Skocz do zawartości

HW-303A i AquaEl Fan 3+ jako filtracja w 240L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jak w tytule, mam pytanie dotyczące filtracji w standardowej 240-tce. Posiadam wyżej wymienione filtry i chciałbym aby SunSun HW-303A pracował jako biolog. Kubeł posiada trzy kosze o wymiarach ~18x18x6cm  (ok. 2l) każdy. Do tej pory miałem w nim oryginalne gąbki, ceramikę i bioballe. Azjaci chwalą się, że ich wynalazek pompuje 1400l/h, ile w tym prawdy? Szczerze nie wiem :) Jako mechanika chciałem zastosować AquaEl Fan 3+ z oryginalną gąbką.

Proszę o podpowiedzi co zmienić. Nie ukrywam, że czekam na rozwinięcie opinii kolegów deccorativo i egon44  którzy w pierwszym moim temacie mieli pewne uwagi co do takiego zestawu. Pozdrawiam

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Witaj!

Odnośnie filtracji to HW-303A spokojnie wystarczy jako filtr biologiczny.Jako złoże starczy w nim spokojnie max 1l ceramiki+gąbki z zestawu i to wszystko.Na jego zasys możesz dodać prefiltr Eheima z watą filtracyjną w środku(polecam JBL Symec) i wtedy nie musisz otwierać kubełka tak często w celu czyszczenia.

Co do filtra mechanicznego to Fan3 będzie za słaby i tu sugerowałbym zakupić Aquael 2000+ prefiltr Eheima z watą w środku...

Wtedy biologię i mechanikę będziesz miał załatwioną ;)  

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Jestem dokładnie tego samego zdania co Andrzej i dokładnie tak samo chciałem ci proponować..

W HW  zostaw 1lit ceramiki i wyjmij wszystko pozostałe. Zostaw gąbki i wolne kosze na inne mądre złoża w przyszłości.

Jedyne co może razić to te dwa prefiltry AqC2000 oraz grzałka - ale to jak ktoś ma uraz że coś wali po oczach.

Jeśli tak jest w twoim przypadku i nie chcesz nic dziwnego w akwarium to napisz ale wtedy będą nowe koszty.

Opublikowano

Tak myślałem, że AquaEL bedzie tutaj najsłabszym ogniwem, najwyżej zostanie do zapasowej 112-tki. 

1. Czy ta pompa AquaEL 2000 i prefiltr Eheima pasują do siebie Plug&Play?? Wyczytałem, że prefiltr pasuje rury wlotowe 16 i 22mm, niestety nie mogę znaleźć nic na temat średnicy zasysu pompy. Wielkościowo taki zestaw wyszedłby podobnie do Fana 3 więc będzie zamaskowany przez tło.

2. Jeśli chodzi o prefiltr do biologa to ten Eheim byłby niestety za duży i tak jak pisze deccorativo raziłby mnie w oczy. Za czasów gdy miałem jeszcze krewetki w akwa, na zasysie miałem naciągnięta gąbkę jako prefiltr (foto na dole, gąbka zmęczona już życiem). Jeśli to rozwiązanie nie jest wystarczające to olałbym gąbkę i zastosował korpus narurowy 5" z watą i umieścił w szafce pod akwa. Kilka tematów pod moim jest dyskusja o narurowcu i wydaje mi się, że to rozwiązanie w sam raz dla mnie. Tym bardziej, że i tak będę zamawiał graty żeby zrobić "ustrojstwo" do nalewania kranówy :)

Grzałkę mam przepływową na wylocie z filtra właśnie ze względów estetycznych.

pre.jpg