Jump to content

Akwarium 128l, strart jozka

jozek90

Recommended Posts

Witam, 

posiadam baniaczek 128l. Filtr fluval 206 z jednym kubełkiem zeolitu, dwa z ceramiką. Lecz jak słusznie zwrócono mi uwagę zeolit wyciąga niezbędny bakteriom amoniak. W związku z tym chciałbym prosić o pomoc w doborze mediów do owego filtra.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.

A powiedz mi co z tą gąbką co jest w zestawie jako część mechaniczna. Niektórzy twierdzą żeby taki filtr był całkowicie biologiem z prefiltrem na zassaniu, i co wtedy, wyjąć tą całą machinę gąbkową i ją czymśzastąpić?

16 minut temu, jozek90 napisał:

Lecz jak słusznie zwrócono mi uwagę zeolit wyciąga niezbędny bakteriom amoniak.

.....to też. Na starcie nie używaj zeolitu. Potem też go nie polecam z tej przyczyny, że jego skuteczność w naszym biotopie jest przeceniana. Ponadto jego właściwości do absorbowania np. pierwiastków metali z wody zanikają po około 3 miesiącach co się wiąże z częstym, zbędnym zaglądaniem do filtra kiedy akwa jeat dojrzałe. Malo tego to skutecznie ogranicza przepływ wody. Zamiast zeolitu  to tak jak pisze wyżej Mateusz daj po prostu ceramikę i będzie to lepsze rozwiązanie.

4 minuty temu, jozek90 napisał:

A powiedz mi co z tą gąbką co jest w zestawie jako część mechaniczna. Niektórzy twierdzą żeby taki filtr był całkowicie biologiem z prefiltrem na zassaniu, i co wtedy, wyjąć tą całą machinę gąbkową i ją czymśzastąpić?

Ja bym sugerował zostawić tylko 1kosz ceramiki+gąbki z zestawu.No i oczywiście gąbka na zasysie jako prefiltr skoro filtr ma służyć jako biolog.Gąbka to też media biologiczne.

3 minuty temu, jozek90 napisał:

To tak zrobimy. Rozumiem, że 3 kubełki ceramiki wystarczą. Polecacie jakąś czy jest to raczej mało ważne już jaką użyjemy?

Starczy ta co już posiadasz w kubełku.

• Like 1

Zupełnie nie o to mi chodziło.

Pierwsze to Edytuj post #1 i zmień tytuł tematu na " Start jozka" bo pierwsza odpowiedz wyczerpała temat .;)  

Na start zostaw gąbki jak dała fabryka tylko wyjmij zeolit i możliwe że węgiel bo też dają w gratisie do kubłów. Jak pisze kolega zostaw tylko jeden kosz ceramiki .

Jak zacznę pisać co zauważam złe wykonane w twoim akwarium to wszystko będzie nie na temat.

widzę piach jak mąka i na dodatek kamienie dotykają szyby przedniej .  :D co skrzętnie tu ukrywasz a to rysuje szyby a nawet punktowy nacisk na szybę może spowodować nieszczęście.  Te dziwne wyloty mnie też nurtują ( ile tam jest kolanek zanim woda wyleci do akwarium)?.

Prawidłowo powinno być tak.

Na czyste dno kładziemy podkłady pod kamienie by nie stały na szkle i na tym ustawiamy konstrukcję ale tak by  między szybą a kamieniami było kilka centymetrów odstępu na ruch wody , potem zasypujemy piach gradacji 0,8-1,2mm i w to wsadzamy anubiasy.

Może poczytaj dział Podstawy oraz po 2 pierwsze od góry tematy w działach

Start Akwarium i Woda a potem zacznij działać mądrze

Edited by deccorativo

• jozek90 changed the title to Akwarium 128l, strart jozka