Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, egon44 napisał:

No to mamy już odpowiedź.

Gatunki które posiadasz to w większości wszystkożercy z przewagą na pokarm roślinny(oprócz Yellow).

Pokarmy OSI które posiadasz to pokarmy mięsno/wybarwiające oprócz spiruliny.Moim zdaniem podajesz zbyt dużo pokarmów mięsnych a efekt widoczny jest na filmiku u Acei.

Sugerował bym dokupić dodatkowo pokarm roślinny np.NatureFood https://www.clarias.pl/naturefood-premium-cichlid-plant-m-85g-dla-roslinozernych-pielegnic-p-7222.html i razem w parze z spiruliną OSI podawał bym je codziennie na przemian.Z kolei pokarmy  VividColor flakes, Artemia flakes, RedPower granules oraz ewentualnie mrożonki podawał bym 1- góra 2 razy w tygodniu tylko z rana.

Na tą chwilę proponuje 2 dniową głodówkę o czym już wcześniej wspomniałem a potem główna dieta ryb powinna składać się tylko i wyłącznie na pokarmach roślinnych.

No i to by było wszystko na ten temat ;) 

Daj znać za kilka dni czy pomogło :) 

Pozdrawiam

zgadzam się z twoja wypowiedzia w 100% ryby przekarmione i jak na te gatunki zbyt wysoko bialkowa dieta. 

Opublikowano (edytowane)

Pierwsza doba głodzenia. Ngara nadal wydalają. Niektóre długie na parę centymetrów. 

Ps. Mają nieco glonów do pozerania (reszta okrzemków oraz zielone)

Edytowane przez Jusza
  • Lubię to 1
Opublikowano

..daj jemu jeszcze czas. Widać ,że nie żałował sobie z jedzeniem. Zacznij karmić mniejszymi porcjami i dalej obserwuj. Jeżeli jeszcze przez 3-4 dni po zmniejszonych porcjach dalej tak będzie wtedy korekta samego pokarmu jak koledzy wcześniej pisali.

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, Jusza napisał:

Druga doba głodówki.

Ngara nadal wali długasy (zdjęcie).

Tak jak pisze kolega @AndrzejGłuszyca daj temu czas.Przedłuż jeszcze głodówkę o dodatkową dobę a potem karm ryby samą spiruliną na początek przez kilka dni połową dawki którą stosowałeś dotychczas.Oczywiście dalej obserwuj rybki czy wydalają długie odchody.

Tylko ta Ngara z fotki ma takie odchody czy zauważyłeś to też u innych gatunków?

Na fotce widzę tylko tego jednego osobnika a reszta ryb moim zdaniem wygląda normalnie.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Mam 9 Ngar. Kilka z nich od kiedy je mam ma takie odchody. Teraz po glodówce dwie jeszcze zostały. Na zdjęciu jest jedna z nich. Inne gatunki nie mają takich odchodów, no może rdzawe nieco.

Dzisiaj wieczorem sypnąłem troszkę spiruliny. Od niedzieli i tak będą miały kolejną głodówkę i to czterodniową (wyjazd domowników).

Widzę, że pojawia się u mnie coraz więcej koloru zielonego na skałach, to niech się ryby trochę napracują zdobywaniem naturalnego pożywienia  :-)

Edytowane przez Jusza
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wróciliśmy do domu. Ryby po 4 dniowej glodowce mają się doskonale. Dlugich odchodow brak. Stosuję dietę wedle wskazówek. 

:-)

• Lubię to 2
Opublikowano

Z naszymi pyszczakami to jest trudna sprawa z zachowaniem umiaru - one tak pięknie proszą o jeszcze, jeszcze, jeszcze...

Trzeba być twardym :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.