Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, szanctom napisał:

No to zamiast trzech mam pięć do wyboru :) Dzięki za opinie, mam jeszcze czas na przemyślenia, więc będę myślał.

Jeśli zależy tobie na dobrej jakości Chindongo saulosi to szukałbym w tych trzech źródłach-

Tan-Mal 

Dariusz Gaża-Tanganika-Malawi 

Kolega Demasoni z naszego forum.

Opublikowano
12 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ikola ma swoją hodowlę . Często można tam też kupić dorosłe osobniki. Reszta sklepów we Wrocławiu bierze z giełdy. Jak kupisz narybek to i tak nic nie dostrzeżesz.

Ikola niestety już chyba ma Coral

Opublikowano

Miałem u siebie Saulosi z tych źródeł:

1. Malawian - wszystkie wylądowały w zoologu

2. Fish-Magic - część wziął kolega z forum, część jak wyżej

3. Tan-Mal - obecnie pływa u mnie 7 sztuk -  tu był uważał z tą promocją bo często promocja nie idzie w parze z jakością (przynajmniej u mnie tak było - kupowałem dwukrutonie).

Obecnie gdybym się decydował to jak pisał Ci Andrzej wziąłbym jeszcze pod uwagę hodowlę kolegi Marka oraz Dariusza z Żor.

Opublikowano
3 godziny temu, Paweł83 napisał:

Też ograniczył bym wybór do dwóch źródeł: @demasoni i Dariusz Gaża.

Jeśli chodzi o nich to są moje dwa typy gdzie można nabyć saulosi bardzo dobrej jakości...Jako że mieszkam 30km od Dariusza to wybrałem się tam osobiście.Widziałem dorosłe stadko saulosi jak i maluchy na sprzedaż.Jestem bardzo zadowolony z zakupu ryb.

Opublikowano
7 godzin temu, kwiq napisał:

wszystkie wylądowały w zoologu

Co takiego im było że nie mogły zostać? Tak sobie myślę że na super rasowym wyglądzie aż tak bardzo mi nie zależy; z drugiej strony gdyby miały z nich wyrosnąć jakieś karpie po 5 kg to faktycznie byłby problem.

6 godzin temu, Paweł83 napisał:

Też ograniczył bym wybór do dwóch źródeł: @demasoni i Dariusz Gaża.

Z tego co widzę to kolega demasoni jest dla mnie trochę w nieporęcznym miejscu zlokalizowany. Wysłałem zapytanie o cenę do tanganikamalawi (choć tutaj znów brak info o pokoleniu Fx).

Opublikowano

Ja po prostu uważam że jak mam na rybę patrzeć codziennie przez kilka ładnych lat to nie warto oszczędzać i chce mieć rybę zgodna ze wzorcem. Ma mieć równe, symetryczne i kompletne pasy a z tym nie jest wcale łatwa sprawa. Te które miałem z pierwszych źródeł niestety tak nie wyglądały. 

Opublikowano
30 minut temu, kwiq napisał:

Ja po prostu uważam że jak mam na rybę patrzeć codziennie przez kilka ładnych lat to nie warto oszczędzać i chce mieć rybę zgodna ze wzorcem. Ma mieć równe, symetryczne i kompletne pasy a z tym nie jest wcale łatwa sprawa. Te które miałem z pierwszych źródeł niestety tak nie wyglądały. 

Nikt Ci tego nie zagwarantuje. Z "wzorcowej" pary może być potomstwo z różną ilością pasów, połowicznymi pasami, oraz różną ilością pasów na obu bokach ryby. Nie jest to nic nadzwyczajnego, czy nieprawidłowego. Nie dotyczy to tylko saulosi. To samo można zaobserwować u Metriaclim i Cynotilapi. Wystarczy pooglądać filmy z jeziora, żeby przekonać się, że nie jest to wina hodowli. Nie jest to widok rzadki. 

• Lubię to 2