Skocz do zawartości

Ile ryb i gatunków w 240 litrach - luźne roważania.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak naprawdę to te zdjęcie powinno zamknąć paszczę wszystkim rasistowskim malkontentom, którzy uważają, że jedyny prawdziwy Saulosi to ten z pięcioma idealnymi pasami. 

A co do tematu i obsady jednogatunkowej w 240L - ja bym postawił na kompaktowe i mega interesujące Demasoni  (kiedyś takie zrobię u siebie w 300L)

Tylko trzeba byłoby wtedy jasny wystrój dać, nie wyobrażam sobie tych ryb z serpentynitem w aranżu-mrok.  

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Przed chwilą zaobserwowałem mega ciekawe zjawisko - samiec beta Hongi próbował zawalczyć o kryjówkę z samcem alfa Red Red, po czym do pomocy becie dołączył alfa Hongi :D A kilka godzin wcześniej przyuważyłem jak samice redów przeganiały samice Hongi - Pyszczaki są niesamowite :)

Godzinę temu, Deadi napisał:

Pyszczaki są niesamowite :)

Nie ma reguły, u mnie mdoki były terytorialistami i agresorami, a u innych były stadnymi rybciami. Zbyt dużo okoliczności wpływa na zachowanie ryb, żeby ustalać jakieś reguły. 

Edytowane przez pozner

17 godzin temu, Deadi napisał:

Tak naprawdę to te zdjęcie powinno zamknąć paszczę wszystkim rasistowskim malkontentom, którzy uważają, że jedyny prawdziwy Saulosi to ten z pięcioma idealnymi pasami.

A co do tematu i obsady jednogatunkowej w 240L - ja bym postawił na kompaktowe i mega interesujące Demasoni :) (kiedyś takie zrobię u siebie w 300L)

Ten "idealny" saulosi ma 6 pasów jeśli już. I troszeczkę mógłbyś stonować! Ten na zdjęciu wcale nie jest gorszy od tych ideałów. 

Co do tej kompaktowej obsady, to na pewno by była interesująca. 

2 godziny temu, przemo-h napisał:

Ten "idealny" saulosi ma 6 pasów jeśli już. I troszeczkę mógłbyś stonować! Ten na zdjęciu wcale nie jest gorszy od tych ideałów. 

Co do tej kompaktowej obsady, to na pewno by była interesująca. 

Sęk właśnie w tym, że nie ma idealnego :)

55 minut temu, Deadi napisał:

Sęk właśnie w tym, że nie ma idealnego :)

Twoim zdaniem uważamy, że jest nim ten z pięcioma idealnymi pasami, więc napiszę jeszcze raz, że saulosi ma 6 pasów. To czy jest taki idealny, czy nim nie jest to twoje zdanie. Mógłbyś przestać tutaj "pyskować" i zachować takie opinie dla siebie, bo robi się niesmak. Poza tym zwróć uwagę o czym jest temat. 

W dniu 5.02.2018 o 22:40, Bezprym napisał:

Tylko trzeba byłoby wtedy jasny wystrój dać, nie wyobrażam sobie tych ryb z serpentynitem w aranżu-mrok.  

Ooo tu Sławku nie byłbym taki pewny :D;) 

Ja myślę zupełnie odwrotnie :P 

Uwierz że w takim pół mroku ryby są bardziej wybarwione niż przy zbyt jasnym oświetleniu,ale to jest moje zdanie i nie musisz się ze mną zgodzić...Przy ciemniejszej aranżacji akwarium, ryby mają bardziej soczystsze kolory i lepiej się czują.

Sorki za małe OT.

Co do samego tytułu tematu to moim zdaniem najlepszym wyborem do 240l zbiornika jest obsada jednogatunkowa lub dwu gatunkowa w układach wielosamcowych...Kurde tak szczerze po czasie obserwacji równych zachowań ryb które posiadałem wprawdzie o 20cm krótszym zbiorniku,albo zbiorników jakich widziałem u kolegów na żywo z poza forum to śmiało napiszę że trzech gatunków bym nie dawał do tego litrażu...

• Lubię to 1

3 godziny temu, egon44 napisał:

Co do samego tytułu tematu to moim zdaniem najlepszym wyborem do 240l zbiornika jest obsada jednogatunkowa lub dwu gatunkowa w układach wielosamcowych...Kurde tak szczerze po czasie obserwacji równych zachowań ryb które posiadałem wprawdzie o 20cm krótszym zbiorniku,albo zbiorników jakich widziałem u kolegów na żywo z poza forum to śmiało napiszę że trzech gatunków bym nie dawał do tego litrażu...

...do tego wniosku dochodzi się z czasem. I jest to jednak ( trzy gatunki w 240) jakimś doświadczeniem a nie sugestią kolegów:)

• Lubię to 1