Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam temat znany i wiele jest starych postów, jednak że temat jest jak rzeka odnośnie filtrów i opinie wiele bo każdy chwali swoje to proszę o pomoc co i jaki i dlaczego.

Drodzy forumowicze, zależy mi na odpowiednim doborze filtrów do mojego balonika zastanawiam się nad zestawem na mechanika jbl cristal 1501, a na biologia unimax500 lub eheimprofesionel 4+2275

Opublikowano

Do tej wielkości szkła warto już byłoby pokusić się o narurowca. Nie rozpatrywałeś takiego rodzaju filtracji? Uniwersalność, wygoda obsługi, efektywność i cisza - to główne zalety :)

Opublikowano
5 minut temu, marcin73m napisał:

Do tej wielkości szkła warto już byłoby pokusić się o narurowca.

Przepraszam za offa ale w przypadku narurowców jest jedna rzecz, która nie daje mi spokoju. Jak jest z czyszczeniem rur w środku takiej filtracji? Pytam ponieważ u siebie w filtrach zewnętrznych po paru miesiącach widzę jak spada przepływ właśnie przez brudne węże w środku. Nie ważne czy jasne czy ciemnie i tak po pewnym czasie są brudne. A narurowiec co? Rozklejanie?

Opublikowano

Hm.. nie wiem, czy ktokolwiek z posiadaczy narurowców się tym tematem przejmuje, ja mam tą filtrację od 6 miesięcy, może to krótko, ale poza delikatnym osadem na wewnętrznych ściankach rurek, nic poważniejszego nie zaobserwowałem. Bynajmniej nie jest to przypadłość kwalifikująca się do zawracania sobie tym głowy ;) Tak po prawdzie nie wyobrażam sobie, żeby rury 3/4 czy 1" mogły się aż tak przypchać, żeby tamowało przepływ. Rozklejanie na pewno nie wchodzi w rachubę, bo wtedy trzeba by praktycznie kleić całego narurowca od nowa.

Opublikowano

Jeżeli jednak z jakiś względów będziesz chciał pozostać przy kubełkach to akurat ten filtr, który wymieniłeś jako mający pełnić funkcję mechanika jest najsłabszy spośród pozostałych wskazywanych przez Ciebie filtrów, a poza tym z uwagi na relatywnie niską wydajność pompy nie będziesz zadowolony z niego jako z mechanika w zbiorniku o takim litrażu jak Twój.

Opublikowano

Eheim 2275 jako biolog i Circulator 2000 Aquael z prefiltrem Eheim z watą wymienianą co tydzień (co już Ci pisałem na RA)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak chcesz kupować wszystko nowe to kup jeden filtr Fluval FX6. Mechanika i biologia załatwiona.

Chyba że masz jakiś to wtedy można opcją z cicrulatorem załatwić sprawę.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

1 minutę temu, Sacrum napisał:

Jak chcesz kupować wszystko nowe to kup jeden filtr Fluval FX6. Mechanika i biologia załatwiona.

Takie rozwiązanie tylko pozornie wydaje się godne uwagi, gdyż bez częstego otwierania takiego "potwora" nie wyeliminujesz problemu zalegających wewnątrz filtra odchodów, a chyba nie o to chodzi w filtracji mechanicznej. Chyba, że na zasysie do kubła zostanie zamontowany prefiltr z narurowca, ale w takim przypadku częściowo wracamy do koncepcji Kolegi @marcin73m ;-)

Jeśli filtracja miałaby się odbywać na samych kubłach bez przeróbek to - moim skromnym zdaniem - jako mechanik powinien funkcjonować oddzielny kubeł o dobrych parametrach, który będzie na tyle zgrabny i poręczny, że jego czyszczenie nie będzie zbyt uciążliwe. U mnie swego czasu taką funkcję spełniał Fluval 406 i gdyby nie to, że w przeciągu pół roku musiałem dwukrotnie wymienić w nowym filtrze wirnik (być może wada konstrukcyjna konkretnego egzemplarza) to zapewne przy tym mechaniku trwałbym do dziś: 

- dobry układ mediów dla filtracji mechanicznej - boczna ramka z gąbką oraz 4 rzędy zgrabnych koszyków wewnątrz filtra,

- spłaszczona końcówka na wylocie do akwarium przez co siła wypływającej wody bardzo dobrze wspomagała cyrkulację wody w akwarium ,

- karbowane, miękkie węże, które dobrze się układają i nie rezonują gdy się opierają o szafkę. 

- filtr pomimo sporej mocy był bezgłośny.

Jeśli chodzi o JBL e1901 to tutaj się nie wypowiem bo nie miałem tego sprzętu.

Opublikowano

@Post_Mortemwróciłeś z zaświatów :)

Przepraszam za OT ale jakoś nie mogłem się oprzeć. 

Posiadam JBL e1501 jako biolog, do tego aquael 2000 jako mechaniak i falownik. Jbl fajny filtr, cichy był do wymiany wirnika. Po wymianie troszkę głośniej pracuje ale jest znośnie. Jednak gdyby możliwości finansowe pozwoliły narurowiec jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Łatwość obsługi i cisza to ogromny plus.