Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Barbaro. Powiem Tobie od siebie jak powinnaś traktować to co tutaj piszemy. Cały dzień dostawałaś różne rady - prefiltr na biologu, prefiltr na mechaniku, dołożenie ceramiki itp. Każdy może napisać wszystko co mu się podoba - nawet to, żebyś zlikwidowała akwarium. Powinnaś wieczorem zaparzyć sobie herbatkę, rozsiąść się wygodnie i przeczytać jeszcze raz co każdy Tobie odpowiada na pytania jakie zadajesz. Później samemu zastanowić się co według Ciebie (na babski rozum ) jest dla Twoich ryb najlepsze. Nie leć od razu do sklepu aby kupować bez opamiętania kolejne żywice czy inne cuda. Akwarystyka to nie rocket science tylko sztuka cierpliwości i przemyślanych działań. Piszesz, że nie znasz się na chemii i biologii. Muszę Tobie powiedzieć, że ja również z tych dwóch przedmiotów jestem noga. Ale w hobby zwanym akwarystyką nie musisz znać wzoru na kwas siarkowy 6 czy budowy pantofelka tylko przeczytać czym jest cykl azotowy. Po zrozumieniu tego dostaniesz olśnienia. Przecież to takie proste. Gdzie ja miałam głowę? Dlaczego tak piszę? Przepraszam, że powiem to dosadnie ale widzę, że spodobało Ci się malawi więc chcę abyś pozostała przy nim jak najdłużej. Jesteś na forum już jakiś czas. Twój temat o wodzie w 450 litrach ma już 23 strony i odnoszę wrażenie, że kręcimy się dookoła. Uwierz mi (albo lepiej koledze [mention=3205]deccorativo[/mention]czyli forumowemu wodnemu guru), że Twoja biologia ma się super i żadne dokładanie ceramiki nic nie da. U Ciebie brak jest mechaniki. No może nie na tyle brak ale co z tego, że kupy zbierają się w filtrze czyli w jednym miejscu? To szambo trzeba usuwać tak jak to się robi z przepełnionymi szambami. Dlaczego przepełnione? Bakterie jakie masz w całym swoim akwariowym systemie działają ale nie mogą przerobić już więcej - najadły się do syta. NO3 mimo purolitea zaczyna rosnąć z dnia na dzień bo właśnie Twoje szambo (kubeł) jest przepełniony. Tylko jego regularne czyszczenie (najlepiej bez otwierania dlatego też zakupiłaś prefiltry) zaowocuje spadkiem azotanów i ustabilizowaniem parametrów. Zobaczysz, że po tym wszystkim purolite ruszy z kopyta a ty zapomnisz o podmianach wody. Zaczniesz się cieszyć akwarystyką a nie rozmyślaniem dlaczego? Po co? A może jeszcze to zakupię. Może nie mam doświadczenia takiego jak inni ale staram się wyciągać wnioski po nieudanych zakupach i nieprzemyślanych ruchach. Masz bardzo ładne akwarium. Ryby rosną. Ty myślisz o większym baniaku. Tylko musisz coś zrobić z mechanicznym usuwaniem zanieczyszczeń i będzie pięknie. Głowa do góry i do dzieła.

Przepraszam za OT.

Dzięki. Akurat jestem w pracy i nie mogę odpisać. Potem napisze co się zmieniło

Wczoraj włączyłam falownik. Działa jak piorun. Podnosi odchody. Lecą do gąbki na zasysie.

Muszę tylko popracować w która stronę ustawić , aby było lepiej.

Napisałeś to w fajny sposób. Wiem, ze od razu Ameryki nie zbudowano i dlatego pytam. Wiem, ze to dużo stron , ale czegoś można się nauczyć.

Ze względu na dziecko, nie zrobiłam wszystkiego , co zamierzałam. ☹️

Ale nic odprężę się dziś jak piszesz i pomyśle , co mogę robić lepiej !

Uwierz , że się jeszcze odezwę. pozdrawiam i miłego dnia !

Opublikowano (edytowane)

Prośba do moderatorów. Czy można ostatni post umieścić w nowym temacie ale w 650l ?
Bo wszyscy się pogubili a ja czekam na pomoc .. dziękuje

Dla zbiornika 650 litrów założyłem nowy wątek i poprzenosiłem do niego posty, dotyczące tego szkiełka

Post_Mortem

Edytowane przez Post_Mortem
uwaga moderatora
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.