Skocz do zawartości

Przygotowania oraz funkcjonowanie 180x60x60 + sump

czaro998

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem w poprzednim poście, po kilku miesiącach obserwacji funkcjonowania akwarium czas coś pozmieniać w zbiorniku!!!

Ale zmiany tylko te naprawdę konieczne a nie że se tak wymyśliłem

Na pierwszy rzut idzie cyrkulacja wody. Miałem z tym naprawdę duże problemy!!! Kamień zasłaniający komin sprawił mi nie lada problem praktycznie wszystkie brudy nie chciały wpadać do komina tylko zawracały przed kamieniem.

Dziś rozwaliłem całe gruzowisko i wylałem około 250 litrów wody

20181024_135135.thumb.jpg.7cfc553eb1bcf65948abbaaf841039f2.jpg

20181024_135119.thumb.jpg.1beb4020eb9b6253668ebfd903e8319d.jpg

Ale wyjąłem cwaniaka ?.

20181024_173734.thumb.jpg.76378d7b071442104272f7dbf1ff5341.jpg

Oczywiście bez pomocy kumpla bym se nie poradził kamień waży około 50 kg.

Od razu po złożeniu i odpaleniu obiegu jest poprawa i ewidentnie widać jak brudy wpadają do komin, a nie pływają w kółko.

Od razu skorzystałem z okazji i przeprowadziłem małą redukcję obsady.

Wyleciały dziś z do sumpa  4 samce hary (chyba samce bo pewny nie jestem)

i do 60 litrowego akwarium 5 Labidochromis Caeruleus teraz trzeba poszukać im domu.

CDN...

• Lubię to 2

Pamietam że proponowałes aby je wyrzucić !!!  Ale jakoś mi ich żal się zrobilo ? narazie zostały i dostaly drugą szansę. Liczę że za jakiś czas pojawią się zielony glon to wtedy rdzawe zyskają na wyglądzie. A z poważną redukcją obsady poczekam jeszcze kilka miesiecy, niech ryby jeszcze podrosna.

• 1 miesiąc temu...

Wkłady sznurkowe 25 mik. Jeszcze nie wymieniłem bo pracuje kilka dni, planuję wypróbować kilka rodzajów I wyciągnąć wnioski. 

A kieliszek tak jak u Ciebie służy do namaczania pokarmu😂. Widzę że patent z kieliszkiem jest ponadczasowy. Szkoda że teraz w komplecie pozostałe 5 się marnuje 😁.

Ale jak znam życie  to  wielu kolegów temat interesuje i pewnie się rozwinie. Tutaj tylko  opisujemy samo przygotowanie do startu i opisujemy to co się dzieje w trakcie startu. Szukając info w naszej "szukajce" o instalacji narurowej nikt nie będzie szukać w starcie akwa. Tak jest po prostu wygodniej dla przyszłych zainteresowanych daną instalacją. A myślę ,że warto pokazać Twoją jako przykład połączenia nrurowej i sumpa.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2

3 godziny temu, czaro998 napisał:

Widzę że patent z kieliszkiem jest ponadczasowy. Szkoda że teraz w komplecie pozostałe 5 się marnuje 😁. 

A co, pijesz ze szklanek? :lol::lol::lol::P;) A tak na poważnie u mnie podobnie, pozostałe 5 zbiera kurz w szafce:P

10 minut temu, czaro998 napisał:

@AndrzejGłuszycaPrzyznam że, nie miałem zamiaru jakoś ciągnąć tematu filtracji. Po prostu opisałem co zrobiłem w projekcie!!!

I jakie są moje wnioski z funkcjonowania, tak ogólnie.

Dobrze, że Andrzej wydzielił, bo będzie łatwiej go znaleźć. Uważam, że twój projekt jest bardzo ciekawy. U siebie stosuję 20 mikronów i wytrzymuje max tydzień, przepływ spada tak bardzo, że z wylotu zaczynają wylatywać małe bąbelki powietrza, to chyba kawitacja. Teraz chcę założyć 50 lub 100 mikronów, zobaczę co z tego będzie

• Lubię to 1

57 minut temu, Bartek_De napisał:

A co, pijesz ze szklanek? :lol::lol::lol::P;)

Ze szklanek to miodek pitny dobrze wchodzi 😋😋😋. A teraz takie czasy że wódki to nawet na weselu nie ma z kim wypić. Bo prawie wszyscy samochodem przyjdą i nie piją, byłem ostatnio na takim weselu 😞.

Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ale jak znam życie  to  wielu kolegów temat interesuje i pewnie się rozwinie. Tutaj tylko  opisujemy samo przygotowanie do startu i opisujemy to co się dzieje w trakcie startu. Szukając info w naszej "szukajce" o instalacji narurowej nikt nie będzie szukać w starcie akwa. Tak jest po prostu wygodniej dla przyszłych zainteresowanych daną instalacją. A myślę ,że warto pokazać Twoją jako przykład połączenia nrurowej i sumpa.

Ok masz i rację 😉

• Lubię to 1