Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie potrzeby zakładania w  moim przypadku  prefiltra na wlot do rury zasilającej filtr w wodę z akwarium. Filtr jaki posiadam to Eheim ecco pro 300 i ma on już wbudowany prefiltr wewnątrz kubełka, jest nim gąbka gruboziarnista. Niestety czyszczenie go wiąże się z częstym otwieranie filtra czego wolał bym uniknąć. Dodam jeszcze, że na wlocie  do rury zasilającej mam założony taki koszyczek ( jest on pusty ) mający na celu jak mniemam zapobieganiu wciągnięcia ryb lub czegoś innego z akwarium do filtra. Pierwsze pytanie do Was to czy mogę albo może powinienem ta gąbkę gruboziarnista wymienić na coś innego np. na watę perlonową i ewentualnie czy dobrym pomysłem było by nałożenie waty do tego koszyczka który znajduje się na rurze zasilającej. Andrzej  

Opublikowano (edytowane)

Ja bym dokupił prefiltr Eheima i podpiął do do rury zasysowej kubełka.Do prefiltra dałbym watę filtracyjną.W ten sposób unikniesz częstego otwierania i czyszczenia filtra.

Chodzi mi o taki prefiltr eheim-4004320-prefiltr-nowy-typ.jpg

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Przeniosłem do odpowiedniego działu. Co do upychania waty do koszyczka na zasysie to raczej kiepski pomysł, zatamujesz i tak już kiepski przepływ filtra. Sugestia egona to dobry pomysł. Gąbkę w środku zostaw.

Opublikowano

Ja u siebie w filtrze wewnętrznym mam podpięty ten prefiltr do którego napchałem waty (JBL symec)i taką watę też bym tobie polecił do tego prefiltra...

Bez obaw przepływu to nie zwolni ;) tak jak ma się to w przypadku gęstych gąbek zakładanych na zasys jako prefiltr...

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, egon44 napisał:

Ja u siebie w filtrze wewnętrznym mam podpięty ten prefiltr do którego napchałem waty (JBL symec)i taką watę też bym tobie polecił do tego prefiltra...

Bez obaw przepływu to nie zwolni ;) tak jak ma się to w przypadku gęstych gąbek zakładanych na zasys jako prefiltr...

..też taka mam jak @egon44. A watę mam upchaną bardzo gęsto i nie spowalnia to przepływu. Oryginalna gąbka jest malo skuteczna.

• Lubię to 1
Opublikowano

Gwoli ścisłości chodziło mi o napchanie waty do koszyczka na zasysie przy akcesoryjnych rurkach od filtra. W tym przypadku zapychamy cały otwór rury zasysającej, który za szeroki nie jest ;) 

Prefiltr, który proponujecie jest troszkę inaczej skonstruowany co powoduje, że wata nie wpływa znacząco na ten przepływ.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, MatiK napisał:

Prefiltr, który proponujecie jest troszkę inaczej skonstruowany co powoduje, że wata nie wpływa znacząco na ten przepływ.

Uwierz że wata w prefiltrze Eheima ogóle nie wpływa na przepływ...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
3 minuty temu, MatiK napisał:

Odkręć sobie wąż od prysznica, napchaj tam waty, załóż z powrotem słuchawkę, puść wodę i napisz mi to jeszcze raz :) 

Pisałem o prefiltrze Eheima :) 

Nie śpimy :P