Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.01.2018 o 23:11, aurban6 napisał:

Roman jezeli komunikacja po WiFi czy planujesz udostepnic jakies api? Chodzi mi np o spiecie z domoticzem lub innym red nodem. Dalo by to dla niektorych spore mozliwosci. Zeby koledzy nie atakowali Cie pytaniami o temperature i inne przekazniki to w tym tygodniu napisze na forum jak szybko i latwo moga zrobic sterowanie grzalkami, pompami na esp8266 z espeasy.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

A możesz mi podrzucić jakieś linki? Chętnie poczytam. 

Można też pomyśleć nad zrobieniem przełączników sterowanych wifi. Jako oddzielny projekt. Może by wyszło coś fajnego? 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 10.01.2018 o 20:03, RomanoLindano napisał:

Można też pomyśleć nad zrobieniem przełączników sterowanych wifi. Jako oddzielny projekt. Może by wyszło coś fajnego? 

o takich przełącznikach to kiedyś kolega @aurban6  wspomniał  - takie coś https://www.itead.cc/smart-home/sonoff-wifi-wireless-switch.html

U mnie sprawdza się doskonale gdy telefonem wyłączam cyrkulatory na czas karmienia 

Opublikowano
o takich przełącznikach to kiedyś kolega @aurban6  wspomniał  - takie coś https://www.itead.cc/smart-home/sonoff-wifi-wireless-switch.html
U mnie sprawdza się doskonale gdy telefonem wyłączam cyrkulatory na czas karmienia 
Tylko po co to jak jesteś w domu? No chyba że masz utrudniony dostęp do gniazd?
Ja mam w szafce pod baniakiem takie coś http://esperanza.pl/esperanza-listwa-zasilajaca-rainbow-5-pro-biala,187,1245.html i sięgając po karmę do szafki wyłączam pompę...

Wydaje mi się że największą kontrolę/podgląd urządzeń w baniaku (przez internet) potrzebujemy w trakcie wyjazdów/urlopu.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pracuję trochę ostatnio nad sterownikiem w nowej wersji. To co mogę teraz napisać (ale jeszcze nic pewnego):
- 6 kanałów
- wyższa rozdzielczość sterowania (0-4095), czyli nie powinno być żadnych widocznych skoków jasności, nawet na minimalnych poziomach
- obciążenie 3A na kanał / 18A maksymalnie
- być może - aktywne chłodzenie (wentylator)
- brak buzzera
- wifi - możliwość programowania bez podłączania kabli, (być może) automatyczne wgrywanie firmware, (być może, później) serwis do podglądu danych z akwarium
- monitorowanie zużycia energii i zaników napięcia
- zmiana procesora (2 razy większy lub 4x większy - zobaczymy), więcej miejsca na program i dane, można wtedy wprowadzać nowe funkcje
- przycisk zintegrowany z diodą (podświetlenie)
- być może - sterowanie wentylatorem i możliwość podpięcia zewnętrznego czujnika temperatury.

Możliwości sterowania 230V (przełącznikami) raczej nie będzie, bo to wyższe napięcia i podpada pod inną ustawę. Chyba, że możliwość podłączenia przekaźnika we własnym zakresie, ale to jest możliwe już w tej chwili.

Z USB chyba jednak nie zrezygnuję, Wifi będzie jako dodatkowy moduł wpinany na płytkę (wersja z Wifi będzie około 20-25 zł droższa). 

• Lubię to 4
Opublikowano
Godzinę temu, RomanoLindano napisał:

Wifi będzie jako dodatkowy moduł wpinany na płytkę

a jest opcja, żeby taki moduł działał ze starymi wersjami sterownika?

Opublikowano
16 godzin temu, RomanoLindano napisał:

- 6 kanałów

Może i głupie pytanie ale po co 6 kanałów? 4 to jasne czyli R+G+B+W . A co w pozostałych dwóch można wpiąć? Tylko bez bicia. Chciałbym poznać odpowiedź.