Skocz do zawartości

Ile ryb i gatunków w 240 litrach - luźne roważania.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Sławol napisał:

A kiedy przychodzi ten czas? Pytam bo mam maingano układ 4+6 akwarium 135-50-50 do tego yellow i rdzawe.Na razie wśród maingano jest spokój, mam je od kwietnia.

..trudno jednoznacznie dać odpowiedź. Po prostu trzeba się cieszyć harmonią póki jest. Tutaj wpływ na to może mieć dosłownie wszystko. Teraz nie zawracaj sobie tym głowy..będziesz myśleć jak się zacznie "dziać".

U mnie jak w stopce z maingano i mnoży się dość często, pojedyńcze osobniki dorastają i mają się dobrze, czasem samice dorosłe powalczą ale nieszkodliwie, a i samiec potrafi przegonić ale bez dodatkowej krzywdy, akwa większe ale i w większych bywa z nimi bardzo różnie:-)

20 minut temu, Sławol napisał:

A kiedy przychodzi ten czas? Pytam bo mam maingano układ 4+6 akwarium 135-50-50 do tego yellow i rdzawe.Na razie wśród maingano jest spokój, mam je od kwietnia.

Nie ma reguły. U Ciebie może duży wpływ mieć właśnie ilość samców. O bezpieczeństwie samic nie decyduje wtedy ich ilość, a ilość samców. Musisz obserwować i tyle. Nie kieruj się opiniami innych i schematami. Czegoś takiego nie ma. Każdy ma inne doświadczenia. Jeśli zacznie się jakaś wojna, to zacznij od zmiany wystroju, czyli np. dołożeniu kamieni, przearanżowaniu akwarium. Moja podstawowa zasada; jak największe gruzowisko w akwarium. Pyszczaki w nim żyją i jego potrzebują. Tu jest największe rozładowanie agresji. Mam na myśli mbunę.

A tu coś dla @AndrzejGłuszyca. Zdjęcia Ada z jeziora.

3.jpg.b46a1ffd9509017556e808282417f6ed.jpg4.jpg.cb5aad4aed76673aa4c51c8b9dd48abb.jpg5.jpg.c22939736dadc20a2e8d34ca53e9fe17.jpg

• Lubię to 4

..i kto powie ,że "saulosi" nie są pięknymi rybami ? Dla mnie to jedne z piękniejszych jeżeli chodzi o mbunę. Szkoda tylko ,że w warunkach akwariowych rzadko można spotkać takie piękności.

7 minut temu, pozner napisał:

Moja podstawowa zasada; jak największe gruzowisko w akwarium.

...ale jeżeli chodzi o małe akwa a takim niestety jest 240 litrów  to wtedy kosztem gruzowiska ogranicza się obsadę. I tu również pasuje określenie coś za coś:) Wtedy staramy się znaleźć jakiś kompromis... ale skutkiem często bywa to o czym napisaliśmy wcześniej czyli zgony wskutek nękania, zajechania itp. Dlatego takich dywagacji jest dużo i dużo jeszcze będzie:)

• Lubię to 2

2 minuty temu, pozner napisał:

No, nad tym samcem to by się pewnie toczyły dyskusje, czy to czasem nie kundel?

..ja to uważam ,że my na forum zbyt pochopnie i zbyt szybko oceniamy ryby mianem kundelka. A już jestem pełen podziwu nad takim określeniem kiedy zdjęcie jest byle jakie  i ryba bardzo młoda. Jak się okazuje na podstawie tego zdjęcia to ryby występujące w naturze też potrafią odbiegać od wzorców. Ale i tak ich urody nie dyskredytuje to zdjęcie.

7 minut temu, pozner napisał:

No, nad tym samcem to by się pewnie toczyły dyskusje, czy to czasem nie kundel? (paski nierówne i jeden do połowy)...gdyby zdjęcie było z akwarium.

Tak naprawdę to te zdjęcie powinno zamknąć paszczę wszystkim rasistowskim malkontentom, którzy uważają, że jedyny prawdziwy Saulosi to ten z pięcioma idealnymi pasami.

A co do tematu i obsady jednogatunkowej w 240L - ja bym postawił na kompaktowe i mega interesujące Demasoni :) (kiedyś takie zrobię u siebie w 300L)

• Lubię to 1