Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Bezprym napisał:

Przypominam że kolega ma w planie postawić 240l.emoji6.png Do takiego litrażu już jest Msobo proponowany.

No, tak chyba nie bardzo. Więcej odradza ten gatunek.

Opublikowano

ehh każda moja fantazja umiera w przedbiegach, oczywiście nie zniechęca mnie to w ogóle ale ja po prostu tak strasznie nie lubię później żałować że źle wybrałem. stąd ta rozwlekła dyskusja i dociekliwość.

zapytacie czemu nie saulosi i rdzawy ? saulosi piękne i chętnie bym je widział jako jeden z gatunków w naszym akwarium, saulosi albo msobo po prostu cudne, ale rdzawe ? bardzo nam się nie podobają, ot co :/ 

msobo za małe akwa, rozumiem, w końcu zależy nam również na tym aby rybkom żyło się odpowiednio, w takim razie jako główny lokator zostaje Saulosi koniec kropka, nad drugim gatunkiem jeszcze czas na zastanowienie jest chociaż chisumulu może wyglądać z saulsi całkiem ciekawie.

wszystkie labidochromisy pasują do saulosi ?

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, radecki napisał:

wszystkie labidochromisy pasują do saulosi ?

Nie wszystkie. Labidochromis sp. mbamba bay nie bardzo pasują, bo samce są podobne, co może prowadzić do walk między nimi. Możesz spróbować z Labidochromis chisumulae, albo Cunatolipią hara. Chisumulae bardziej pasuje, jeśli chodzi o wielkość, a hara pod względem diety, ale tu jest to niezbyt istotne. Wybierając gatunki musisz brać pod uwagę też wygląd samic. Chisumulae ma perłowe samice, a hara ma niebieskie samice. Co byś nie wybrał, to zawsze możesz zmienić. Pysi jest ok. 800 gatunków, więc jest z czego wybierać i nie raz jeszcze będziesz wybierał. Wszystkie te gatunki są podobne pod względem temperamentu.

Edytowane przez pozner
Opublikowano
17 godzin temu, pozner napisał:

No, tak chyba nie bardzo. Więcej odradza ten gatunek.

Msobo nie, a Hara już tak do 240l?  Ryby o podobnym wzroście. 

Do Msobo dobrać mniej terytorialną rybę np kogoś z elongatusa,  Mphange lub Mbamba Bay,  by nie drażnić Msobo podczas gdy inna ryba chce obrać terytorium. Msobo nie koniecznie musi być agresywny, miałem go około 4 lat u siebie i nie wykazywał szczególnej agresywności, za to był mocno terytorialny. 

• Lubię to 1
Opublikowano

cóż mam rzec, szkoda ale niestety nie mogę w tym roku postawić większego zbornika, może za rok i obecnie swój zapał do msobo, demasoni i innych ograniczę jeśli nie są odpowiednimi gatunkami do mojego zbiornika.

Prawdopodobnie zostanę przy Saulosi + Chisumuale skoro jedynie mam do wyboru 2 gatunki na 240l, wiem że nie można z góry założyć jakie będą stada ale ilościowo ile powinienem zakupić ryb na start ?

Opublikowano (edytowane)

ok, zastanawia mnie tylko jedna rzecz, w temacie który "ma służyć początkującym" do 240l są podane obsady 3 gatunkowe  z gatunków który każdy tutaj odradza, czy w takim wypadku nie jest to mylne dla kogoś kto zaczyna przygodę z malawi ? nie każy zadaje pytania, większość pewnie tylko czyta i zacznie 240l z obsadami takimi jak msobo, maingano czy demasoni, które według was nie są odpowiednio do takiego zbiornika

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Można dobrać i trzy gatunki. Msobo, Chimusuale i Mphanga. Żywienie 50/50 i 60/40 na rzecz roślin, dostanie trochę po tyłku Labidochromis z żarciem ale nie będzie tragedii.