Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc raczej to nie są sinice, albo efekt odłożonego w czasie świeżego baniaka i kiedyś niskiego poziomu NO3 .

W każdym razie aktualnie nie masz wody  sinicowej tylko glonową i czas pokaże co masz.

Nic nie rób poza ewentualnym lekkim przegrzebywaniem tego piasku by  to "coś" uciekało na kamienie.

Obserwuj ryby szczególnie w dniu głodówki czy to skubią zielone na skałach i na piasku i nie rób żadnych gwałtownych ruchów ani tym bardziej nie panikuj.

Utrzymuj podmiankami te NO3 na poziomie ok 20ppm .

Miałem taki sam efekt "niby sinic"  na piasku dolomitowym białym jak śnieg Retne  i to zawsze -  jednocześnie były na nim krasnorosty i zielenice  więc nigdy nie był jak śnieg.:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

To zielonkawe na kamieniach ryby skubią aż miło. Jeśli zielone na piasku jest tym samym, to z piasku już mniej chętnie skubią, choć zdarza się.

Jak kiedyś miałem bardziej brązowo na piasku (okrzemki), to Rdzawe i Ngary tak "przeorały" piasek, że niemal śladu nie zostało :)

Na razie wyczyscilem dno i będę czekał.

Ciekawe swoją drogą, czy lampa uv spowalnia przyrost glonów?

Opublikowano
24 minuty temu, Jusza napisał:

To zielonkawe na kamieniach ryby skubią aż miło. Jeśli zielone na piasku jest tym samym, to z piasku już mniej chętnie skubią, choć zdarza się.

Jak kiedyś miałem bardziej brązowo na piasku (okrzemki), to Rdzawe i Ngary tak "przeorały" piasek, że niemal śladu nie zostało :)

Na razie wyczyscilem dno i będę czekał.

Ciekawe swoją drogą, czy lampa uv spowalnia przyrost glonów?

tu masz jak koledzy pisali o lampa uv

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
5 hours ago, bigbadelectriccow said:

Lampa UV zabija zarodniki glonow, ktore przeplywaja przez nia. Jest dobra na zielony albo bialy zakwit wody. Nie ma wiekszego wplywu na glony, ktore 'siedza' w akwarium lub bakterie z filtra. 

Jasne, że lampa nie zabije tego co już żyje na kamieniu. Jednak już osiedlone glony przecież jakoś się muszą rozmnażać za pomocą podziału plechy czy zarodników, a to już krąży w wodzie, więc także przez lampę UV. Dlatego mam przypuszczenie, że lampa UV jednak blokuje (raczej spowalnia) namnażanie się glonów także na kamieniach (nie tylko sam zakwit wody).

Edytowane przez Jusza
Opublikowano

Na ile pomaga w zwalczaniu glonow typu krasnorosty czy nitki, tego nie wiem. Nigdy nie widzialem jakis badan 'naukowych' w tym zakresie, ani nie spotkalem osoby, ktora bylaby w stanie kontrolowac te glony poprzez lampe UV, ktora zreszta sam mam.  To jest zreszta klasyczny przyklad leczenia symptomow, a nie przyczyn problemu. Jak nie chcesz miec glonow, to musisz trzymac azotany, fosforany i krzemiany na niskim poziomie (jak to zreszta jest czesto dyskutowane na tym forum).  Sam mam akwaria roslinne, Malawi i morszczaka, wiec obserwuje co się dzieje w akwarystyce z kilku perspektyw. Wszedzie się to sprowadza do jednego - nie chcesz miec glonow, to kontroluj ppmy i import/eksport pierwiastkow. Metody osiagania tego potrafia byc bardzo rozne (np  lanie czystej 40% wodki do morszczaka;) ,  ale zasada jest ta sama.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Jednak nie sinice :)

Oto zielone pastwiska na skałach:

20180203_150016.thumb.jpg.3fa26156e3c32de1ea9556f405021ce0.jpg

20180203_150339.thumb.jpg.ae379418bc0a7385e64c6c507e91db67.jpg

Możemy zamykać temat.

Dziękuję wszystkim uczestnikom tej pogadanki.