Skocz do zawartości

Parametry wody wodociągowej do aut. podmianki

czaro998

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Udało mi się zdobyć badania wody z mojego SUW co nich myślicie nadadzą się do automatycznej podmianki? 

5a70d9c8e271f_Parametrywody11_2017.thumb.jpg.fcb04d078c3a6395f05f3054d7e10fe4.jpg

5a70d9c1db198_Parametrywody11.2017(2).thumb.jpg.d58cc7f6c5b5e7c4142af46fc2b48fd4.jpg

Jestem dopiero w trakcie zakładania zbiornika i wole teraz zapytać niż budować instalacje na darmo.

Jako ciekawostkę dodam iż stacja SUW przeszła gruntowny remont w 2017 i te badania zrobiono po remoncie jako do odbioru.

• 1 miesiąc temu...

Potrzebuję porady !!! Doświadczonych akwarystów.

Powyżej są testy wody wykonane przez mój SUW - dodam że w rozmowie z panem z SUW-u powiedział że dość często mają problemy z niektórymi parametrami wody i wtedy chlorują wodę oczywiście jedyne ostrzeżenie o przekroczonych parametrach jest na ich stronie internetowej i mogę se sprawdzić !!!:o

Postanowiłem więc wykonać testy wody kranowej testami JBL wyszło mi:

PH - 7,4

5ab2c43f5b0a5_Testy21.03(1).thumb.jpg.20ff6e7cb192e51a3f60205825e510c4.jpg

KH - 15

GH - 12

NO2 - 0,01 - lub mniej

5ab2c47d65d3d_Testy21.03(3).thumb.jpg.3fd4c7250fcebe64e2b846ba73eda7ca.jpg

NO3 - 0,5 - 1     - coś pomiędzy

5ab2c4b0030cb_Testy21.03(5).thumb.jpg.8eec0f12d0e7f98adae87b4269f6f899.jpg

NO4 - 0,05 (zapomniałem zrobić zdjęcia)

Chociaż tak jak zauważył Wolfik w testach z SUW-u

W dniu 31.01.2018 o 03:54, Wolfik napisał:

Jon amonowy (nh4) na poziomie 1.32 mg/l to dużo za dużo.

Ale to było w zeszłym roku i do tego czasu mogło się zmienić.

Według dzisiaj wykonanych testów to woda do aut. podmianki chyba jest OK

Problem polega na tym że jak zalewałem wstępnie zbiornik to woda po zalaniu wyglądała tragicznie:( jest porostu żółta

5ab2c5227d710_wstepnezalanie(2).thumb.jpg.4f1b3b2faa8a42fb9f388c9da77ce68f.jpg

Jak planuję zrobić aut. podmiankę i mam lać taką żółta wodę to chyba lipa.

Z drugiej strony "ustrojstwo do nalewania wody" chyba też na tą żółć nic nie pomoże 

Poradźcie !!!

Co robić Kupować filtr RO i zalewać wodą RO? - do tego będę potrzebował dodatkowego zbiornika na wodę.

Lub nie wnikać dać dwa korpusy narurowe w pierwszym wkład sznurkowy np. 1mik. i węgiel ?

Edytowane przez czaro998

Według mnie to po zamknięciu cyklu pozostaje zastosować wungiel Panie, wungiel.;) Stała podmiana też trochę lipa jednak gdybyś faktycznie zastosował węgiel to dosyć szybko odbarwi wodę. A ile tej podmiany będzie? 

11 godzin temu, czaro998 napisał:

Lub nie wnikać dać dwa korpusy narurowe w pierwszym wkład sznurkowy np. 1mik. i węgiel ?

Dokładnie, nawet 2 pojemniki z węglem i będzie ok. Na ewentualny amoniak można wsypać purigen do pojemnika i niech leci do baniaka :)

Dzięki za podpowiedzi

Uspokoiłem się trochę, a już myślałem o budowie filtra RO:)

Zrobię tak kupuję korpusy narurowe i zbuduje ustrojstwo do nalewania wody  kranówki, z tego co radzicie to 3 korpusy i kolejno:

1. - np. filtr 5 mik.

2. - węgiel

3. - węgiel ewentualnie dosypać purigenu

Dobrze to rozumiem ?

A wodę na start nalewać przez węgiel czy normalnie lać z kranu taką żółta?

3 godziny temu, Jerry_jerry napisał:

A ile tej podmiany będzie? 

Co do podmianki to muszę jeszcze poczytać na forum dokładnie nie zagłębiałem się w temat.

Ale planuję tak żeby w ciągu tygodnia wymieniało mi około 15-20% wody zobaczę jak ciśnienie w sieci i jak dokładnie uda mi się ustawić na zaworku przepływ wody.

Kolego @czaro998tylko mi chodziło o to, że nie dawać węgla akwarystycznego do ustrojstwa tylko do sumpa dla stałego jej wybarwiania.

Wodę na start tylko z ustrojstwa. Ustrojstwo służy do przefiltrowania wody, która będzie wykorzystywana do akwarium - start, podmiany i inne potrzeby.

Ja wczoraj wyszorowałem część kamieni z akwa i też płukałem w wodzie z ustrojstwa.

6 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Kolego @czaro998tylko mi chodziło o to, że nie dawać węgla akwarystycznego do ustrojstwa tylko do sumpa dla stałego jej wybarwiania.

Wodę na start tylko z ustrojstwa. Ustrojstwo służy do przefiltrowania wody, która będzie wykorzystywana do akwarium - start, podmiany i inne potrzeby.

Ja wczoraj wyszorowałem część kamieni z akwa i też płukałem w wodzie z ustrojstwa.

Ok rozumiem :biggrin:

Dziś zakupiłem elementy do budowy ustrojstwa.

3 korpusy narurowe z podstawą, fajnie udało mi się dostać część rzeczy używanych ale w dobrym stanie :)

Podczas rozmowy ze sprzedawcą pokazałem mu wodę jak wygląda (te zdjęcie z zalania akwarium) oraz testy z wodociągów.

Gościu ma firmę z zakładaniem filtrów do wody w domkach jednorodzinnych, od kilkunastu lat więc jakieś tam doświadczenie ma.

I według jego doświadczenia wygląd takiej wody świadczy o obecności żelaza, wiadomo ze bez testów tego nie sposób stwierdzić

ale on radził by szukać najpierw obecności żelaza.

Szkoda że walizka testów jaką zakupiłem właśni nie ma tych testów a teraz by się przydały :)

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.