Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla wielu z Was moje pytanie może być banalne jednak chciałbym poznać procedurę wymiany wkładów w prefiltrze narurowym. Otóż w swoim Unimaxie 250 zamontowałem prefiltr z korpusu narurowego. Jak Wy wymieniacie takowy wkład? Niby rzecz banalna. Wyłączamy filtr kubełkowy, zamykamy zawory przy korpusie, odkręcamy pojemnik, wymieniamy wkład na nowy tudzież czyścimy stary, składamy wszystko do kupy i co dalej? Gdy u siebie odkręcę zawór doprowadzający i odprowadzający sam prefiltr napełnia się tylko w 1/4 wodą z akwarium i dalej lipa. :confused: Dlaczego tak się dzieje? Przecież w zasysie i wężu, który doprowadza wodę do korpusu cały czas jest woda. Po odkręceniu zaworów woda samoistnie powinna napełnić korpus. Ja muszę przekręcić w Unimaxie rączkę do minimalnego przepływu i pompką pompować wodę. Czasami to nie daje rezultatów i wtedy dodatkowo muszę ściągnąć prawie wszystkie rurki jakie tworzą zasys i dopiero wtedy woda wpada do korpusu. Co robię źle? Jak Wy to rozwiązujecie? Przyznam się szczerze, że jak tak dalej pójdzie to wyrzucę te prefiltry i zamontuje na zasysach eheimowskie koszyki.

Opublikowano

ja był to zrobił tak ,przed skręceniem do korpusu dał bym wkład a potem zalał bym go wodą i dopiero skręci ,co do wkładu raczej nowy po to go czyścimy prawda..

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj tak.

Zanim na powrót przykręcisz kubek napełnij go całego wodą z ustrojstwa albo z akwarium i dopiero przykręć

Zapewne zostanie odrobina powietrza ale to już kubeł powinien przełknąć.

To jest tak jak korpus narurowy stworzony do pracy pod wysokim ciśnieniem użyjesz jako mechanik i pracuje na podciśnieniu.

Ja to w szybkowarowcu uwzględniłem i szybkowar ma odpowietrzenie ręczne zaworem 1/4" , bo pompa cały czas zalana i powietrza nie chwyta.

sorki pisaliśmy razem

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

A odpowietrznika to w tym korpusie nie ma? Ja u siebie robię to tak: dokręcam pojemnik, otwieram zawór na korpus, otwieram odpowietrznik, czekam aż się korpus napełni, zamykam odpowietrznik, otwieram zawór z korpusu na filtr, włączam filtr i wszystko śmiga elegancko.

Opublikowano
1 minutę temu, darkon napisał:

A odpowietrznika to w tym korpusie nie ma? Ja u siebie robię to tak: dokręcam pojemnik, otwieram zawór na korpus, otwieram odpowietrznik, czekam aż się korpus napełni, zamykam odpowietrznik, otwieram zawór z korpusu na filtr, włączam filtr i wszystko śmiga elegancko.

Odpowietrznik jest. Jego odkręcenie nawet na maxa nic nie daje. Korpus jest zalany w 1/4 wodą i nic się nie dzieje. Dla mnie to jest jakieś dziwne ponieważ po wyłączeniu filtra na wężu dolotowym między korpusem a kubełkiem widać jak woda się cofa a wąż jest napełniony wodą tylko częściowo. Machanie pompką nic nie daje, odkręcenie odpowietrznika powoduje tylko ciurkanie wody a żadne powietrze nie wychodzi z prefiltra.

Opublikowano

Prawdopodobnie masz mały przepływ w filtrze dlatego powietrze nie jest porywane razem z wodą. Jedyny sposób to przed wkręceniem korpusu napełnić korpus a później wąż ssący wodą. Pamiętaj, że powietrze w przewodzie wyląduje w korpusie.

Opublikowano

Domyślam się, że masz odpowietrznik jako stalowy wkręt z gumowym oringiem, wykręć ten wkręt prawie do końca a woda poleci szybko. To powietrze pojawiające się w wężu świadczy o tym, że masz nieodpowietrzony kubeł i prefiltr.  

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, darkon napisał:

Domyślam się, że masz odpowietrznik jako stalowy wkręt z gumowym oringiem, wykręć ten wkręt prawie do końca a woda poleci szybko. To powietrze pojawiające się w wężu świadczy o tym, że masz nieodpowietrzony kubeł i prefiltr.  

Dokładnie taki odpowietrznik mam jak piszesz. Kubła nie mam jak odpowietrzyć - Unimaxy podobno same się odpowietrzają a jego przechylanie nic nie daje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 minut temu, darkon napisał:

Ja dokladnie tak samo odpowietrzam swoje 6 mechanikow. Uwaga taka zebys tylko odkrecil zawor na dolocie a na wylocie zostaw zamkniety 

Opublikowano
2 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

Kubła nie mam jak odpowietrzyć - Unimaxy podobno same się odpowietrzają a jego przechylanie nic nie daje.

No to widzisz jak się same odpowietrzają. A jeszcze dopytam, w dobrą stronę zgodnie ze strzałkami masz przepływ w korpusie narurowym ?