Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie wiem do końca czy umieszczam post w dobrym miejscu ale nie znalazłem innego lepszego. 

Mam pytanko odnośnie wbudowania akwarium w zabudowie kuchennej (tj. jak na zamieszczonym zdjęciu). 

Akwarium ma być 150x50x50 z filtracją dwoma kubłami, położone na stelarzu stalowym.

Czy może ktoś z Was ma coś podobnego i ewentualnie mógłby podzielić się sprawami technicznymi - jaka odległość od ściany, jaka szerokość blatu itp (tak aby można było bezproblemowo je obsługiwać).

Obecnie moje stoi przy ścianie i nie chciałbym popełnić jakiegoś babola przy projekcie.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

akwarium.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, pyzy22 napisał:

Czy może ktoś z Was ma coś podobnego i ewentualnie mógłby podzielić się sprawami technicznymi

Nie mam ale mogę się podzielić.;)

Po pierwsze zrób projekt zachowując proporcje , bo jeśli h baniaka jest 50cm to pod nim jest 2x50 cm czyli akwarium jest na wysokości 1-1,5m a to słabo się łapy pakuje do baniaka chyba że stoisz na drabinie.

Po drugie baniak 375l to ok 400- 500 kg  i wiszący róg bez podparcia tych 500kg to slaby pomysł. Wymyśl miejsce na serwetki w innym miejscu, a akwarium podeprzyj w 4rech rogach twardo na podłodze.

Po trzecie pokaż ten projekt z widokiem na akwarium bo nie mam pomysły na dwa kubły w dodatku leżące .  Wiesz co będzie jak z położonego na boku kuble odłaczysz głowicę z wężami ?  Może zrób próbę ale koniecznie w wannie.

.

Opublikowano
16 godzin temu, deccorativo napisał:

Nie mam ale mogę się podzielić.;)

Po pierwsze zrób projekt zachowując proporcje , bo jeśli h baniaka jest 50cm to pod nim jest 2x50 cm czyli akwarium jest na wysokości 1-1,5m a to słabo się łapy pakuje do baniaka chyba że stoisz na drabinie.

Po drugie baniak 375l to ok 400- 500 kg  i wiszący róg bez podparcia tych 500kg to slaby pomysł. Wymyśl miejsce na serwetki w innym miejscu, a akwarium podeprzyj w 4rech rogach twardo na podłodze.

Po trzecie pokaż ten projekt z widokiem na akwarium bo nie mam pomysły na dwa kubły w dodatku leżące .  Wiesz co będzie jak z położonego na boku kuble odłaczysz głowicę z wężami ?  Może zrób próbę ale koniecznie w wannie.

.

Sorki ale zapomniałem napisać ważnej sprawy. Tam na zdjęciu jest wnęka ale w oryginale wszystko ma być zabudowane więc pod akwarium będzie stabilny stelaż mieszczący 2 kubły bez problemu pionowo. Nie mam zdjęcia idealnie pokazujące całe akwarium ale mam od drugiej strony i podrzucam.

akwarium1.jpg

akwarium3.jpg

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.

W dniu 3.01.2018 o 19:00, TOMEKSIEDLCE napisał:

może takie rozwiązanie filtracji ja sam mam takie rozwiązanie filtracji i jestem zadowolony:)

można jeszcze filtracje Hamburski.

Tomku dzięki za podpowiedź. Obecnie chciałbym założyć akwarium bez wewnętrznego tła - tylko jakaś folia bądź tapeta...mam dwa nowe kubły jbl 1501 i 1901 więc nie chce na razie inwestować w nic innego. Ale Twoje rozwiązanie bardzo fajne.