Skocz do zawartości

Start Akwarium 200l +

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostawiłem w kubełku w koszach. Gąbkę płukałem w kranówce jak zawsze zresztą. A ceramikę i lawe płukałem w wodzie z akwarium. Gąbka leży na filtrze. 

Opublikowano
14 godzin temu, rav211093 napisał:

Zostawiłem w kubełku w koszach. Gąbkę płukałem w kranówce jak zawsze zresztą. A ceramikę i lawe płukałem w wodzie z akwarium. Gąbka leży na filtrze. 

Nie wierzę że woda kranowa w Grodzisku nie jest chlorowana więc pierwsze zamiast tych kamieni i garaży zbuduj ustrojstwo i tą wodą zalej kubeł a także cały baniak  teraz po zalaniu kubeł wraz z włożoną gąbką  pozostaw bez głowicy by był dostęp powietrza.

Wpisz słowo ustrojstwo w szukaj i znajdz temat.

Masz dojrzałą biologię w tej ceramice i lawie więc nie potrzebny będzie start biologiczny baniaka a po 2-3 dniach od zalania baniaka możesz wpuszczać ryby.

O jakieś ślimaczki się nie martw - pyszczaki wszystkie zjedzą.

Opublikowano (edytowane)

A więc przyszły testy JBL i właśnie skończyłem testy kranówce. W związku że ja miałem problem w odróżnieniu tych kolorów poprosiłem 2 kobiety w domu do pomocy. Które jednoznacznie wytypowały kolory.  

PH. 7

Kh. 8 kropli do żółtego. 

No2. 0.025

No3. <0.5

Nh4. <0.05

Testy wykonałem po 2 razy. 

Edytowane przez rav211093
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, MatiK napisał:

Trochę niskie to pH... A GH mierzyłeś? 

Gh to tak ok. 10/11 zoolka mam gh jeszcze wcześniej kupowałem bo w zestawie JBL nie było. 

Myślę że skały i ten piasek koralowy podniesie spokojnie pH do 7.8/8.0

Tak pisało w opisie piasku że utrzymuje pH /kh/gh na odpowiednim poziomie 

Edytowane przez rav211093
Opublikowano

Czyli co zrobić? A jakie powinno być pH? Z 7.8?

Wykonałem test wody przed filtrami z innego źródła czyli z kranu na dworze  i pH mam 7.5 prawie 8 taki pośredni odcień . Wodę do domu mam filtrowaną może to przez to? 

Opublikowano

No i super tylko będę musiał ją jakoś pomieszać tą z domu bo tam leci lodowata. To 3/4 tej dobrej i 1/4 tej z domu. Więc jak zaleje wodę w piątek rano to czy mogę wpuścić ryby w sobotę na wieczór