Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, mlody.czub napisał:

Akurat mam narzędzia żeby wszystko sobie pociąć na wymiar więc nie miałem problemu z tym. Mam taką pilę na listwie i tym właśnie pociąlem. 

Właśnie to jest ta różnica. Ja kilka dni temu wyjąłem samice yelowa z młodymi w pysku. w ogóle już nie  pływałapo alwarium tylko chowala się między kamieniami. 

Różnica między gotowa a diy jest taka że ja zrobilem sobie ją na wymiar, mogę spokojnie wyłapać dorosłe osobniki, nie muszę odrazu wyciągać ich również z tego pojemnika ponieważ jest on na tyle duży że mogą sobie ryby tam posiedzieć jeszcze jakiś czas. Cenowo nie wiem jak to wygląda bo ja materiał miałem wiec tylko klej musiałem kupić. 

W tą pułapkę z allegro też spokojnie można złapać dorosła rybę. Jedynie predator by się nie zmieścił 🙂

Opublikowano
3 minuty temu, oscarr napisał:

W tą pułapkę z allegro też spokojnie można złapać dorosła rybę. Jedynie predator by się nie zmieścił 🙂

A w moją tak 😎, ale nie w tym rzecz. Chodzi o to że nie widziałem lepszego systemu na odłowienie ryb nawet przy zagruzowanym baniaku. Jak dla mnie perfekcyjny system (kupne czy diy działa tak samo) 

• Lubię to 1
Opublikowano
18 minut temu, Falcowski napisał:

Jak to jest w opisie aukcji, pułapka się sprawdza, jesli ryba przyjmuje pokarm, więc inkubujące samice odpadają 😕

Tak i nie. Jeżeli pobiera pokarm odłowisz ją w kilka minut, a jeżeli nie to zajmie to więcej czasu. Ryby są ciekawskie i po paru minutach oswoją się z nową rzeczą w akwarium. Mojej samicy zajęło to może że dwie godziny. Akwarium obserwowałem z doskoku i w pewnym momencie zauważyłem że Yellow sobie siedzi w środku. Jeżeli wrzucisz parę kolanek PCV do środka to samica jeszcze prędzej tam wejdzie bo znajdzie sobie schronienie. U mnie po jakiś 30min samiec socolofi zaganial tam samice do tarła. Skubaniec sobie rewir zrobił z tej pułapki i wszystko inne odganiał 🤣. Dodatkowo mam takie cienkie rurki poklejone do siebie w piramidę i w ten sposób odławiam również narybek. Tak że z tym pobieranie pokarmu to nie tak do końca prawda. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
8 minut temu, Tonny24 napisał:

Można sklecić kropelką

Kropelka nie jest zalecana do klejenia płyt akrylowych. Nie wypełnia spoiny i w miejscu klejenia powstają pęknięcia. Raz że nie wygląda to estetycznie a dwa nie wiem jak się to ma do wytrzymałości i żywotności.

Sam jednak nie testowałem tego sposobu więc powielam tylko informacje  wyczytane w internecie. 

Opublikowano

No to muszę spróbować z tymi kolankami. Niestety u mnie jakoś pułapka nie wzbudziła zainteresowania nawet pomimo pokarmu w środku. Z moich doświadczeń wynika, że może lepiej sprawdziłaby się pułapka która jest otwarta z dwóch stron, aby ryba mogła sobie swobodnie przez nią przepłynąć. W każdym, razie odłowienie Maingano zajęło mi ponad pół dnia.

Opublikowano
4 godziny temu, Falcowski napisał:

Jak to jest w opisie aukcji, pułapka się sprawdza, jesli ryba przyjmuje pokarm, więc inkubujące samice odpadają 😕

Moja samica Chindongo elongatus Mphanga wpływa tam czasami o dziwo wiadomo nie za każdym razem ale zdażało jej się wpływać po prostu z ciekawości chyba xd

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czas wykonania: 10 sekund, koszt, 0 zł. Butelka nacięta zaraz za szyjką i zagięte naciecie do środka. Można jeszcze sznurek na szyjkę założyć.

Nawet na odwiedziny swojej ukochanej się załapał ;)

20191020_200254a.thumb.JPG.633dc2729150b9634db17a873fd27547.JPG

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 1