Skocz do zawartości

Aquael Glossy 100 100x40x63

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No a mnie to wygląda na sinice mimo takiego zielonego koloru. - nawet na piasku kwarcowym  masz glony?.

Wyjątkowa rzadkość - zazwyczaj to sinice na piasku kwarcowym .

Tak czy siak masz i NH3/4 i NO2 za wysokie by uznać baniak za dojrzały.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
25 minut temu, Ritter napisał:

Z tym Biotopolem to rzeczywiście miałem aloes :)  Nikt mnie nie zmuszał do zakupu tego ustrojstwa tylko otrzymałem je w gratisie z zestawem akwariowym plus jeszcze inne szpargały jak np. Tropical Bacto Active.  Objechałem kilka sklepów ale niestety brak wszędzie wody amoniakalnej. Tak czy inaczej już zamówiona przez internet i czekam na przesyłkę. Na chwilę obecną w zbiorniku z aktualnego stanu rzeczy glony korzystają, które dosyć intensywnie się rozwijają :)  

WP_20180131_002.jpg

zrób pomiar parametrów wody jak ci koledzy pisali :)

żeby się tego pozbyć możesz kupić ślimaki Helmut, robią dobra robotę w akwarium polecam ...

Opublikowano
4 minuty temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

zrób pomiar parametrów wody jak ci koledzy pisali :)

żeby się tego pozbyć możesz kupić ślimaki Helmut, robią dobra robotę w akwarium polecam ...

Tomku o jakich pomiarach wody piszesz? Cały czas są robione na bieżąco od wczoraj raczej się nic nie zmieniło :) Nie wiem czy na takim etapie takie ślimaki są wskazane, rozumiem że masz na myśli ślimaki military helmet bo niestety nie jestem zbytnio zorientowany w nazewnictwie tych ślimaków.

Opublikowano
18 minut temu, Ritter napisał:

Tomku o jakich pomiarach wody piszesz? Cały czas są robione na bieżąco od wczoraj raczej się nic nie zmieniło :) Nie wiem czy na takim etapie takie ślimaki są wskazane, rozumiem że masz na myśli ślimaki military helmet bo niestety nie jestem zbytnio zorientowany w nazewnictwie tych ślimaków.

dobra jak robisz pomiary wody ,to zwracam Honor :)

atu masz o ślimakach

http://www.zoo-mar.pl/porady-akwarystyczne/slimak-military-helmet-pogromca-glonow/

Opublikowano (edytowane)

Pogrzebałem trochę w internecie i tak do końca nie jestem przekonany czy to są sinice. Może zdjęcia tak idealnie nie oddają ich wyglądu ale sinice też mają swój specyficzny wygląd i to mnie właśnie zastanawia że u mnie tego wyglądu brak może kwestia etapu rozwoju nie wiem ale mam nadzieję wkrótce się dowiem :) Tak po mojemu to są zielenice.

Edytowane przez Ritter
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj dotarła woda amoniakalna Dziś zgodnie z rozpiską zamieszczoną na forum zaaplikowałem WA w akwarium i wprowadziłem dwie ampułki Prodibio BioDigest. Oczywiście po wprowadzeniu WA odczekałem 10 min i zrobiłem pomiar NH4, który wskazał stężenie wskazane w rozpisce. Dziś poglądowo przeprowadzę wszystkie testy a następnie za cztery dni ponowie testy. Mam nadzieję że tym razem bakterie obudzą się z letargu.

Edytowane przez Ritter
Opublikowano

W dniu dzisiejszym przeprowadziłem testy wody. Dla porównania zamieszczam również parametry jakie był w akwarium po wprowadzeniu WA (testy przeprowadzone w dniu wprowadzenia WA tj. 3 lutego 2018r.).

03.02.2018

KH 10,  pH 7,8, NH4 1, NO2 0,1, NO3 5-10.

07.02.2018

KH 11,  pH 7,6, NH4 0,6, NO2 0,2, NO3 10-15.

Nasuwa się pytanie czy cały proces przebiega prawidłowo czy ewentualnie wprowadzić do zbiornika jeszcze jakieś dodatkowe bakterie? 

Opublikowano

To dopiero rusza i rusza prawidłowo.

ty za to nie mierzysz KH i pH  a następne wyniki w tej samej tabelce co 4-5 dni .

Bakterie ale tylko takie bez pożywki to zawsze możesz dać - to nie zaszkodzi a tylko może pomóc.

Opublikowano

Dobrze wiedzieć że na chwilę obecną cykl postępuje pozytywnie. Następne testy wody w najbliższą niedzielę. Dodałem jeszcze do akwarium kolejne dwie ampułki z Prodibio BioDigest, mam nadzieję że wspomoże proces :)