Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie rybki do akwarium, jaka ilość żeby nie było tłoku ?

Ja bym chciał tyle lub więcej ale czy 3 gatunki do takiego akwarium to może być za dużo. Wybrałbym trzy gatunki które mi się podobają czy może być taka obsada. Proszę o rade

Labidochromis caeruleus "yellow” 1+3

Ps. Saulosi. 2+6

Pyszczaki Red Re 1+3

Opublikowano

Red Reda/Blue odradzam do 240l przy trzech gatunkach łącznie. Caeruleus i Saulosi ok, tylko czy masz pewność, że chcesz 3 gatunki?ogólnie rzecz biorąc trzy gatunki dadzą radę, choć lepiej chyba 2 :wink: mi się podoba obsada Red Red/Blue i Demasoni. Raz, że dwa gatunki, a dwa, że Demasony są mniejsze i Red ma więcej przestrzeni :wink:

Jeśli 3, to saulosi, maingano, sprengerae. To jest moja propozycja. Przy 2 gatunkach można więcej opcji wybrać.

Opublikowano

Zgadzam się z sisionem, yellow sobie odpuść, ja osobiście dał bym 2 gatunki w większej ilości- demasoni i red-red lub saulosi i rdzawy.

Opublikowano

zadając takie pytanie trzeba liczyć się z tym, że wielu forumowiczów napisze albo obsadę banalną i do porzygania nijaką (bez urazy;) ), albo jako propozycje da przez siebie wymarzone, swoje ulubione gatunki... taki urok pytań bardzo otwartych.

Obsada jaką podałeś oczywiście może być, pytanie czy nie "do czasu." Może się zdarzyć, że po półtora roku spokoju zacznie się dym, bo np. pan red-red zauważy że jest największy i najsilniejszy i saulosi to mu może pokarm na złotej tacy przynosić... Ale to się stanie za kupę czasu i pewnie do tego czasu i tak wiele rzeczy by się zmieniło, więc śmiało kupuj jak te ryby Ci się podobają. Słyszę głosy oburzenia na sali... :) Czy docelowo taka obsada? nie wiem... na pewno są akwaria, że podobna ekipa hula sobie bez zarzutu, a są akwaria, że są wojny z poległymi na froncie...

Do jedno-dwugatunkowego 240 litrów możesz dać większość ryb z grupy mbuna, jeśli tylko nie osiągają one 15cm i więcej i pasują do siebie agresją i upodobaniami żywieniowymi. Przy trzygatunkowym pole manewru się mocno zacieśnia, także polecam raczej max 2 gatunki.