Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbiornik 720 litrów po restarcie (5 miesięcy)

Kamienie są czyszczone raz w miesiącu i ciągle zarastają. Nie wiem czy to okrzemki czy brunatnice.

Natomiast rośliny cały czas pokrywane są zielonym nalotem

Proszę o pomoc w rozpoznaniu i wskazówki co mam dalej robić?

Z góry dziękuję za pomoc.

P1282797.JPG

P1282798.JPG

P1282799.JPG

P1282800.JPG

P1282801.JPG

Opublikowano
  W dniu 28.01.2018 o 13:26, rsekow napisał(a):

Kamienie są czyszczone raz w miesiącu i ciągle zarastają. Nie wiem czy to okrzemki czy brunatnice.

Natomiast rośliny cały czas pokrywane są zielonym nalotem

Proszę o pomoc w rozpoznaniu i wskazówki co mam dalej robić?

Rozwiń  

ad11 - a widziałeś wygraną walkę z wiatrakami.

Masz piękne krasnorosty na białych wapieniach  tylko im nie pozwalasz się rozwinąć ciągle je zdrapując. 100 razy pisaliśmy że nie da się utrzymać wapieni filipińskich w idealnej czystości i bieli.

Masz piękne zielenice łącznie z krasnorostami na roślinach  czytaj anubiasach i one je zabijają. Zresztą  jak to u nas z anubiasami jest normą.

Jak ci glony nie odpowiadają a chcesz jednak Malawi a nie roślinniak to  powalcz z NO3 i PO4 , DOC , usuwaniem g... a nie chowaniem pod dywanem czyli w gąbkach i filtrach.

Jak nie chcesz walczyć to musisz polubić glony i pogodzić się z powolną utratą roślin - taki mamy klimat:lol:

Opublikowano
  W dniu 28.01.2018 o 15:35, rsekow napisał(a):

Dziękuję za info. Myślałem,  że mam sinice i okrzemki.

Rozwiń  

Oczywiście że masz .

Wszystkie plagi egipskie każdy z nas ma w baniaku tylko nie wszystkie się  ujawniają w dużych ilościach.

Dobrze jest - tak trzymaj .