Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1 Eheim - mechanik.

Jako prefiltr wate. Dolny koszyk pusty. Drugi i trzeci kosz Eheim mech. Czwarty pusty.

2 Eheim - biolog

Jako prefiltr gąbka. Dolny kosz pusty. Drugi i trzeci cienka warstwa biologii. Czwarty pusty.

Ja bym tak zrobił. Może jeszcze ktoś coś podpowie. 

Chyba na chwilę obecną bym sobie węgiel odpuścił. Tudzież za jakiś czas go wyjal. Nigdy węgla nie miałem ale podobno co 4 tygodnie to trzeba zmieniać.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 Eheim - mechanik.
Jako prefiltr wate. Dolny koszyk pusty. Drugi i trzeci kosz Eheim mech. Czwarty pusty.
2 Eheim - biolog
Jako prefiltr gąbka. Dolny kosz pusty. Drugi i trzeci cienka warstwa biologii. Czwarty pusty.
Ja bym tak zrobił. Może jeszcze ktoś coś podpowie. 

Dzięki !! W końcu ktoś napisał jak dla blondynki bez urazy dla innych

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A ile tej waty ? Ta jbl? Czy może być podróbka dopóki nie kupię?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, cyganeczka napisał:

Ps jeśli w tych filtrach jest ten prefiltr to ma sens kupować Eheim prefiltr ? Ten do środka akwarium ?

Jeśli myślisz o preftrach do środka to zmienia postać rzeczy. Wtedy wszystko co masz mechanicznego tj.

w mechaniku wate

w biologu gabke 

bym włożył właśnie do tych prefiltrow i usunął z kublow.

Stosowalem trzy rodzaje waty. Eheim, AquaSzut oraz JBLa. Jbel jak dla mnie wygrywa. Ile? To już zależy o jakim rozwiązaniu myślisz. Prefiltr w akwarium to tyle aby wypełnić koszyk. Mam takowy i odcinam kawałek waty. Nawijam na palec aby mieć rolke i wsuwam najpierw do pierwszego a następnie do drugiego koszyka. W przypadku gabki to w standardzie Eheim daje komplet gabek. Później ewentualnie coś dopasujesz mając oryginał.

Jeśli chcesz wate do kubla to odcinasz kawałek platu. Docinasz na wymiar koszyka - jedna warstwę i szlus.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Jeśli myślisz o preftrach do środka to zmienia postać rzeczy. Wtedy wszystko co masz mechanicznego tj.
w mechaniku wate
w biologu gabke 
bym włożył właśnie do tych prefiltrow i usunął z kublow.

A co lepsze ?
To i to ? Czy kupić tylko gąbkę ma zasys?
Jeśli mam kupić to zostawić jak ? Te oryginalne w środkach kubłów ?

Opublikowano
5 minut temu, cyganeczka napisał:

A co lepsze ?
To i to ? Czy kupić tylko gąbkę ma zasys?
Jeśli mam kupić to zostawić jak ? Te oryginalne w środkach kubłów ?

Jak dla mnie to gąbka na zasysie jest rozwiązaniem do bani. Przy wyciaganiu masz burzę i wszystko wraca do akwa. Albo prefiltr Eheim albo Hw albo korpus narurowy.

Na resztę pytań masz odpowiedź w poprzednim poście.

Opublikowano
Jak dla mnie to gąbka na zasysie jest rozwiązaniem do bani. Przy wyciaganiu masz burzę i wszystko wraca do akwa. Albo prefiltr Eheim albo Hw albo korpus narurowy.
Na resztę pytań masz odpowiedź w poprzednim poście.

Ok. Dziękuje. A co to jest Hw ?

Opublikowano (edytowane)

Prefiltr HW-602 i 603 w wersji A czyli bez pompy. Wpinasz go przed kublem. Ważna jest tylko średnica wezy. Ale u Ciebie są chyba 16/22 więc wszystko pasuje idealnie. 

Pamiętaj tylko, że każdy prefiltr wyhamowuje główny filtr. Masz jednak problem z otwieraniem filtra rozwiązany na miesiące. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Prefiltr HW-602 i 603 w wersji A czyli bez pompy. Wpinasz go przed kublem. Ważna jest tylko średnica wezy. Ale u Ciebie są chyba 16/22 więc wszystko pasuje idealnie. 
Pamiętaj tylko, że każdy prefiltr wyhamowuje główny filtr. Masz jednak problem z otwieraniem filtra rozwiązany na miesiące. 

Super. Postaram się tu, to kupić a to takafirna czy model eheima ?

Opublikowano (edytowane)

Eheim to eheim. HW to Sunsun. To kompletnie różne rozwiązania. Eheim jest wewnętrznym prefiltrem a HW zewnętrznym. Podstawa to musisz wiedzieć jaka masz średnicę wezy.  Musisz się zdecydować na to co Tobie bardziej odpowiada.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Sorki za post pod postem.

Wspominałaś coś o cyrkulatorze. Na chwilę obecną jest to zbędny zakup. Dlaczego chcesz go kupować nie wiedząc czy jakiś brud będzie leżał na piasku? Nie masz ryb więc nie wiesz czy coś zalega czy nie. Ryby zaczną jeść, wydalać to wtedy obserwując podłoże i okolice kamieni będziesz wiedziała czy potrzebujesz dodatkowej cyrkulacji czy też nie. Ręką nic nie sprawdzaj. Tobie może wydawać się, że nie masz wirówki. Odchody są na tyle lekkie, że może się okazać, że wszystko wędruje do zasysów filtrów.

No i może jeszcze ode mnie kilka groszy. Nie kupuj żadnego sprzętu z myślą o większym baniaku. To jest zły pomysł. Piszesz, że za pół roku przechodzisz na 1000l więc ewentualny cyrkulator ma być już pod tamten baniak. Dzisiaj piszesz o 1000 a za dwa miesiące może dojdziesz do wniosku, że jednak wciśniesz 1200. I co wtedy? Na obecny baniak będzie za duży a na 1200 za mały. Pieniądze wyrzucone w błoto. Może też się okazać, że kupisz teraz coś na wyrost ale jednak jest głośny i ogólnie Ci się nie podoba. Znowu pieniądze wyrzucone. Lepiej myśl o obecnym baniaku i kupuj wszystko pod niego. Lepiej wydać mniej niż więcej. Zanim przejdziesz na nowy może się okazać, że jednak akwarystyka to nie to i będziesz sprzedawała wszystko za pół darmo. Przyjdzie 1000l to zaczniesz kupować pod niego. Dzisiaj myślisz o narurowcu a jak dojdzie do realizacji to jednak stanie na FXie. Dzisiaj sprzęt jest taki a jutro będzie inny, lepszy. Cofnij się rok, dwa. Zobaczysz ile jest tematów gdzie możesz wyczytać same ochy i ahy na temat sprzętu. Pamiętam jak to było z cyrkulatorami JVP. Jakie to one super fajne. Po pół roku jednak zaczęły szwankować i są tacy co trzymają się od nich z daleka. Sam myślę o większym akwarium może za rok lub dwa. Jednak wszystko co kupuję tyczy się obecnego. W życiu wszystko się może wydarzyć więc nie warto kupować na zaś.

No i jeszcze raz pamiętaj o cierpliwości. Spokojnie do celu. Nic na wariata. Jeżeli parametry masz w normie to inne rzeczy można skorygować. Purigenty i purolitey są ok ale po czasie. Jeżeli rzeczywiście się okaże, że masz farfocle to kolega Henryk i inni pewnie pomogą w rozwiązaniu problemu. Ale na dzień dzisiejszy myśl o rybach i ciesz się nimi. Nie wyszukuj problemów na siłę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.