Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To dwie podmiany zrób skoro wynik mniejszy. Kontroluj temperature nalewanej wody i uważaj aby pH nie spadło.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Aktualnie test na pH mam Tropicala,  i koledzy na foforum powiedzieli ze jest kiepski. Na JBL muszę poczekać do piątku.  Ale póki co będę kontrolował pH starym. Co jak co ale różnica w obsłudze testów jak i jakości jest ogromna.

Opublikowano

Tu była mała pomyłka.  Spojrzałem na górna skalę a miałem spojrzeć na dolna.na dolnej jest 80 jeżeli dobrze pamiętam.  A w tej chwili jak jest to nie mogę powiedzieć.  Ponieważ musiałem pilnie przyjechać wczoraj do Polski, w środę wracam do Malmo więc sprawdzę poziomy w kranie i w akwarium.  Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zostawiłem włączony denitryfikator tak aby chodził non stop. Mam nadzieję że nic się nie stanie. Co prawda w domu jest kobietą i jako tako trzyma rękę na pulsie. No ale do pomiarów to jej nie zaciągne.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Piotr775 napisał:

Tu była mała pomyłka.  Spojrzałem na górna skalę a miałem spojrzeć na dolna.na dolnej jest 80 jeżeli dobrze pamiętam.

..z tego co napisałeś wcześniej masz testy NO3 JBL. Tam NO3 odczytuj ze środkowego paska ( paleta na rysunku).

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Właśnie wróciłem do domku. I tak jak pisałem porobiło badania. Itak :

woda w kranie :

No2-0,01mg/l

No3-5mg/l

Po4-0,03mg/l

Woda w akwarium :

No2-0,05 mg/l

No3-40 mg/l

Po4-3 mg/l

Użyte testy ro No2 i No3 JBL,Po4- Salifert. Wodę podmienialem w sobotę w ilości 30%,również od soboty non stop chodzi denitryfikator(0,5l purolite) .  Testu na PH nie posiadam ale będę miał go w sobotę.  Czy można poprosić jakiegoś kolegę który pomoże mi jakosię to zdefiniować?  Póki co zrobię tak jak napisał kolega sacrum. Dziś i jutro podmiany wody w ilości 30 %.

Edytowane przez Piotr775
Opublikowano
58 minut temu, Piotr775 napisał:

Czy można poprosić jakiegoś kolegę który pomoże mi jakosię to zdefiniować?  Póki co zrobię tak jak napisał kolega sacrum. Dziś i jutro podmiany wody w ilości 30 %.

Wystarczyła ta sobotnia podmiana przed uruchomieniem Purolite .

teraz nie rób już tego argamedonu rybom - codzienne podmiany po 30% przy NO3 =  40 ppm   świadczą że Purolite ci nie działa a trzeba było miesiąc temu robić podmiany by nie dopuścić do NO3 =80 ppm

Totalnie zaniedbałeś temat wody w akwarium a teraz na duś chcesz to naprawić w moment bo test ludzkie wreszcie masz.

Spokojnie.

1/ zrobiłeś 30% podmianki z 400l wody netto o NO3 =80ppm czyli zwaliłeś do poziomu z 80 do 60 ppm NO3  - to było za mało.

Właczyłeś 0,5l Purolite a w baniaku było  400l x 60ppm NO3 czyli 24 gramy NO3 akurat tyle pochłonie 0,5l nowego Purolite i jest już zapchane.

Ale nie widać by ci ono prawidłowo działało bo powinno być NO3 -0 a nie 40ppm. więc coś nie halo.

Zacznij od regeneracji tego 0,5l Purolite jak możesz zrób 1litr Purolite i dojdz dlaczego ci nie działa.

Po dobie w baniaku z działającym Purolite zostają resztkowe NO3 .

Podmiany wody  obniżają NO3 wg ilości wymienionej wody ale tylko częściowo obniżają PO4 który siedzi w piasku i złożach .

Jak zrobisz te 2xpo30% podmianki zwalisz NO3 do 10ppm ale PO4 zostanie wysokie cooś koło 2ppm a to już sinicowa skala Redfielda.

Trzeba usuwać PO4 do 0,2ppm ale tego nie da się zrobić tylko podmiankami.

Biologię nitryfikacyjną masz super ale z NO3 i PO4 trzeba powalczyć tylko na spokojnie bez ministerstwa głupich kroków.

Opublikowano

0,5l purolite w bloku zregenerowałem. Dodam że woda nie przepływa przez niego spokojnie lecz musi się przeciskac. Dodatkowo wstawię 0,5l do filtra JBL. Umieszczę go w pończosze. I wstawię na samą górę.