dero Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor #11 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ok. Kapanie mam zakręcone od czasu podmiany wiec dzisiaj zrobie no3 i tak co tydzien. Ph bylo 7.4 a jest ok 7.2 bo się zmienilo po pomianie. Zobacze dzisiaj jakie jest. Wyniki opisze tu zeby nowego tematu nie zakladac. Jak na koniec ktos uzna temat za pomocny jeszcze komus to zmienimy tytul
deccorativo Opublikowano 10 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 10 Stycznia 2018 36 minut temu, dero napisał: wiec dzisiaj zrobie no3 tylko w świetle dziennym albo pod ledem 6500K - żadne inne światło nie powie prawdy.
dero Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor #13 Opublikowano 10 Stycznia 2018 wg mnie ph poniżej 7,4 ; no3 1-5
deccorativo Opublikowano 11 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Na moje oko masz równo pH 7,4 co do NO3 to wygląda na jakieś 2-3ppm choć mam wątpliwość czy do drugiej fiolki też wlałeś wodę 10ml z akwarium bo jakieś takie refleksy odbitego światła od denka widzę.? Ponieważ PO4 masz poza skalą to siedzisz w zakresie sinicowym i raczej bym zalecał działania obniżające fosforany.
dero Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor #15 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Przy dziennym świetle jednak lepiej sprawdzać. PH wg mnie jest troche niższe niż 7,4. Podniosę ph bufferem ale to po zniwelowaniu tych fosforanów , może do tego czasu biologia w akwa sama podniesie? A no3 wg mnie 2-3ppm czyli tu w 100% zgodni jesteśmy, dla pewności zrobiłem dzisiaj przy dziennym świetle.Jest niższe niż 5ppm
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Stycznia 2018 #16 Opublikowano 11 Stycznia 2018 ..jakoś dziwnie oczytujesz te testy. Z którego paska to robisz? 3 godziny temu, dero napisał: Przy dziennym świetle jednak lepiej sprawdzać. PH wg mnie jest troche niższe niż 7,4. Podniosę ph bufferem ale to po zniwelowaniu tych fosforanów , może do tego czasu biologia w akwa sama podniesie? A no3 wg mnie 2-3ppm czyli tu w 100% zgodni jesteśmy, dla pewności zrobiłem dzisiaj przy dziennym świetle.Jest niższe niż 5ppm Na tym dolnym zdjęciu masz odwrotnie komparator . Ciekawy jestem jak umieściłeś buteleczki skoro pokazujesz odwrotnie ?
dero Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor #17 Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Czemu dziwnie? chyba normalnie aczkolwiek tam gdzie czynnik ludzki tam mozliwa pomyłka:] nigdy nie patrze czy komparator jest w góre czy w dół, po prostu czysty pojemnik daje na góre a ten z testem na dół jak odczytuje. A odczytuje z paska dolnego Dałem bez komparatora żeby lepsze światło było A patrząc na ten żółty kolor to wg mnie jest on pomiędzy wartością 1 a 5 A jakbym dał butelki odwrotnie to przecież by jedna biała była bo tło białe a w butelce tylko woda Edytowane 11 Stycznia 2018 przez dero
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Stycznia 2018 #18 Opublikowano 11 Stycznia 2018 3 minuty temu, dero napisał: A odczytuje z paska dolnego .. niestety błąd. Odczytuj ze środkowego.
egon44 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #19 Opublikowano 13 Stycznia 2018 @dero wyniki odczytuj z środkowego paska czyli tam gdzie jest zdjęcie Paletki. Pozostałe paski są dla moszczaków oraz oczek wodnych a to nas nie interesuje
dero Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #20 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dzisiaj zmierzylem po4 i wg mnie bez zmiany niestety. Wynik po za skala. Z doswiadczenia ile trzeba czekac na obniżenie? Dalem 300ml do filtra w kominie. Wczesniej przeplukalem.
Rekomendowane odpowiedzi