circulator 2000

w kaseciaku dopiero ta pompa pokaże swoją wydajność, która ma wynosić 2000l/h.

Jak na kaseciak może być ale jak na akwarium 375l  o dł 150cm to możesz nawet coś znacznie mocniejszego wsadzić w przyszłości , pompa zawsze da radę bo w tym typie filtra nie ma oporów po stronie ssącej, i bardzo małe na wylocie.

Edytowane przez KrisT
Opublikowano (edytowane)

kleje taki kaseciak, formatki zamówione z tym że wymiary są 40x38 zastanawiam się tylko gdzie zrobić wloty wody , po bokach czy np. jeden z boku a drugi od dołu lub od przodu na dole? pompa  AQUA EL 2000 .Blok absorbera na razie wypełnię gabkami i ceramiką i na  pewno będzie matrix 1l (pod pompą) Matrixa zamierzam mieć 3L docelowo.

16gybo9.jpg

Edytowane przez piterssss
Opublikowano (edytowane)

Coś mi tu nie gra , robiłem wg. schematu powyżej ale chyba coś źle odczytałem dla mnie to nie ma sensu coś spaprałem. Pomocy

20180226_170145.jpg

20180226_174026.jpg

20180226_174019.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to jest wg w/w schematu to ja jestem john lenon.... żart..., tak na poważnie, spokojnie jest dobrze.

Wg mnie, komory śmieciowe są zbyt małe, albo to tylko tak widać na zdjęciu. Jeśli mają 7-10mm to dobrze .Komorę grzałki zamieniłeś miejscami z prawa na lewą stronę stąd wychodzi iz coś nie gra. 

W sumie to bez róznicy z której strony będzie grzałka.  Jaki wymiar mają okna wlotowe w dolnej części komory głównej?  4.5-6 cm wystarczą, wklej na dole z 3 paski pcv (inni kleją siatkę) , na nich położysz 1-2l ceramiki, następnie  1-2 cm grubości gąbka i na to pompa. Pod gąbkę możesz jeszcze dać watę filtracyjną, wyłapie najmniejsze zanieczyszczenia i dodatkowo wyklaruje wodę.

Okna wlotowe do komór śmieciowych najlepiej zrobić tak aby były co najmniej 10cm nad dnem (piaskiem) akwa, wystarczą 3 szczeliny na stronę o wymiarach szer. 4mm dł. od 50 do 100mm ( to zależy od wydajności pompy.) Najlepiej zrobić je regulowane  przysłoną, tak aby na czystych gąbkach poziom wody w komorze gł. pompy był niższy o ok 2-3cm od wody w akwa.

U mnie chodzi na max. jebao dcp-3000 i okna mam otwarte na 80% (80mm wysokości) Pytałeś o pompę, w/w mogę śmiało polecić każdemu kto szuka ultra cichej i wydajnej pompy.

W tym układzie inaczej wlotów nie zrobisz ze względu na szerokość komór śmieciowych, jak tylko po bokach, w płycie czołowej robi się jeden wlot o szer. 5mm który spełnia rolę skimmera. Jego wysokość jest zależna od poziomu wody , jaki jest w akwarium.Zazwyczaj 1.5-2cm poniżej jej poziomu.

Wloty po bokach spisują się równie dobrze , nie musisz się martwic.

Jakiej grubości będą gąbki? bo wg schematu są 30mm plus wata filtracyjna 20mm,  zamiast takiego układu wsadz po prostu  gąbkę 45ppi o gr 50mm jej wyjmowanie i wsadzanie będzie  łatwiejsze .

Edytowane przez KrisT
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, KrisT napisał:

Jaki wymiar mają okna wlotowe w dolnej części komory głównej?  4.5-6

8cm

komory śmieciowe 5mm

pompa będzie Aquael Circulator 2000 na taka jak ty będę musiał pozbierać :)

Dzięki za słowa otuchy.

A tak przy okazji to gdzie kupujecie gąbki ? bo w zoologikach nie ma takich gąbek przynajmniej w Gdańsku

Opublikowano

8cm do dużo , powiedziałbym za dużo. Masz dwustronny napływ wody, w takim układzie okna mogą być znacznie mniejszej wysokości.  Wysokość tych okien plus grubość ceramiki plus gąbka dają nam wysokość na jakiej będzie pompa a ta najlepiej jak jest najniżej umieszczona.  Czym niżej tym więcej wody może ubyć z komory do czasu "złapania" powietrza. 

Gdybyś wkleił paski 2-3cm i zmniejszył okno pozwoliłoby to na wsadzenie większej ilości ceramiki czy grubszej gąbki/waty itp bez konieczności wyższego umiejscowienia pompy.

A okna 5cm spokojnie wystarczą i przy przepływie 3kl/h. 

Komory śmieciowe 5mm - troszkę mało ale trudno, najwyżej nadrobisz to długością okien wlotowych.

Opublikowano

Ok zmniejszę te wloty na  5 cm to nie jest problem , a może jeszcze mniejsze? A tak na marginesie to jakim cudem poziom wody mógłby spać poniżej lustra wody? to nie możliwe , chyba że zatkał byś wloty i skimer a to raczej mało prawdopodobne .

Opublikowano (edytowane)

ok, zmień wysokośc na 5cm, nic się nie bój napływ wody będzie wystarczający. Poziom wody w komorze gł. pompy spada ze względu na opory przepływu przez złoża filtracyjne.

Aby skimmer dobrze działał musi być poziom wody nizszy przy pracującej pompie to powodują gąbki,ceramika i wielkość okien wlotowych a nawet samej pojemności komory śmieciowej.

Przy pełnym filtrze z mediami, z czystymi gąbkami poziom wody powinien być max.3cm ponizej poziomu wody w akwa. Robi się to albo montując ruchomą przesłonę  w oknach zasysu albo metodą wielu prób powoli się je wycina na daną wysokość. 

Zmniejszając okna główne na 5cm masz 3cm więcej miejsca i 3cm niżej usadowioną pompę, możesz to wykorzystać na gąbkę,watę, czy ceramikę.

poniżej masz zdjęcia okien jak ja to zrobiłem, pełna płynna regulacja przesłonami. 

Gąbkę zamów na alledrogo, 45ppi (wodna kraina- jak dobrze pamiętam)  niestety będziesz musiał samemu dociąć.

Mój filtr nie posiada osobnej komory na blok purolitu, bo ten zmieścił się do komory głównej pompy, gdzie jest na niej po prostu postawiony. Tak można zrobić robią wysokiego kaseciaka, mój ma 50cm. 

Na zdjęciu widać też iż nie mam siatki tylko 3 paski pcv wklejone do poziomu gł. okien wlotowych, na tych paskach  opierają się woreczki z ceramiką. (2l) następnie 1cm włókniny i 1.5 cm gąbki 45 ppi. 

Gąbki musisz dobrze przyciąć, lekko ciasno tak aby wody nie miała mozliwości przepływu obok.

IMG_20180201_214116.jpg

IMG_20180202_192526.jpg

Edytowane przez KrisT