Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesteśmy tu nowi :wink:

Liczymy zatem na Waszą pomoc.

Zakładamy akwarium Malawi. Wymiary: 170x45hX40 (306L). Dokonalismy wyboru ryb, które chcielibyśmy uszczęśliwić potomstwem. Prosimy Was o dobór obsady z poniższych gatunków. Nie chcemy przesadzić, zależy nam na ich dobrym samopoczuciu, wiemy, że to nie jest łatwe. Mamy doświadczenie w akwarystyce, ale Malawi to dla nas nowe wyzwanie.

- metriaclima sp. msobo

- pseudotropheus saulosi

- melanochromis cyaneorhabdos

- pseudotropheus socolofi

- metriaclima estherae

- labidochromis caeruleus

Czekamy na Wasze zdanie, będzie to dla nas ważny element startu w świat Malawi. Mamy już piaskowce, które łupaliśmy własnymi rękoma :D Cieszymy się, że jesteśmy w Klubie!

Opublikowano

Witajcie :!: :D

Na wstępie zapytam - akwa nie może być wyższe i szersze?długość fajna, te pozostałe wymiary aż nie pasują :D

Co do obsady. Myślę, że 4 gatunki do tego akwa, to max (do wymiarów podanych przez Was). Z podanych przez Was wziąłbym Maingano, Msobo, Estherae, może Socolofi. Można też 3 gatunki, wtedy nie brałbym pod uwagę Socolofi.

Jeśli istnieje możliwość powiększenia wymiarów, to obsada może ulec zmianie :wink:

Opublikowano

dziękujemy za szybką odpowiedź i czekamy na więcej. Jeżeli chodzi o akwarium, jest ono dopasowane do komody a z tego co się doczytałem w artykułach, najważniejsza jest długość oraz aby wysokośc i szerokośc nie były mniejsze niż 40 cm. Pod jakim względem radziłeś akurat te rybki? Prosimy o szczegóły na forum lub prywatnie

Opublikowano

Ryby wybrałem z tego, co zaproponowaliście. Akurat te ryby są na tyle silne, że poradzą sobie z pozostałymi (dlatego nie wymieniałem Saulosi, który mógłby, ale nie musiał, mieć problemy). Pod względem żywieniowym też nie ma takich różnic w dietach, żeby ryby te nie mogły być razem.

Prawda co do doboru obsady i pytania o nią na forum jest taka, że każdy napisze swoje zdanie, każdy zaproponuje co innego. Akurat te ryby, które wymieniliście, mogą być w jednym zbiorniku, więc nie trzeba było wprowadzać zmian w obsadę. Ale oczywiście jest wiele innych rozwiązań.

Co do akwa, namawiam do powiększenia wymiarów, jeśli tylko jest to możliwe. Rozumiem, że już macie "coś" pod akwa o konkretnych wymiarach, no ale może chociaż wysokość większa :roll:

Mam nadzieję, że ta komoda jest sprawdzona i wytrzyma ciężar akwa :wink:

Opublikowano

No fakt, musi to byc swietna komoda...

Akwa imho moze byc, nie takie dysproporcje sie zdarzaja, ale w przypadku braku 'normalnej' szafki ciekawi mnie gdzie pochowacie sprzet? Sorry ze troche off topic. Gatunki wybraliscie bardzo umiejetnie, jedyna moja uwaga, doradzalbym zredukowac ich liczbe do 4, max pieciu, jezeli wybierzecie te spokojniejsze.

Opublikowano

Witam

a moze mniej ale piekniej ?! Jakies aulony?

a wogole co wy z ta mbuna?! fakt za wielkie to to akwarium nie jest ale ale... jakies electry z ktorymis mniejszymi aulonami? - spokojnie! a i klimat mozna zrobic pod te ryby nieco inny tzn. bardziej piaskowy niz skalny. wiecie to byloby cos w rodzaju ADA tylko ze piaskowe z lekkim dodatkiem skalek :-)

pozdrawiam

MekkaB

Opublikowano

dziękuję wam zwłaszcza, że moje ciągłe czytanie nie poszło na marne i przynajmniej obsadę wybraliśmy dobrze. Tak właśnie zamierzam by z tych rybek zostawić 4 gatunki, chcociaż trudno nam wybrać, wszystkie są piękne i ciekawe ale będzie trzeba, przecież chodzi o dobro naszych podopiecznych. Rybki kupimy zapewne u Pana dr Pawlaka z Torunia http://www.sft.com.pl/~akwarystyk/fotor ... cennik.htm lepiej mieć pewne źródło, chcociaż od nas to trochę kawałek (150km) ale co tam. Już nie możemy się doczekać kiedy wszystko będzie przygotowane, jeszcze tylko zrobienie pokrywy (brak u nas PCV spienionego) i trzeba wzmocnić komodę chociaż ona sama waży 100kg

Opublikowano

Witam

Widze, ze klamka zapadla!!! na non-mbune was nie na mowie! ;-)

Jesli juz macie zamiar jechac tyle km po ryby doradzam zakupy u

p. Szulca. Duzo wiekszy wybor, a i ponegocjowac mozna. Ma rzadkie gatunki i zobaczycie lapanie ryb na lyzke :-)

Poszukajcie w necie namiarow. Mieszka w oklicy Warszawy.

pozdrawiam

MekkaB

Opublikowano

Witam

Pan A.Szulc sprzedawal ryby w detalu i hurcie. Mily czlowiek z checia opowiadal o swojej wyprawie nad Niasa. Przynajmniej tak kiedys było.

Moze cos sie pozmienialo, dlugo nie bylem w temacie.

Martwi mnie natomiast to ze nie moge odnalesc do niego namiarow.

Mialem gdzies do niego telefon, tez zginal. Pamietam ze na starj stronce klubowe byly namiary + cennik.

Warto sie do niego wybrac naprawde!

pozdrawiam

MekkaB