Skocz do zawartości

niebieska woda (dlaczego?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie. Nie było mnie w domu grubo ponad miesiąc. Po powrocie patrzę, a woda w moim akwarium zrobiła się niebieska. Klarowna i pięknie niebieściutka. Nie wygląda, żeby to rybom przeszkadzało. Jedzą, ganiają się i mnożą jak króliki. Tylko ten niebieski odcień przekłamuje ich kolory. Nie wygląda to zbyt estetycznie. Podmieniłem połowę wody przed świętami i na trochę pomogło. Teraz jednak znowu mam w baniaku Lazurowe Wybrzeże. Może to mieć coś wspólnego z zadziwiająco wysoką twardością? Doradźcie co mogło na to wpłynąć i jak to zlikwidować.

Akwarium: 300L (120x50x50)

Filtry: JBL cristal profi 1501 i wewnętrzny aquael do 300l w tej chwili x2. W JBL siedzi TMBT w ilości około 2ml/L

Temperatura: około 26C

Parametry wody z dzisiaj: NO2- 0.0 mg/L; NO3- 25mg/L; NH4- 0,0mg/L; PO4- 0,05mg/L; TwW- 11; TwO- 34; pH- 8

Ryby: saulosi coral- około 6; Labidochromis caeruleus- około 10; maingano- około 7; Iodotropheus sprengerae- 1

W załącznikach dodałem zdjęcia, ale nie oddają one w pełni koloru wody. W rzeczywistości jest znacznie bardziej niebieska.20180103_191916.thumb.jpg.433038b058ca3eade11da2426357a0d8.jpg20180103_192211.thumb.jpg.062ccd99ddeae6a45ec403b1fe7efb12.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

odgrzeję kotleta.... :-)

może piach lub kamienie to robią...

a być może kolega ma taką wodę z ujęcia. Z lazurową/niebieską wodą spotkałem się na Słowenii gdzie woda górska nalana do butelki była kryształowa, czysta i zdatna do picia prosto z rzeczki, natomiast wszędzie tam gdzie robiło się ciut głębiej (ponad 30cm) woda nabierała błękitno niebieskiego koloru.

Będąc u zródła Soczy, woda zalegająca w jaskini (skąd wypływała) była wprost atramentowego koloru... Nie mam pojecia dlaczego, bo była super przejrzysta a kamienie szare a dalej w rzece  prawie białe...

Lód na lodowcu też jest niebieski.... ;-)

Opublikowano

W wodzie z kranu pewnie masz rozpuszczone dużo związków wapnia. We wszystkich zalanych kamieniołomach, gdzie wydobywano wapień woda ma taką niebiesko-zieloną barwę.

Wytapatalkowane

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.02.2018 o 14:10, darkon napisał:

W wodzie z kranu pewnie masz rozpuszczone dużo związków wapnia. We wszystkich zalanych kamieniołomach, gdzie wydobywano wapień woda ma taką niebiesko-zieloną barwę.

Możesz mieć rację :) jest takie miejsce jak Osadnik Gajówka 

Edytowane przez Redboxsoccer